Terug naar blog
Waterstof cv ketels; zeker het overwegen waard

Waterstof cv ketels; zeker het overwegen waard

Waterstof cv ketel

Waterstof cv ketels worden momenteel binnen een aantal huishoudens in Nederland getest en gemonitord. Toch wordt nu al beweerd dat een waterstof cv als vervanger kan dienen voor een aardgasaansluiting. Dit is een enigszins gewaagd standpunt dat onderbouwd kan worden. Het gebruik ervan biedt meerdere voordelen, vooral op de lange termijn. Waterstof cv ketels zijn niet alleen duurzaam, maar zorgen er ook nog eens voor dat uw huis goedkoper geïsoleerd kan worden. Daarnaast zijn er nog meer voordelen waar we in dit artikel dieper op ingaan.

Waterstof cv ketel duurzaam

Het grootste voordeel is het feit dat waterstof cv ketels duurzaam zijn. Bij de werking komt namelijk geen co2 vrij, wat bij een normale cv installatie op gas wel het geval is. De waterstof die verbruikt wordt, wordt geproduceerd uit elektrische energie uit water. Dit is in het meest groene scenario afkomstig van wind- of zonnestroom, maar kan ook uit aardgas en andere koolwaterstoffen worden opgewekt. In het eerste geval wordt gesproken van ‘groene’ waterstof, in het tweede geval van grijze waterstof, waarmee de minder duurzame productie wordt benadrukt.

Waterstof cv ketel goedkoper isoleren

Het streven op landelijk niveau is om de komende jaren het aardgasverbruik te minderen. Zoals hierboven vermeld komt bij het gebruik van aardgas co2 vrij. Een manier om je co2 uitstoot te verminderen is door over te stappen op elektriciteit. Voor het verwarmen van oude panden is een zogeheten all-electric toepassing echter erg duur. De kosten komen ongeveer uit op €50.000. Met een waterstof cv ketel kan je daarentegen goedkoper je huis isoleren. Je betaalt namelijk rond de €8.000 en komt daarmee vele malen goedkoper uit.

Waterstof cv ketel vereist geen grote aanpassing van je cv installatie

Een waterstof cv ketel installeren vereist geen grote aanpassing van je huidige cv installatie. De huidige gasleidingen kunnen gebruikt worden voor het transporteren van waterstof en ook is de huidige capaciteit van uw huidige aardgasnetwerk toereikend voor het transport van waterstof. Slechts enkele kleine aanpassingen zijn vereist, waarna u over kunt stappen op waterstof.

Waterstof cv ketel gevaarlijk? 

80 jaar na de Hindenburg ramp stellen sommigen zich nog steeds terughoudend op met betrekking tot waterstof. Beweerd wordt dat waterstof cv installaties gevaarlijk zijn en af te raden zijn voor huiselijk gebruik. De reden die hiervoor wordt gegeven is dat waterstof licht ontvlambaar is. Dit geldt daarentegen ook voor aardgas, wat al sinds de jaren 60 in Nederland wordt gebruikt. Waterstof vormt daarin geen uitzondering. 

Aan de andere kant loop je met gas het risico op koolstofmonoxidevergiftiging, wat de nummer één doodsoorzaak van gasinstallaties vormt. Dit risico loop je met een waterstof cv ketel niet. Het komt erop neer dat we zowel bij gas- als waterstofketels moeten letten op veiligheid, zoals altijd al gedaan is bij het installeren en onderhouden van gasinstallaties. 

Waterstof cv ketel informatie

Als het op informatie over waterstof cv ketels aankomt ben je bij MYGO aan het juiste adres. Wij hebben diverse cv-specialisten bij ons aangesloten, die ons voorzien van informatie over alle trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord installatiewerk. Ben je op zoek naar een ervaren cv-monteur? Op MYGO vind je altijd een specialist bij jou in de buurt!