Terug naar blog
Smart Home in 5 stappen

Smart Home in 5 stappen

Een Smart Home is dichter bij dan je denkt. Met je smartphone instellen hoe laat de verwarming gaat draaien, praten tegen de speakers van Google of Philips Hue lampen die zich op sfeervolle wijze aanpassen aan de omgeving. De slimme woning, ofwel een smart home, is een ding van de toekomst die steeds dichterbij komt. We krijgen met zijn allen steeds meer mogelijkheden om hightech toepassingen aan te brengen binnen onze woning, waardoor comfort en gemak steeds beter te benaderen zijn. Dit zijn 5 belangrijke kenmerken van een Smart Home.

1. Smart Home óók voor oudere woningen

Wie zegt dat slim wonen enkel voorbehouden is aan nieuwe woningen? Ook oudere woningen zijn geschikt voor moderne toepassingen. Zorg er dan wel voor dat je oude woning is voorzien van hedendaagse innovaties, zoals verbeterde isolatie en een snelle WiFi verbinding in het hele huis. Heb je bijvoorbeeld al dubbel glas, vloerverwarming en/of spouwmuur isolatie? Snelle WiFi in het hele huis lijkt wellicht heel vanzelfsprekend, maar oudere woningen beschikken doorgaans over vloeren en muren die het signaal van WiFi minder goed doorlaten. Je hebt daarom mogelijk versterkers nodig in diverse ruimtes van de woning voor de optimale verbinding.

2. Groene investeringen in een Smart Home

Goede isolatie is al een eerste 'groene investering', maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Wat te denken van zonnepanelen op het dak? Of het gebruik van slimme voorzieningen in en buiten huis. Wie kent niet de elektrische auto met laadpaal of zelf opgewekte stroom die je kan terugleveren aan het net. Wil je meer inzicht in de besparingen die je kunt maken? Hét kenmerk van een Smart Home is natuurlijk de slimme meter, waarmee je jouw energieverbruik realtime meet, zelfs tot het apparaat nauwkeurig. Hierdoor kan je voor jezelf een afweging maken welke apparaten (te) veel stroom verbruiken en zelf je groene toekomst bepalen.

3. Smart Home bediening op afstand

Ook in de winter is het besparen op gas en licht belangrijk, maar je wilt natuurlijk wel graag thuiskomen in warme woning. Een Smart Home is daarom door middel van handige ‘home apps’ te bedienen. Ben je over 10 minuten thuis? Zet alvast de verwarming aan en ervaar het comfort van thuiskomen in een warme woning tijdens de koude wintermaanden, terwijl je nooit teveel gas verbruikt. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde; ben je vergeten het licht en/ of de verwarming uit te zetten toen je vanochtend in alle vroegte de deur uitstapte? Met een paar simpele handelingen op de smartphone is het snel opgelost. Alleen jij hebt toegang tot die smart home apps.

4. Praat tegen de apparaten in je Smart Home

Praten tegen een speaker lijkt nu misschien nog een vreemd idee, maar het is een ervaring die in de toekomst vermoedelijk steeds vaker ons leven zal bepalen. De speaker van diverse apparaten is voorzien van stembediening en reageert daardoor alleen op jouw stem. Sluit zoveel mogelijke slimme apparaten aan op de speaker en begin met praten. De radio aan, de oven alvast voorverwarmen of de televisie op Ziggo Sport zetten? Het is allemaal mogelijk terwijl je nog even bezig bent met andere dingen.

5. Ook buiten je Smart Home is alles slim

Wat te denken van tuinieren? Nu al is er voor de tuin erg veel mogelijk. Zo is er de robotmaaier die perfect maait op alle mogelijke plekken van het gazon. Maar ook met betrekking tot de besproeiing van je tuin zijn er al diverse 'slimme' oplossingen, zodat jij je met de leuke dingen van het tuinieren bezig kan houden. Ben je op vakantie, dan zorgen bodemsensoren ervoor dat de sproeier aangaat op momenten van droogte. In de avond schiet de slimme buitenverlichting aan, terwijl een slim weerstation de luchtvochtigheid en temperatuur rondom de woning laat zien.

Smart Home van de toekomst binnen handbereik

Een slimme woning is dichterbij dat je wellicht denkt. Door een paar kleine stappen is een slimme woning binnen handbereik. Naast bovenstaande voorbeelden is er nog veel meer mogelijk zoals een slimme tv, gordijnen, geavanceerde camera’s en zelfs slim tuinieren. Voor de nodige tips en advies kan je ook altijd een elektricien benaderen. Deze vertelt je graag over de opties voor slimme investeringen in je huidige woning.