Terug naar blog
Het loodgietersberoep wordt steeds populairder

Het loodgietersberoep wordt steeds populairder

30 jul. '19 Door Gerard

De Italiaanse loodgieter Mario komt al bijna 34 jaar voor in verschillende games en is onwijs populair. Zal deze populaire virtuele loodgieter hebben geleid tot een stijging van het aantal loodgieters? Het loodgietersberoep wordt namelijk steeds populairder en dat is merkbaar. Op 1 januari 2019 was het aantal bedrijfsvestigingen (o.a. loodgieter) volgens cijfers van het CBS bijna 8 procent gestegen t.o.v. 1 januari 2018. Daarnaast is er zelfs al een speciale dag voor loodgieters, de wereldloodgietersdag. Maar wat doe je als loodgieter, hoe word je loodgieter, wat verdien je als loodgieter en wat kost het als consument om zo’n vakman of- vrouw in te schakelen. Je leest het hieronder.

Loodgieter werkzaamheden

Het woord ‘loodgieter’  is afkomstig uit het begin van de 20ste eeuw toen de voornaamste werkzaamheden van een loodgieter nog het gieten van stroken lood en lodenpijpen was. Tegenwoordig is dit nogal achterhaald en is een loodgieter eigenlijk vooral een ‘installatiemonteur’. Werkzaamheden die loodgieters nu met name doen zijn het aanleggen van leidingen en dakgoten, het verwijderen en aansluiten van sanitair, het installeren van Cv-ketels en het verhelpen van lekkages en verstoppingen.

Hoe word je loodgieter

Er zijn diverse MBO-opleidingen tot loodgieter, deze loodgietersopleidingen zijn erg praktijkgericht en duren in de meeste gevallen drie tot vier jaar. Tijdens de opleiding werkt je als student 4 dagen per week en ga je 1 dag  per week naar school. Op school leer je met name installatietechnieken en vaktechnische vaardigheden zoals omgang met leidinggevenden, aannemers en klanten. Een MBO-opleiding is niet de enige weg naar het loodgietersberoep. Er zijn veel erkende cursussen die jou de kneepjes van het loodgieters vak ook kunnen leren. De duur van deze cursussen zijn afhankelijk van je eigen studietempo en praktijkervaring (in bijvoorbeeld een relevante beroepsgroep).

Wat verdien je als loodgieter

Het minimumsalaris van een loodgieter is vastgesteld in de CAO metaal & techniek. Voor een loodgieter van 18 met een mbo-2- opleiding komt dit neer op 1037 euro bruto, bij een mbo-3-0f-4 opleiding is dit al 1349 euro. Wanneer je je opleiding hebt afgerond als loodgieter wordt het al een stuk interessanter. Dan kun je na een jaar dienstverband gemiddeld wel tussen de 1846 en 3166 euro bruto verdienen. Als loodgieter kun je afhankelijk van de werkzaamheden en benodigde materialen tussen de 35 en 75 euro per uur vragen aan een klant of opdrachtgever vragen.

Zie je het loodgietersberoep zelf toch niet zo zitten? Geen enkel probleem, via Mygo kom jij eenvoudig in contact met gecertificeerde vakmannen bij jou in de regio. Je kunt ook bellen naar 085-4320032 voor al jouw loodgietersklussen.