Terug naar blog
Salderen 2022

Salderen 2022

8 sep. '22 Door MyGo redactie

Over het salderen van zonnepanelen werd de afgelopen jaren veel gepraat. Inmiddels is duidelijk dat de salderingsregeling tot 2025 blijft bestaan en daarna per jaar zal worden afgebouwd. Wij vertellen je er alles over.

Heb je nog geen zonnepanelen, maar ben je wel van plan ze te laten installeren? Met de online MyGo Matchmaker vind je eenvoudig een geschikte zonnepanelen installateur in de buurt. Telefonisch contact is ook mogelijk: je kunt ons bellen op 085 106 1600.

Waarom de zonnepanelen salderingsregeling stopt

De salderingsregeling voor zonnepanelen werd in 2004 ingevoerd en was oorspronkelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat meer mensen zonnepanelen gingen aanschaffen. Zonnepanelen kostten destijds tot wel vijf keer zoveel als nu; de salderingsregeling was een idee om mensen over te halen, zodat ze zonne-energie toch een kans gaven. 

Huishoudens en bedrijven mochten de stroom die ze met hun zonnepanelen opwekten één op één verrekenen met hun eigen stroomverbruik. Hoe meer stroom ze opwekten en terugleverden aan het elektriciteitsnet, hoe minder ze zelf aan hun energieleverancier hoefden te betalen. Daarvoor was het overigens wel van belang dat ze hun zonnepanelen hadden aangemeld bij www.energieleveren.nl.

De laatste jaren zijn zonnepanelen steeds betaalbaarder geworden. Als gevolg daarvan heeft het aantal mensen dat zonnepanelen heeft laten installeren een enorme vlucht genomen. Een bijkomend voordeel is dat de terugverdientijd van zonnepanelen door de prijsdaling vrijwel is gehalveerd. Gemiddeld duurt het 7 jaar voor je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend. Door de lagere prijzen en de verkorte terugverdientijd is zonne-energie tegenwoordig dus ook rendabel zonder salderingsregeling.

Kan ik in 2022 nog energie uit zonnepanelen salderen?

Minder energiebelasting door saldering zonnepanelen

Het feit dat zonnepanelen tegenwoordig betaalbaarder zijn dan tien jaar geleden, is niet de enige reden dat de salderingsregeling na 2025 stopt. Energieleveranciers betalen namelijk energiebelasting over de energie die mensen afnemen. Dat geldt echter niet voor energie die mensen opwekken met hun eigen zonnepanelen. Omdat het gebruik van zonnepanelen steeds meer toeneemt, loopt de overheid dus meer en meer energiebelasting mis. 

De huidige klimaatplannen van de overheid zijn erop gericht dat we minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken. Het is de bedoeling dat we op termijn allemaal van aardgas naar duurzame energiebronnen overstappen. Om dat mogelijk te maken zijn nog veel aanpassingen nodig, bijvoorbeeld op het gebied van isolatie en elektriciteitsnetwerken. Deze aanpassingen moeten ergens van betaald worden. Om te voorkomen dat we straks allemaal meer belasting moeten betalen, hoopt de overheid meer inkomsten uit energiebelasting te vergaren. Het stapsgewijs afschaffen van de salderingsregeling na 2025 is daar volgens hen de oplossing voor.

Wil je zelf (extra) zonnepanelen laten installeren en ben je daarom op zoek naar een zonnepanelen installateur bij jou in de buurt? Raadpleeg de MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Salderingsregeling na 2025: wat er precies verandert

Na 2025 kunnen mensen opgewekte stroom niet langer belastingvrij verrekenen met de stroom die ze afnemen. Het percentage opgewekte stroom dat je mag salderen, zal vanaf dan ieder jaar afnemen. Dit houdt dus in dat je in verhouding gaandeweg steeds meer (energie)belasting aan je energieleverancier gaat betalen. 

Het afbouwen van de saldering voor zonnepanelen na 2025 geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen op je dak hebt of ze nog wilt aanschaffen. 

In 2031 mag er uiteindelijk helemaal niet meer gesaldeerd worden. Wel blijft de stroom die je zelf opslaat of direct zelf verbruikt belastingvrij. Je ontvangt dan alleen nog een vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom (de zogeheten terugleververgoeding). Elk huishouden en bedrijf wordt vanaf 2025 automatisch bij al deze veranderingen betrokken. Je hoeft er zelf dus niets voor te doen.

Een belangrijke ontwikkeling in het kader van de salderingsregeling, is dat alle huishouden en bedrijven een meter moeten hebben die levering en teruglevering van stroom afzonderlijk aangeeft. Dat wordt ook wel een meter met dubbel telwerk genoemd. Voorbeelden zijn een slimme meter of een digitale meter die je niet op afstand kunt uitlezen. Vanaf 1 januari 2025 zijn die meters verplicht. Je hoeft er echter niet zelf voor aan de gang: de netbeheerders gaan die meters de komende jaren aan al hun klanten aanbieden.

Kan ik in 2022 nog energie uit zonnepanelen salderen?

