Kies voor veiligheid: een meerpuntssluiting

2019-02-08 16:15:51

Als je toe bent aan nieuwe sloten, dan is dit het juiste moment om voor veiligheid te kiezen! Op het gebied van inbraakbeveiliging is er geen enkel slot zo goed als een meerpuntssluiting.

Het meerpuntsslot is één van de soorten sloten waaruit u kunt kiezen. Het is een extra veilig slot, mits het een SKG-keurmerk heeft. Dit is niet altijd het geval, dus let hier goed op. Het meerpuntsslot is een praktische versie van het cilindersteekslot. Het heeft minstens drie sluitpunten, maar vaak zijn dit er vier of vijf. Deze sluitpunten zijn verdeeld over de gehele lengte van de deur. Tegenwoordig worden meerpuntssluitingen vaak uitgerust met haakschoten en een kerntrekbeveiling. Deze zorgen ervoor dat het nog lastiger is om het slot te forceren. 


Meerpuntssluiting en SKG-sterren

Het meerpuntsslot heeft meerdere voordelen. Van alle sloten vertraagt de meerpuntssluiting een inbreker het meest. Dit hangt samen met de SKG-sterren van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. De sterren zijn een maat voor het aantal minuten dat het slot een inbreker buiten kan houden. Hoe langer een inbreker buiten de deur wordt gehouden, hoe groter de kans dat de inbraakpoging wordt gestaakt.


SKG* (1 ster): maximaal 3 minuten zonder aanvullende beveiliging als dievenklauwen of een anti-inbraakstrip.

SKG** (2 sterren): minimaal 3 minuten zonder aanvullende beveiliging

SKG*** (3 sterren): minimaal 5 minuten zonder aanvullende beveiliging


Een driepuntssluiting heeft in vrijwel alle gevallen een SKG*** beoordeling, waardoor het veiliger is dan de meeste andere sloten. Wel wordt aangeraden om ook een kerntrekbeveiliging toe te voegen.