Terug naar diensten
Auto chippen

Auto chippen

Auto chippen

Denk jij dat je momenteel niet alles uit je auto haalt, dan is je auto chippen misschien iets voor jou. Als je je auto laat chippen, meestal chiptuning genoemd, leidt dat tot meer vermogen, een lager brandstofverbruik en een prettiger bestuurbare auto.

Wil jij ook je auto chippen? MyGo helpt je daar graag bij. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een ervaren chiptuning specialist bij jou in de buurt.

Wat is chiptuning?

Chiptuning houdt in dat het motormanagementsysteem of de ECU van je auto aan de hand van speciaal ontwikkelde software wordt aangepast.

Auto’s chippen is mogelijk omdat ze standaard worden geleverd met bepaalde begrenzingen die door de fabrikant zijn aangebracht. Dat doet de fabrikant met als doel om je auto ook bij extreme weersomstandigheden en suboptimale brandstoffen te laten functioneren. Door je auto te chippen worden de fabrieksbegrenzingen verwijderd, zodat je auto zijn volledige potentieel kan bereiken.

Is chiptuning veilig?

Ja, in principe is chiptuning gewoon veilig. Fabrikanten brengen wel met een reden begrenzingen aan in hun motoren, maar als je in Nederland of in de rest van Europa woont, kan chiptuning geen kwaad. Auto’s worden hier namelijk goed onderhouden en de brandstoffen die gebruikt worden zijn van hoge kwaliteit. Daardoor ontstaan hier eigenlijk nooit die onveilige omstandigheden waarop de begrenzingen zijn ingesteld.

Auto chippen

Wat kost chiptuning?

Hoeveel chiptuning kost, is deels afhankelijk van het type auto en het soort aanpassing. Daarom worden de prijzen vaak pas op aanvraag verstrekt. Wel kunnen we je een beeld geven van de kosten voor het chippen van je auto.

Stage 1 tuning kost circa 300 euro, wat betekent dat dit bedrag ook iets hoger of lager kan uitvallen. Stage 1 chiptuning is geschikt voor alle auto’s die in goede staat zijn. Hierbij worden geen mechanische aanpassingen aan het voertuig doorgevoerd.

Stage 2 tuning kost rond de 425 euro. Bij deze vorm van chiptuning zijn wel mechanische aanpassingen aan de auto vereist, in het bijzonder aan het uitlaatsysteem.

Stage 3 tuning bestaat ook, maar omdat deze kosten sterk afhankelijk zijn van de wijzigingen die al aan het voertuig zijn doorgevoerd, verzoeken tuning specialisten hun klanten toch om een offerte aan te vragen. Daarom is het niet mogelijk om hier specifieke prijzen aan te koppelen.

Hoe werkt chiptuning?

Chiptuning maakt gebruik van het motormanagementsysteem dat auto’s aandrijft, ook wel een ECU (Electronic Control Unit) genaamd. Auto’s chippen houdt in dat er speciale software in deze ECU wordt geplaatst, waarin bijvoorbeeld is aangepast wat de maximale hoeveelheid brandstof, turbodruk of inspuiting is die een auto aankan.

Hoe chiptuning precies in zijn werk gaat, is afhankelijk van de methode. Nu heb je de OBD-methode en de BDM-methode, waarvan de OBD-methode het vaakst gebruikt wordt. Wat het verschil is tussen deze chiptuningmethodes, wordt hieronder uitgelegd.

Chiptuning via de OBD-methode

OBD staat voor on board diagnosis. De reden voor deze naam is dat OBD-chiptuning inhoudt dat de diagnostische interface van je auto, de OBD-interface, wordt afgelezen of “geflasht” met daarvoor geschikte software. Op dezelfde manier kunnen vervolgens nieuwe parameters worden ingelezen in de kenvelden van de ECU. Hierdoor is deze methode van chiptuning relatief eenvoudig.

Chiptuning via de BDM-methode

BDM staat voor background debug mode. Met het woord background wordt hier bedoeld dat je met deze vorm van chiptuning echt in de achterkant van je ECU duikt, om datgene te chiptunen waar je normaal gesproken niet makkelijk bij zou moeten kunnen.

