Terug naar blog
Waterstof cv als vervanger voor aardgasaansluiting?

Waterstof cv als vervanger voor aardgasaansluiting?

Een volgende stap in het verduurzamen van onze woning dient zich alweer aan; de waterstof cv. Waterstof is nog een relatief onbekend fenomeen, maar de functionaliteit is buitengewoon hoog. In tegenstelling tot de warmtepomp bijvoorbeeld, hoeft u voor de waterstof cv geen extra kosten te maken ter isolatie van de woning én bij de verbranding komt geen CO2 vrij. Dat zijn grote voordelen voor ons als particulier. Is de waterstof cv inderdaad het ideale alternatief voor aardgas?

Waterstof cv als test

Reeds zijn al de eerste woningen voorzien van een waterstof cv, in eerste aanzet als test. De resultaten worden echter wel met belangstelling gemonitord, want deze methodiek kan in de toekomst gaan gelden als standaard, zeker als we kijken naar de additionele kosten voor de consument. Bij een warmtepomp komen namelijk nogal wat extra kosten kijken; je bent dan wel aan het verduurzamen, maar niet iedereen kan zich de kosten voor isolatie veroorloven en ook de toenemende vraag naar elektriciteit zal mogelijk complicaties geven. Een waterstof cv kan op de standaard leidingen functioneren en kent hierdoor grote voordelen.

Waterstof cv aanpassingen

Hoewel de waterstof cv dus relatief weinig aanpassingen vereist, zijn er wel degelijk factoren om rekening mee te houden. Zo vormen bepaalde onderdelen van het zogenaamde reduceerstation een essentiële rol om de waterstof cv te laten functioneren. Ook de gasmeter dient voldoende aan de vraag te kunnen voldoen; bij verouderde systemen zal deze mogelijk vervangen moeten worden. Ten einde dient waterstof een herkenbare geur te krijgen, net als bij aardgas. Zo herken je een lekkage van waterstof en kunt hier op acteren bij een lekkage. De eerste ideeen hierover zijn overigens om waterstof een bepaalde (milieuvriendelijke) kleur te geven.

Waterstof cv: een interessante energietransitie

Waterstof staat nog in de kinderschoenen. Veel netbeheerders zijn nog terughoudend om definitief groen licht te geven aan waterstof, maar recente onderzoeken kunnen hierin een bijdrage leveren. De besparing in kosten voor deze transitie gelden echter als groot pluspunt. Niet alle consumenten hebben mogelijkheden om de vereiste maatregelen te nemen die passen bij de warmtepomp, maar bij een waterstof cv ketel zijn deze aanpassingen minimaal en relatief betaalbaar voor een grotere groep mensen die wel willen verduurzamen, maar niet tegen elke prijs.

Waterstof cv met subsidie?

De laatste jaren is de inzet op energietransitie in een stroomversnelling gekomen. Op tal van duurzame initiatieven wordt momenteel subsidie gegeven. Een waterstof cv behoort momenteel nog niet tot de ‘reguliere’ alternatieven om die transitie vorm te geven, maar de kans is groot dat dit binnen enkele jaren zeker wel het geval is. Mocht je daarom ook kansen zien in de waterstof cv, dan is het interessant om te kijken naar mogelijke subsidieregelingen. Zo kun je met waterstof niet alleen flink besparen op energie én CO2-uitstoot, maar ook nog eens gebruik maken van een aantrekkelijk voordeel in de investering van het project. Mygo zit er in ieder geval bovenop.