Terug naar blog
Woning verwarmen met waterstof

Woning verwarmen met waterstof

Een warm huis, dat willen we allemaal en waterstof lijkt daarin een ideale uitkomst. Het zorgt er enerzijds voor dat je woning aardgasvrij wordt verwarmd én je krijgt niet te maken met een hoge elektriciteitsvraag zoals bij de warmtepomp. Tevens ligt het netwerk om waterstofgas te gaan gebruiken er al, namelijk het gasnetwerk waar al decennialang gebruik van wordt gemaakt. Is het verwarmen van de woning middels waterstof de toekomst en hoe gaat dit eruit zien?

Waterstof: waar komt dit vandaan?

Waterstof is, anders dan bijvoorbeeld aardgas of zon/wind, geen natuurlijke energiebron. Het gaat om een te produceren energiedrager. Deze energie wordt gewonnen uit water middels de functie elektrolyse. Binnen deze methode worden waterstof en zuurstof van elkaar gesplitst; ook wel als elektronen en protonen gedefinieerd. Het voordeel van deze methode is dat waterstof kan worden opgeslagen. Additioneel maakt men gebruik van hernieuwbare energiebronnen, waardoor fossiele brand- en grondstoffen worden gespaard. De kosten voor het verwarmen van woningen ligt zodoende een stuk lager.

Een tweede manier om waterstof te produceren is iets complexer. Hier maakt men gebruik van een zogenaamde reformer. De waterstof wordt gewonnen uit aardgas, waarbij ook CO2 vrijkomt. Bij deze productiemethode wordt ook veel elektriciteit gebruikt. Als alternatief kan een huishouden ook een reformer aanschaffen om zelf de waterstof te produceren. De eerste methode, productie via elektrolyse, geniet evenwel de voorkeur bij de productie van waterstof.

Waterstof over de gebruikelijke cv-leidingen?

Technisch gezien is het gebruik van waterstof zeer interessant. Dankzij de jarenlange afhankelijkheid van gas uit de voornamelijk Groningse gasvelden, zijn de essentiële leidingen al aangelegd. Wel is het van belang dat gasmeters afdoende functioneren en het reduceerstation goed loopt in combinatie met waterstof. Eveneens is het vereist om waterstof een bepaalde geur te geven, aangezien ook lekkage van waterstof gevaarlijk kan zijn, evenals een reguliere gaslekkage. Tot slot moet per huishouden worden gekeken naar de staat van het huidige leidingwerk, terwijl ook vaak aanpassingen dienen te worden gedaan aan de brander van het systeem.

Waterstof als duurzaam alternatief

Met het oog op de energietransitie is waterstof dé manier om een kwaliteitsslag te slaan. Waterstofgas is de meest voordelige en efficiënte bron om uit te putten, mede door de optie om waterstof op te kunnen slaan. Hierdoor kunnen huishoudens, maar ook bedrijven, op speciale momenten altijd een beroep doen op het waterstofgas voor verwarming. Kijken we bijvoorbeeld naar de winterperiode, dan is in deze fase de vraag naar ‘warmte’ het grootste. De zonnepanelen en windturbines kunnen in deze periode echter lang niet altijd voldoen aan de hoge vraag. Waterstof is in deze gevallen een gewenst alternatief.

Waterstof ketels

Voor waterstof is een andere brander nodig en daarmee een nieuwe cv-ketel. Dit resulteert echter in een situatie waarin we de bestaande leidingen kunnen blijven gebruiken. Hoewel waterstof duurzaam wordt gewonnen én kan worden opgeslagen, betekent dit echter niet automatisch dat je met waterstof goedkoper uit bent. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van waterstof voor de verwarming van jouw woning? De eerste proeven met het gebruik van waterstof als alternatief voor aardgas zijn al gestart. Mygo houdt het voor jou in de gaten.