Terug naar blog
Salderen 2020

Salderen 2020

19 mrt. '20 Door MyGo redactie

Mogen we de stroom uit zonnepanelen nog salderen in 2020?

We mogen in 2020 nog steeds salderen. Er was even sprake dat de saldeerregeling per 2020 zou verdwijnen. Hiervoor zou een teruglever-subsidie in de plaats komen. Dat plan is inmiddels van tafel. De huidige saldeerregeling blijft tot 2023 bestaan en zal na 2023 per jaar worden afgebouwd.

Waarom stopt de saldeerregeling na 2023?

De saldeerregeling is oorspronkelijk bedoeld om mensen te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Jaren geleden waren zonnepanelen tot wel 5 keer duurder dan ze nu zijn. Om mensen toch te bewegen zonne-energie een kans te geven bedacht de overheid de saldeerregeling. Daarbij mag de met eigen zonnepanelen opgewekte stroom één op één worden verrekend met het eigen stroomverbruik.

De laatste jaren zijn zonnepanelen steeds betaalbaarder geworden. Als gevolg daarvan heeft het aantal mensen dat zonnepanelen is gaan gebruiken een enorme vlucht genomen. De terugverdientijd van zonnepanelen is door de prijsdaling vrijwel gehalveerd. Door de lagere prijzen van zonnepanelen is zonne-energie nu ook rendabel geworden zonder saldeerregeling.

Door de saldeerregeling loopt de overheid veel energiebelasting mis

Dat zonnepanelen tegenwoordig beter betaalbaar zijn dan tien jaar geleden is niet de enige reden dat de saldeerregeling ophoudt te bestaan. Energieleveranciers betalen energiebelasting over de energie die mensen afnemen. Over de stroom die met eigen zonnepanelen wordt opgewekt hoeft geen belasting te worden betaald. Omdat het gebruik van zonnepanelen steeds verder toeneemt loopt de overheid door de saldeerregeling steeds meer energiebelasting mis.

De huidige klimaatplannen van de overheid zijn erop gericht om minder fossiele brandstoffen te gaan gebruiken. Het is de bedoeling dat we op termijn allemaal overschakelen van aardgas naar duurzame energiebronnen (link gasloos verwarmen). Om dat mogelijk te maken zijn nog veel aanpassingen nodig, bijvoorbeeld op het gebied van isolatie en elektriciteitsnetwerken. Deze aanpassingen moeten ergens van betaald worden. En om te voorkomen dat we straks allemaal meer belasting moeten gaan betalen hoopt de overheid meer inkomsten uit energiebelasting te vergaren door de saldeerregeling af te schaffen.

Wat gaat er na 2023 veranderen?

Na 2023 kunnen we opgewekte stroom niet langer belastingvrij verrekenen met de stroom die we afnemen. Ieder jaar vanaf 2023 zal het percentage opgewekte stroom dat we mogen salderen afnemen tot er in 2031 niet langer gesaldeerd mag worden.

Zijn zonnepanelen nog wel de moeite waard zonder saldeerregeling?

Zonnepanelen blijven een goede investering, ook zonder saldeerregeling. Nu de prijzen voor zonnepanelen de afgelopen jaren sterk zijn gedaald kun je ook zonder saldeerregeling een goed rendement halen. Hoewel de terugverdientijd met één of twee jaar zal oplopen bespaar je wel ieder jaar fors op je energiekosten.

En dat is niet het enige. Je huis wordt ook meer waard door zonnepanelen. Met een beter energielabel is je woning aantrekkelijker bij een toekomstige verkoop. Bovendien ben je minder afhankelijk van een energieleverancier en heb je minder last van stijgende energieprijzen. En wanneer je nu begint met zonnepanelen heb je ze zelfs al voor de helft terugverdiend voordat de afbouw van de saldeerregeling in 2023 van start gaat.

Zelf opgewekte stroom gaan gebruiken

Als de saldeerregeling straks niet meer bestaat wordt het voordeliger om je eigens stroom direct te gebruiken. Over de stroom die je gaat terugleveren aan je energieleverancier betaal je na 2023 energiebelasting. Door je stroomverbruik beter af te stemmen op de momenten waarop je stroom opwekt spaar je belasting uit. Dat kan bijvoorbeeld door je elektrische auto aan de lader te zetten op het moment dat de zon schijnt.  

Maar zelfs met de beste intenties zal het waarschijnlijk niet lukken om je stroomverbruik perfect af te stemmen op de momenten waarop de zon schijnt. We gebruiken nu eenmaal de meeste stroom in de ochtend en de avond. Om dat ook met eigen opgewekte stroom te kunnen doen worden er steeds meer batterijen ontwikkeld waarin je stroom kan opslaan. Met zo’n batterij kun je ’s avonds de stroom gebruiken die je overdag hebt opgewekt.

Het zal je niet verbazen dat het vooral fabrikanten van elektrische auto’s zijn die deze batterijen ontwikkelen. Zolang de saldeerregeling nog bestaat is het nog niet rendabel om zelf je energie op te slaan. De huidige baterijen zijn met prijzen tussen de 3.000 en 9.000 euro nog erg prijzig. Maar wanneer de batterijen betaalbaarder worden en de saldeerregeling verdwijnt ben je voordeliger uit wanneer je zelf energie opslaat.

Zelf stroom opslaan is gunstig voor het energienet

Geen energiebelasting is niet het enige voordeel van eigen stroom opslaan. Het zorgt er ook voor dat we het energienet minder belasten. Ons energieverbruik zal de komende tijd alleen maar toenemen door het gebruik van elektrische auto’s en verwarmen zonder aardgas. Om die toename aan te kunnen zal het energienet verzwaard moeten worden. Daar betalen we indirect allemaal aan mee. Door de stroom zelf op te slaan maak je geen gebruik van het net. En als er genoeg mensen zijn die hun eigen energie gebruiken hoeft de overheid minder te investeren in de verzwaring van ons energienet.

Eigen energie opslaan wordt steeds realistischer door technologische ontwikkelingen. Zo worden naast de baterijen ook steeds meer slimme apparaten ontwikkeld. Deze apparaten schakelen zich pas in wanneer er genoeg stroom is opgewekt om een programma af te draaien. Zo zijn er al slimme wasmachines en vaatwasmachines die hiertoe in staat zijn.

Vind een vakman via MyGo

Heb je de keuze voor zonnepanelen gemaakt en zoek je een elektricien om ze te installeren? Mygo kan je daarbij helpen. Via de MyGo Matchmaker brengen we je in contact met de vakman die het beste aansluit bij jouw klus. Om meer te weten te komen over de vakmensen bij jou uit de buurt kun je op de website profielen en reviews bekijken. Voor meer inzicht in de kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook. Bel gratis 085 106 1600. Onze klantenservice helpt je graag om in contact te komen met een vakman uit de buurt.