De reden dat fabrikanten deze modus wel implementeren, is zodat diepere problemen in de software langs deze weg alsnog kunnen worden opgelost. Daarvoor moet de software echter eerst gekraakt worden. Dat houdt in dat de ECU uit de auto verwijderd moet worden, zodat deze via de BDM-poort aan een computer gekoppeld kan worden.

Niet alle auto’s beschikken van zichzelf over een BDM-poort. Wie zijn auto wil chippen, zal deze poort soms eerst moeten laten inbouwen.

OBD- of BDM-chiptuning?

Of je kiest voor OBD- of BDM-chiptuning, hangt af van je behoeftes en mogelijkheden.

Voor eenvoudigere aanpassingen gaat de voorkeur standaard uit naar OBD-chiptuning. Deze vorm van chiptuning is redelijk eenvoudig, omdat de OBD-interface hiervoor enkel geflasht hoeft te worden. Hiervoor hoeft de ECU niet eerst uit de auto verwijderd te worden en er hoeven geen poorten gesoldeerd te worden, zoals bij BDM-chiptuning soms wel het geval is.

Met BDM-chiptuning kunnen aan de andere kant uitgebreidere wijzigingen worden doorgevoerd in de software. Als dat is waar je naar op zoek bent om je auto volledig te tunen, is dit in veel gevallen de beste keuze. Wel moet je er hierbij rekening mee houden dat de prijs van BDM-chiptuning hoger uit kan vallen als er technische ingrepen vereist zijn, zoals het inbouwen van een BDM-poort.

Auto chippen

Chiptuning en de verschillende tuning stages

Er bestaan verschillende tuning stages. In principe is stage 1 tuning het bekendst, want dat is de fase waarnaar verwezen wordt met het woord chiptuning. Het is alleen ook mogelijk om je auto tot een hoger niveau te laten tunen. De stages staan dus voor verschillende niveaus, die over het algemeen op elkaar doorbouwen. Wil je je auto dus stage 2 tunen, dan moet je in de meeste gevallen eerst stage 1 doorlopen.

Stage 1 tuning

Zoals aangegeven is stage 1 tuning wat er eigenlijk wordt bedoeld met de term chiptuning. In deze fase worden de kenvelden in de ECU van de auto aangepast. Tenzij je voor BDM-chiptuning kiest en er bijvoorbeeld een BDM-poort ontbreekt, worden er bij stage 1 tuning geen fysieke aanpassingen aan je auto doorgevoerd. Het chippen van je auto verloopt in deze fase volledig digitaal.

Stage 2 tuning

Wanneer autobezitters kiezen voor stage 2 tuning, hebben ze hun auto vaak al gechiptuned. Stage 2 tuning staat dus niet volledig gelijk aan chiptuning.

Op dit niveau moeten wél aanpassingen aan de auto worden doorgevoerd om deze meer pk te geven of hem nog soepeler te laten rijden. Vaak betreft het hier aanpassingen aan het uitlaatsysteem. Zo kan er een grotere downpipe op de auto worden gemonteerd of kan er een racekatalysator worden toegevoegd.

Aan stage 2 tuning komt uiteindelijk wel software te pas, maar deze software is niet geschikt voor auto’s die niet zijn aangepast. Pas wanneer een auto is aangepast, is het namelijk mogelijk om hem bijvoorbeeld turbo te geven.

Stage 3 tuning en hoger

Voor stage 3 tuning en hoger moeten er in stage 2 al wijzigingen aan de auto zijn doorgevoerd. Zoals de naam al zegt, gaat stage 3 nog een stapje verder. Je laat bijvoorbeeld een grotere turbo, extra injectoren of een nieuwe intercooler inbouwen om je auto nog verder te kunnen opvoeren.

Zonder extra aanpassingen is verdere chiptuning aan je auto niet mogelijk, want dan zou je blok kapot gaan. De hogere tuning stages draaien daarom allemaal om het inbouwen van nieuwe auto-onderdelen.

Kun jij je auto chippen? Check je kenteken

Niet elke auto kun je laten chippen. Om te zien of chiptuning een mogelijkheid is voor jouw auto, kun je op sommige sites je kenteken invullen. Dan zie je direct of je auto aan de voorwaarden voor chiptuning voldoet.

Voorbeelden van sites waar je met je kenteken kunt checken of jouw auto in aanmerking komt voor chiptuning, zijn GO-Eco en FlashTuning. Op GO-Eco is het ook mogelijk om op een merk, model en motortype te zoeken.

