Terug naar blog
Schaarste in bouwmaterialen en vakmensen

Schaarste in bouwmaterialen en vakmensen

7 jun. '21 Door MyGo redactie

Wie een klusjesman zoekt heeft het de laatste tijd vaak erg lastig om goede vakmensen te vinden. Daarnaast zijn de kosten van bouwmaterialen vanwege schaarste de afgelopen maanden flink gestegen. Voor sommige bouwmaterialen is de prijs zelfs meer dan verdubbeld!

Vanwege de Corona crisis hebben veel fabrieken over de hele wereld het werk stil moeten leggen. Veel producenten van bouwmaterialen anticipeerden dat er minder vraag zou zijn naar bouwmaterialen en vakmensen. Er werd echter juist veel ingeslagen door bijvoorbeeld China. Hierdoor zijn de prijzen van allerlei soorten bouwmaterialen gestegen. Ook de Verenigde Staten koopt heel veel houtproducten uit Europa voor een hogere prijs waardoor hier in Europa de schaarste toeneemt.

Tekort aan vakmensen

Vakmensen zoals loodgieters, vloerenleggers, aannemers en meubelstoffeerders zitten tegenwoordig vaak helemaal volgepland. Veel bouwbedrijven zijn in de crisis van 2008 al gestopt waardoor er destijds al een tekort aan vakmensen ontstond. Daarnaast werken veel Nederlandse bouwbedrijven met buitenlandse arbeidskrachten die vanwege corona veel minder beschikbaar waren. Tevens is er een tekort aan goed opgeleide vakmensen. Vakmensen moeten vandaag de dag een deel van de opleiding binnen het bedrijf afronden, wat tijd kost.

Prijzen bouwmaterialen stijgen

De bouwvoorraden op bouwplaatsen lijken op te gaan raken. Nederlands bedrijven moeten hun fabriek voor een deel stilleggen omdat er een tekort is aan grondstoffen voor pvc-buizen. Hoewel de oorzaak van de tekorten verschillen per type materiaal hangt het allemaal samen met de corona pandemie. Fabrikanten anticipeerden op veel minder vraag naar bouwmaterialen terwijl het tegenovergestelde waar bleek. De vraag naar sommige bouwmaterialen is zelfs gestegen. Aannemers door heel Nederland merken de prijsverdubbelingen en sommige producten zijn haast niet meer te verkrijgen.

Langere levertijden

Zit je eraan te denken om nieuw keukenapparatuur te bestellen? Dan moet je nog even geduld hebben. De levertijden voor keukenapparatuur is flink gestegen door de hoge vraag naar apparaten. De Duitse fabrikant BSH-Group, die onder andere Siemens en Bosch apparaten produceert heeft ook te maken verlengde levertijden vanwege de aanhoudende vraag. Ook wanneer je bijvoorbeeld nieuwe deuren wilt bestellen kun je te maken krijgen met dubbele levertijden.

Circulair en duurzaam bouwen

Volgens Michael Bronkhorst van GF-Deko Aannemers kunnen we niet voor altijd grondstoffen zoals hout, staal en ijzer blijven delven. Hij is er wel van overtuigd dat het tekort aan bouwmaterialen op korte termijn weer zal herstellen. Echter op de lange termijn zal de schaarste in bouwmaterialen volgens hem blijven aanhouden. De oplossing is circulair en duurzaam bouwen, aldus Bronkhorst in het Parool.

Op zoek naar een geschikte vakman?

Ondanks de schaarste kun je via MyGo altijd een poging doen om een geschikte vakman bij jou in de buurt te vinden. Via de MyGo Matchmaker vind je meestal snel en gemakkelijk de juiste specialist voor jouw klus. Liever direct persoonlijk contact? Bel dan 085-4320032.