Terug naar blog
Klussen buitenshuis: dit is de tijd

Klussen buitenshuis: dit is de tijd

17 apr. '19 Door MyGo redactie

Met de zomer in aantocht is het tijd om de handen uit de mouwen te steken; klussen aan de buitenkant van de woning. Zo kan alles er voor de herfst nog optimaal bij hebben gelegen, maar krijg je nu ineens te maken met beschadigingen of verkleuringen. Wat zijn vaste klussen die je juist in deze periode kunt oppakken?

Klussen rondom het dak

Het dak heeft gedurende de herfst en winter vermoedelijk te maken gehad met allerlei weersomstandigheden zoals wind, regen, sneeuw en ijzel. Niet de meest ideale weertypen, zeker als je dak al enige tijd meer in opperbeste staat is. Heb je daarom even wat tijd over en heb je de kans om het dak op te gaan, schroom dan niet om dat ook echt te doen. Mogelijk liggen enkele pannen los of is er reeds een kleine lekkage ontstaan. Ook kan het zijn dat een plat dak scheurtjes is gaan vertonen, waardoor de kans op lekkage groot is. Tijdens droge perioden heeft u dé kans om dit op te lossen of in ieder geval op te sporen.

Een niet te onderschatten element van het dak is de hemelwaterafvoer, welke ervoor zorgt dat neerslag op de juiste wijze vanaf het dak naar de grond wordt geleid. Controleer daarom of de afvoer nog stevig hangt en of de koppelingen en bochten geen haarscheurtjes zijn gaan vertonen. Zo voorkom je dat er zich tijdens de zomer of daarna onverwachte situaties voordoen; een zware bui aan het einde van een zomerse dag kan al zorgen voor grootschalige lekkage en dat wil je niet.

Klussen bij raamwerk

Alles rondom het raamwerk, ofschoon ook de kozijnen, kan de nodige routinechecks gebruiken na een koude of natte periode. Er zijn namelijk verschillende situaties denkbaar:

  • Lekslag in het raamwerk
  • Houtrot bij houten kozijnen
  • Onbedoelde ventilatiegaten rond het raam
  • Barstjes in het raam, zoals het dakraam

Ramen zijn, evenals het dak, van essentieel belang om ons binnen warm en droog te houden. Klussen die door jezelf zijn uit te voeren behelzen onder meer het herstellen van kleine of grotere houtrot. Krijg je hiermee te maken, dan is het aan te raden direct herstel in gang te zetten. Zo voorkom je dat houtrot zich kan uitbreiden, waarna eventueel lekkage of tocht in huis ontstaat.

Klussen: uitbreiding rondom je huis

Zit je al een lange tijd na te denken over het uitbreiden van je huis aan de buitenzijde, bijvoorbeeld middels het plaatsen van een terrasoverkapping of het creeren van een gezellige zithoek in de tuin? Dit is hét moment om aan de slag te gaan. Koop zelf de juiste materialen en lees je in over de fraaie mogelijkheden die je hebt in de tuin of op het terras. Zo verplaats je de sfeer in huis naar buiten.