Auto chippen

Waarom zijn auto’s niet standaard gechiptuned?

Eén reden waarom fabrikanten niet standaard aan chiptuning doen, is omdat de specificaties van een auto zo zijn ingesteld dat deze ook barre weersomstandigheden en suboptimale brandstoffen overleeft. Als auto’s zo zouden zijn ingesteld dat er altijd het maximale uitgehaald wordt, zouden ze al snel beschadigd raken. In westerse landen vormt dit echter vaak geen groot probleem, aangezien de wegen en brandstoffen hier goed zijn.

Een andere reden waarom fabrikanten niet standaard hun auto’s chippen, heeft te maken met de kostenbesparing. Fabrikanten leveren namelijk een aantal modellen motoren, die worden aangepast aan het productaanbod. Om niet te veel verschillende motoren te hoeven bouwen voor alle soorten auto’s, brengen de fabrikanten handmatig beperkingen aan in het vermogen. Zo kunnen zij garanderen dat het vermogen van die ene motor geschikt is voor allerlei soorten auto’s. Met chiptuning worden die beperkingen aangepast om zo het meeste uit de motor te kunnen halen.

Tot slot chiptunen fabrikanten hun auto’s niet tot het uiterste, omdat zij bepaalde regels moeten naleven op het gebied van milieu. Tuning kan namelijk leiden tot een verhoogde uitstoot, wat zeker bij fabrieksauto’s niet is toegestaan. Ook kan het brandstofverbruik als gevolg van chiptuning stijgen, waardoor een auto wel sneller wordt, maar ook minder zuinig.

Auto chippen

Is chiptuning legaal in Nederland?

In principe is chiptuning legaal in Nederland zolang de regels van de RDW worden nageleefd. Voor chiptuning heeft de RDW specifieke regels; zo is het verplicht om een auto te laten herkeuren wanneer je besluit het vermogen van de motor met meer dan 20% te vergroten middels chippen.

Bij stage 2 tuning en hoger komt daarbij dat auto’s soms lawaaiiger of zwaarder worden. Ook als op dat vlak bepaalde marges worden overschreden, zoals dat je auto dankzij de aanpassingen 20% zwaarder is geworden, moet je de auto laten herkeuren.

Waarmee rekening houden bij chiptuning

Je auto moet herkeurd worden. In principe is chiptuning legaal, maar alleen zolang je de regels van de RDW naleeft. Dat betekent dat als je je auto laat chippen, je verplicht bent om deze te laten herkeuren. Het is daarom zeer belangrijk om deze herkeuring niet te vergeten.

Luister naar de professional. In de meeste gevallen zou chiptuning geen problemen mogen opleveren, maar denk er wel altijd aan dat auto’s van zichzelf ook beperkingen hebben. Het is niet voor niets dat stage 2 tuning fysieke aanpassingen aan je auto vereist; anders zouden je remmen of je motor namelijk beschadigd kunnen raken. Luister dus altijd goed naar het advies van een professional wanneer je besluit een stapje verder te gaan met het tunen van je auto, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Auto chippen

Voordelen van chiptuning

  • Je auto wordt sneller van chippen. Een van de voornaamste redenen waarom mensen aan chiptuning doen, is dat je auto er sneller van wordt. Standaard plaatsen fabrikanten namelijk snelheidsbeperkingen op auto’s die je kunt aanpassingen door je auto te chippen. Daardoor trekt je auto sneller op en rijdt hij soepeler.
  • Je brandstofverbruik kan afnemen dankzij chippen. Als je na chiptuning dezelfde rijstijl blijft aanhouden als eerder, zal je brandstofverbruik over het algemeen afnemen. Hierdoor wordt je auto zuiniger en kun je geld besparen op brandstof.
  • Je auto wordt krachtiger van chippen. Als je graag met de caravan op vakantie gaat, maar je merkt dat je auto de caravan niet echt trekt, kan chiptuning een uitkomst bieden. Dankzij chiptuning gaat je auto namelijk niet alleen sneller rijden, maar hij wordt er ook krachtiger van. Die kracht zat in feite al in je auto, door de beperkingen van de fabrikant had je er alleen geen toegang tot.
  • Je hoeft minder te schakelen. Chiptuning kan je een hoger koppelvermogen bij lagere toeren bieden. Dat betekent dat je minder hoeft te schakelen. Zo kun je ontspannener rijden en er ook echt van genieten.
  • Je motor wordt stiller van chippen. Nu houden sommige mensen juist van het geluid van een brullende motor, maar door goede chiptuning zou je motor juist stiller moeten worden en zou hij rustiger moeten gaan draaien. Dat betekent dat je tijdens het rijden minder last hebt van lawaai. Ook zouden zorgwekkende geluiden afkomstig uit de motor moeten afnemen als je je auto laat chippen.