Investeren in zonnepanelen na afschaffen saldering: de moeite waard?

Zonnepanelen blijven een goede investering, ook zonder salderingsregeling. Nu de prijzen voor zonnepanelen de afgelopen jaren sterk zijn gedaald, kun je ook zonder die regeling namelijk een goed rendement halen. Je bespaart er nog steeds ieder jaar fors mee op je energiekosten.

Dat is echter niet het enige, want je huis wordt ook meer waard door zonnepanelen. Door zelf zonne-energie op te wekken, zorg je ervoor dat je huis een beter energielabel krijgt. Dat label maakt je woning aantrekkelijker bij een toekomstige verkoop. Bovendien ben je minder afhankelijk van een energieleverancier en heb je minder last van stijgende energieprijzen.

Zonnepanelen kennen nog meer voordelen, onder andere dat ze door de  spaarrente meer opleveren dan geld op de bank. Ook kun je de btw terugvragen en daalt je CO2-uitstoot aanzienlijk als je voor zonnepanelen kiest. Wanneer je dit jaar nog zonnepanelen laat installeren, heb je zelfs al een groot deel terugverdiend voor de afbouw van de salderingsregeling in 2025 van start gaat.

Ben je op zoek naar een installateur voor zonnepanelen bij jou in de buurt omdat je zelf zonnepanelen wilt laten installeren? Raadpleeg de MyGo Matchmaker. Liever meteen telefonisch contact met een zonnepanelen installateur? Bel dan naar 085 106 1600

Zelf stroom opwekken na afschaffen saldering

Als de salderingsregeling straks niet meer bestaat, wordt het voordeliger om je eigen stroom direct te gebruiken. Over de stroom die je teruglevert aan je energieleverancier, moet je na 2025 immers energiebelasting betalen. 

Door de momenten waarop je stroom opwekt en je stroomverbruik goed op elkaar af te stemmen, spaar je belasting uit. Een voorbeeld daarvan is dat je je elektrische auto oplaadt op het moment dat de zon schijnt of dat je de vaatwasser overdag aan zet, zodat hij op zonnestroom kan draaien. Zorg er wel voor dat je geen apparaten tegelijk aan zet: daarmee verbruik je in veel gevallen meer stroom dan je met zonnepanelen opwekt.

Dit alles klinkt ideaal, maar zelfs met de beste intenties zal het waarschijnlijk niet altijd lukken om je stroomverbruik en zonnige momenten perfect op elkaar af te stemmen. De meeste stroom verbruiken we ’s ochtends en ’s avonds, als de zon niet schijnt. Om ook dan met zelf opgewekte stroom te kunnen werken, zijn er inmiddels wel verschillende batterijen of thuisaccu’s ontwikkeld waarin je die stroom kunt opslaan. Op die manier kun je ’s avonds de stroom gebruiken die je overdag hebt opgewekt.

Het zal je echter niet verbazen dat het vooral fabrikanten van elektrische auto’s zijn die deze batterijen ontwikkelen. Zolang de salderingsregeling nog bestaat, is het dus nog niet rendabel om zelf je energie op te slaan. De huidige batterijen zijn ook prijzig: ze kosten gemiddeld tussen de 3.000 en 9.000 euro. Wanneer de batterijen echter betaalbaarder worden en de salderingsregeling is verdwenen, ben je wél voordeliger uit als je zelf energie opslaat.

De batterijen waarmee je zelf energie kunt opslaan zijn overigens niet de enige oplossing. Er worden ook steeds meer slimme apparaten ontwikkeld, die pas aan gaan wanneer er genoeg stroom is opgewekt om een programma te draaien. Voorbeelden van die apparaten zijn slimme wasmachines en vaatwassers.

Kan ik in 2022 nog energie uit zonnepanelen salderen?

Zelf stroom opwekken en opslaan: gunstig voor ons energienet

Hoewel het opslaan van je eigen stroom voor velen dus nog toekomstmuziek is, kleven er wel meerdere voordelen aan. Je betaalt immers geen energiebelasting meer en je zorgt ervoor dat het energienet minder belast wordt. 

Ons energieverbruik zal de komende tijd namelijk alleen maar toenemen door het gebruik van elektrische auto’s en verwarming zonder aardgas. Om die toename aan te kunnen, zullen we het energienet moeten verzwaren. Daar betalen we allemaal indirect aan mee. Wie zelf energie opslaat, maakt geen gebruik van dat energienet. Als er dus genoeg mensen zijn die hun eigen energie gebruiken, hoeft de overheid minder in de verzwaring van ons energienet te investeren. Dat bespaart iedereen op de lange termijn geld.

Vind een installateur van zonnepanelen via MyGo

Heb je de keuze voor zonnepanelen gemaakt en zoek je een monteur die ze bij je komt installeren? MyGo kan je daarbij helpen. Met de MyGo Matchmaker brengen we je in contact met een installateur bij jou in de buurt. Ook kun je offertes bij verschillende monteurs aanvragen en een online vragenformulier invullen. Wil je liever telefonisch contact? Dan kun je ons bereiken op 085 106 1600.