Terug naar blog
Tuin bijenvriendelijk maken

Tuin bijenvriendelijk maken

10 mei '19 Door MyGo redactie

Wellicht heb je het wel meegekregen; onze tuin wordt steeds vaker zo aangelegd, dat deze niet meer aantrekkelijk is voor de vaste bezoekers; wespen, bijen en hommels. Jammer, want met name bijen en hommels zorgen ervoor dat de bloemen en planten worden bestuift en zorgen zo voor bloei. Een nadrukkelijke oproep voor iedere tuinbezitter: maak de tuin bijenvriendelijk.

Tuin bijenvriendelijk maken: waarom?

Het imago van bijen is niet heel positief. Toch is de bij van grote waarde voor onze tuin. Zo zorgen bijen ervoor dat bloemen en planten worden bestuift, waardoor deze zich kunnen voortplanten. Zo groeit het groen in uw tuin, maar ook daarbuiten. Goed voor de uitstraling van de tuin, maar ook zeker voor de omgeving en het klimaat. Bijen hebben het evenwel lastig, want onze tuin wordt tegenwoordig zo strak afgewerkt, dat bijen er geen voedsel meer kunnen vinden. Ook maken we steeds vaker gebruik van bestrijdingsmiddelen over onze tuin; deze voorkomen dat u last krijgt van schadelijk ongedierte, maar het jaagt ook de bijen en hommels weg.

Tuin bijenvriendelijk maken met deze tips

In het voorjaar komen de eerste bijen weer opzetten, op zoek naar voedsel om zich voort te planten. Maak je tuin daarom vroeg in orde en zorg voor een duurzame beplanting. Tot ver in de herfstperiode heeft een bij behoefte aan voedsel, dus is het interessant om te kiezen voor planten die langere tijd bloeien. Uiteraard wil je alsnog geen ongedierte in de tuin die aan de beplanting zal gaan vreten, maar er bestaan ook voldoende milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, welke tevens de bijen niet zullen wegjagen.

Een bij wil zich tevens graag definitief vestigen in de tuin. Een vaste plek om bijen aan te trekken is daarom helemaal geen slecht idee. Kies bijvoorbeeld voor een bijenhotel. Dit ziet er uit als een type huisje met gaas ervoor, waarbij de diameter groot genoeg is om in- en uit te kunnen vliegen. Gebruik voor het bijenhotel eveneens hard hout; eiken- of beukenhout is ideaal. Om het af te maken kun je nog biologische zaden of voedingsmiddelen door de tuin verspreiden.

Tuin bijenvriendelijk maken is belangrijk

De bijenpopulatie in Nederland neemt af. Dat is niet voor het eerst; het is al de vijfde keer dat we te horen krijgen dat we onze tuin bijenvriendelijk moeten maken. Na het bericht dat wereldwijd miljoenen diersoorten met uitsterven bedreigd worden, is het evident dat er iets moet gebeuren. Om onze leefomgeving leefbaar en natuurlijk te houden, is daarom enige input van ons als bewoners nodig. Heb je daarom een stuk tuin? Kies dan voor een bloemenstrook die aantrekkelijk is voor de komst van bijen. Het zal de uitstraling én waarde van de tuin sterk verbeteren.

Tuin bijenvriendelijk maken met een hovenier

Weet je niet hoe je jouw tuin bijenvriendelijk maakt? Bij Mygo kan je direct zoeken op een ervaren hovenier uit jouw regio. Zo maak je ook jouw tuin aantrekkelijk voor deze nuttige insecten.