Terug naar blog
Houtrot reparareren

Houtrot reparareren

29 mrt. '19 Door MyGo redactie

Blijken je kozijnen beschadigd tijdens de winter, dan is het mogelijk houtrot te repareren. Wanneer de kozijnen niet afdoende onderhouden zijn, dan kan vocht ervoor zorgen dat schimmels zich in het hout van de kozijnen nestelen. Hierop ontstaat verregaande schade aan de kozijnen. In plaats van deze te vervangen kan je echter ook kiezen voor reparatie. Hoe ziet houtrot reparatie eruit?

Houtrot repareren: waarom?

Houtrot is over het algemeen goed zichtbaar. Houten kozijnen zijn een aantrekkelijke optie, mede dankzij de natuurlijke uitstraling, maar deze vereisen ook veel onderhoud en daar heb je niet altijd de tijd voor. Hoe weet je of je te maken hebt met houtrot?

  • Barsten in de originele verflaag van het kozijn
  • Losliggend hout op ‘zachte delen’ van de kozijnen
  • Blaasjes of bolstaande delen van het kozijn 
  • Ramen die lastiger opengaan, ofwel klemmen

Niet iedere complicatie is automatisch houtrot, maar één of meerdere van bovenstaande kenmerken kunnen hier wel op wijzen. Veel woningen uit de jaren ’80 of daarvoor beschikken nog over de oude, houten kozijnen; deze zijn gevoelig voor houtrot bij achterstallig onderhoud. Heeft u te maken met rottende houtdelen van het kozijn, dan is er geen reden voor paniek. Een kozijn met houtrot is namelijk te repareren. Zo bespaar je op kosten voor vervanging.

Houtrot repareren: eerst herkennen

Ga je in de lente weer de tuin in, controleer dan direct de kozijnen. Hoe herken je houtrot? Dat is niet altijd even makkelijk. Kijk allereerst op de zwakke plekken van een raamkader; dit zijn de hoeken. Hier zit het zogenaamde zachte hout; de perfecte voedingsbodem voor rotting. Heb je het idee dat er zich blaasjes op het hout voordoen, ga er dan eens met de vinger overheen. Komt er hout los of voel je dat er inderdaad blaasjes op het hout zitten, dan heb je waarschijnlijk te maken met een beginnend stadium van houtrot.

Houtrot repareren, dan wel stoppen

Het rottingsproces van een kozijn gaat niet snel, maar wordt wel duidelijk zichtbaar als je niet bijtijds ingrijpt. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om de houtrot in ieder geval te stoppen. Smeer op plekken waar houtrot zich voordoet een speciaal bedoeld vloeibaar middel en laat deze goed intrekken. Deze middelen bestrijden de sporen van schimmel effectief. Kies je hiervoor, dan is het natuurlijk handig om te weten waar je de houtrotremmer kunt kopen; dat kan bij diverse bouwmarkten.

Na het remmen van de houtrot blijft er natuurlijk nog zichtbaar sprake van schade. Daarom moeten de plekken waar zich houtrot voordoet nog worden gevuld. Hiervoor bestaan verschillende pasta’s. Voor grotere oppervlakten gebruik dan een speciaal voorwerp waarmee je deze grote oppervlakte op eenzelfde moment onderhanden kunt nemen. Nadat de pasta is opgedroogd kan je het kozijn opschuren, om deze zodoende vlak te maken. Zorg er bij reparatie van houtrot voor dat je een ruim deel rondom het aangetaste stuk aanpakt, zodat houtrot niet terug kan keren.

Houtrot repareren door een schilder

Wil je het hout op professionele wijze repareren? Dat begrijpen we helemaal! Maak daarom gebruik van de zoekfunctie bij Mygo. Wij brengen je snel in contact met een professioneel schildersbedrijf in jouw regio.