Nadelen van chiptuning

Hoewel chiptuning ook enkele nadelen heeft, moet hierbij vermeld worden dat die vaak afhankelijk zijn van het eigen gedrag van de bestuurder. Zolang je niet te ver doorslaat met het chippen van je auto, zouden veel van deze nadelen geen probleem mogen vormen. Dit gedeelte dient daarom voornamelijk als waarschuwing.

  • Je auto chippen kan je brandstofverbruik doen toenemen. Nu worden auto’s door chiptuning over het algemeen juist zuiniger, maar dat gaat alleen op als je dezelfde rijstijl blijft aanhouden als eerder. Veel bezitters van gechipte auto’s gaan echter harder rijden nu ze die optie hebben, en dat is wél nadelig voor het brandstofverbruik.
  • Je auto chippen kan minder goed zijn voor het milieu. Fabrikanten plaatsen bepaalde beperkingen op hun auto’s om de uitstoot van gassen te verminderen en het brandstofverbruik te verlagen. Met chiptuning kun je veel van die beperkingen omzeilen, maar als je hier te ver in gaat, kunnen de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik flink stijgen. Wel is het zo dat je bij chiptuning meestal de garantie krijgt dat je auto ook na de aanpassingen aan de geldende milieuregels blijft voldoen.  
  • BDM-chiptuning in het bijzonder kan foutgevoelig zijn. Iets om rekening mee te houden, is dat er door chiptuning ook fouten in de hardware en/of software van je auto kunnen sluipen. Vooral bij BDM-chiptuning is dit een risico, omdat het motorblok daarbij vaak eerst verwijderd en verbouwd moet worden. Ook het oplossen van die fouten kost geld. Het goede nieuws daarentegen is dat OBD-chiptuning het redelijk makkelijk maakt om je auto terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Bespaartips van MyGo

  • Ga niet direct over tot chiptuning. Een goede manier om te besparen op chiptuning, is om een net gekochte auto niet meteen te laten chippen. Pas wanneer je al enkele duizenden kilometers gereden hebt, merk je echt op welke vlakken je misschien verbeteringen zou willen laten doorvoeren. Ook als je op dat punt fabrieksfouten ontdekt, kun je nog gebruikmaken van de fabrieksgarantie. Als je auto al gechipt is, maak je namelijk vaak geen aanspraak meer op die garantie. Leer dus eerst je auto goed kennen en ga pas dan over op chiptuning.
  • Overleg met je verzekeraar. Hoewel je door te overleggen met je verzekeraar niet direct bespaart op de kosten voor chiptuning, kan dit je op termijn wel financieel schelen. Wat goed is om te weten, is dat verzekeraars standaard dezelfde regels als de RDW aanhouden. Dat betekent dat je voor een aantal aanpassingen contact moet opnemen met je verzekeraar om er zeker van te zijn dat je nog steeds verzekerd bent. Hierbij gaat het om:
    • Minstens 20% extra vermogen
    • Het aanbrengen van turbo
    • Het aanbrengen van een sportuitlaat
    • Het aanbrengen van een nieuwe microchip in je motor

MyGo helpt je graag

Met de MyGo Matchmaker kun jij eenvoudig offertes opvragen bij garages bij jou in de buurt die aan chiptuning doen. Zo zie je in een handomdraai waar jij je auto het voordeligst kunt laten chippen. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Ook telefonisch staat MyGo voor je klaar. Tijdens openingstijden kun je ons bellen op 085 106 1600

Waarom MyGo?
  • Niet meer zoeken naar bedrijven
  • Niet meer wachten op offertes
  • Geen bedrijven die slecht bekend staan
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Alleen geverifieerde bedrijven
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Onze service team staat voor je klaar!