Terug naar blog
Week van de Lentekriebels: zet de bloemetjes buiten

Week van de Lentekriebels: zet de bloemetjes buiten

20 mrt. '19 Door MyGo redactie

Officieel is het thema van de Week van de Lentekriebels 2019 ‘seksualiteit’, maar wij gaan het hebben over het buitenzetten van de bloemetjes. Letterlijk. Deze periode is namelijk ideaal om de eerste stappen in de tuin te zetten. Wie nu begint met zaaien, zal in de zomer volop oogsten. Daarom vertellen we je graag meer over de lentekriebels in de tuin en wat je allemaal in dit vroege stadium al kan doen.

Maak een composthoop

De meeste mensen scheiden hun groente-, fruit- en tuinafval af en zetten het voor bij de weg. Dat is in de lente en zomer zonde, want dit zijn de ideale jaargetijden om een composthoop aan te leggen. Een aanzienlijk deel van de afgescheiden restjes wordt omgezet naar compost en dat is krachtvoer voor de tuin. Dit kan je naar verloop van tijd weer uitstrooien over delen van je tuin waar extra groei is aanbevolen.

Het planten van bloemen

Het eind van de winter en begin van de lente is een geschikte periode om bloemen in te zaaien. Er is doorgaans sprake van een goede combinatie regen en zon, terwijl er over het algemeen geen sprake meer is van vorst. Dit zorgt voor de perfecte omstandigheden om te groeien. Hou er wel rekening mee welke planten je koopt, hoeveel zonuren deze nodig hebben en welke gedeelten van de tuin je graag wilt beplanten; zo creëer je het beste resultaat voor de zomermaanden en geniet je in deze periode volop van de tuin.

Het gazon inzaaien

Heb je een gazon, dan is dit dé tijd om hier aandacht aan te besteden. Begin met inzaaien en zorg voor voldoende vocht. Hierdoor begint het gras direct te groeien; maai vervolgens op momenten dat het droog is, zodat je geen ‘graswortels’ meeneemt bij het maaien. Maak ook geen gebruik van chemische middelen om insecten of onkruid tegen te gaan, want deze verminderen de kwaliteit van het gazon en de natuurlijke groeicyclus.

Een schutting plaatsen of vervangen

Dit is een ingrijpende, maar soms verrassend goede handeling. Heb je al jaren hetzelfde aanzicht in de tuin en wil je dit wel eens veranderen, dan is het vervangen van de schutting interessant. Hierdoor heb je de kans een geheel nieuwe stijl in de tuin te creëren. Een tuin die tevens omringt is door een hoogwaardige schutting verhoogt de waarde van het perceel. Mocht je jouw woning ooit nog eens willen verkopen, dan is een goede schutting altijd interessant voor een potentiële koper, maar natuurlijk ook al direct voor jou.

Haal meer uit je tuin

Ben je een echte tuinier? Dan kan je ongetwijfeld niet wachten om weer de tuin in de gaan. Doe eens gek en haal meer uit je tuin. Dat kan op diverse manieren:

  • Nieuwe sierbestrating
  • De aanleg van een vijvertje
  • Het planten van fruitbomen
  • Een nieuw terras

Er is van alles mogelijk. Voel jij de lentekriebels al? Tijd om weer de tuin in te gaan!