Terug naar blog
Veranda geeft sfeer aan de woning

Veranda geeft sfeer aan de woning

11 aug. '21 Door MyGo redactie

Of het nou wel of niet vaker warm is in Nederland, we willen allemaal wel buiten zitten en een veranda biedt daarvoor een ideale gelegenheid. Kijken we naar de veranda in de achtertuin, dan is er de laatste jaren steeds meer mogelijk geworden. Zo is de plaats essentieel, maar spelen ook de keuze voor het ontwerp en de invulling van de veranda een belangrijke rol. Hoe geef je met een veranda meer sfeer aan je tuin?

Een veranda brengt het vrije gevoel thuis

Wil je in de zomerse maanden heerlijk buiten kunnen genieten? Een veranda is snel en eenvoudig te realiseren, zonder dat je hiervoor buitengewoon hoge kosten kwijt bent. Een veranda wordt vaak verward met een terrasoverkapping; doorgaans wordt een veranda direct aan de woning geïnstalleerd, terwijl een terrasoverkapping vrij kan staan. Een veranda is verkrijgbaar in diverse materialen én vormen, zowel open als gesloten. Hierdoor kan je het hele jaar door ‘buiten’ zitten en brengt zo het vrije gevoel van vakantie in huis.

Veranda materiaal

Afhankelijk van je budget heb je met betrekking tot het materiaal van een veranda diverse mogelijkheden. Een glazen veranda geeft bijvoorbeeld een open sfeer, terwijl polycarbonaat een minder doorzichtige variant is. Deze laatste optie is een kunststof variant, welke wordt afgewerkt met een coating. Zo is de bedekking bestand tegen de UV-straling. Dat betekent dat je zelfs op de warmte dag van het jaar comfortabel onder de veranda kunt zitten. Een glazen dak is minder goed bestand tegen UV-straling en dat zorgt ervoor dat het sneller zal opwarmen. Dit is overigens in de winter weer een voordeel van een glazen veranda.

Bij het frame van de veranda heb je doorgaans keuze tussen aluminium en hout als geschikte materialen. Hout als materiaal is over het algemeen iets voordeliger dan een aluminium frame.

Veranda ontwerp

Bij het ontwerp van de veranda bepaal je hoe de veranda er uit komt te zien, hoe groot deze wordt en in hoe deze er ten opzichte van de tuin uit komt te zien. Wil je de volledige breedte van het terras gebruiken voor het plaatsen van de veranda? En hoe diep dient de veranda te zijn? De keuzes die je maakt met betrekking tot het ontwerp en de materialen bepalen de sfeer die je creëert in de tuin.

Veranda: voordelen voor je woning en comfort

Steeds meer huishoudens kiezen voor een sfeervolle veranda in de achtertuin. Het vormt een mooie overgang tussen het huis en de tuin én straalt luxe uit. De veranda zorgt ervoor dat je in een lichte omgeving kunt zitten, maar het zorgt niet altijd voor meer licht in huis. Een voordeel is dat je vaker kunt genieten van de zon, al dan niet afhankelijk van de keuze voor het materiaal van de veranda. De veranda heeft echter nog meer voordelen:

  • Het resulteert in een waardestijging van je huis
  • Genieten van een winters zonnetje of comfortabel buiten zitten op een warme dag 
  • Onafhankelijk van het type woning
  • De veranda kent een isolerende functionaliteit
  • Je hebt lang niet altijd een vergunning nodig