Terug naar diensten
Alles over boilers

Alles over boilers

Een boiler is verantwoordelijk voor warm water in een woning. Deze boiler moet je zien als een vat dat gevuld is met water én verwarmingselementen, zodat het water altijd warm is. Dankzij een extra sterke isolatie blijft het water in het vat ook echt warm, waardoor dit in principe een warmwateropslag voor jouw woning is. Dit is ook direct het grote verschil tussen een boiler en geiser; water in de boiler is altijd warm, terwijl het water dat vanuit de geiser komt eerst nog verwarmd dient te worden. 

Een ‘lege’ boiler 

Men noemt een boiler die geen warm water meer afgeeft wel eens een lege boiler, maar dit is een term die technisch gezien niet helemaal klopt. Er is namelijk altijd water in de boiler aanwezig, aangezien deze doorlopend is aangesloten op de watertoevoer van je woning. Er kan echter wel sprake zijn van een situatie waarin het warme water in de boiler op is en het overgebleven (koudere) water heeft dan enige tijd nodig om op te warmen. Dat kan erg vervelend zijn, met name wanneer je staat te douchen of aan het afwassen bent. De grootte van een boiler, ofwel inhoud in liters, is bepalend voor de aaneengesloten tijd waarin je kan genieten van warm water.  

Boiler water opwarmen

Het opwarmen van boilerwater is een interessant proces. Warm water is in gewicht lichter dan koud water. Het verwarmde water wordt zodoende in de boiler naar boven gedrukt, waardoor het koude water onderin het vat zit. Bij het openen van de warmwaterkraan in je woning vloeit het warme water vanaf de bovenkant van de boiler naar buiten en het afgevoerde water wordt onmiddellijk aangevuld met vers koud water in de onderzijde van het vat. Het verwarmen van dit koude water duurt doorgaans iets langer, waardoor het dus zo kan zijn dat na een langere douchebeurt het waterreservoir is gevuld met een groter aandeel koud water ten opzichte van warm water. 

Boiler: Alle mogelijkheden 

Bij de keuze voor een boiler heb je diverse mogelijkheden waaruit is te kiezen:

Gasboiler

Het is niet de meest duurzame optie, maar een gasboiler is nog altijd populair. Dit type boiler is voorzien van een verticale vlampijp en gasbrander in het centrale gedeelte van de boiler. Het is een relatief goedkoop alternatief bij de aanschaf van de boiler.

Zonneboiler

In tegenstelling tot de eerder genoemde gasboiler is een zonneboiler wel een milieuvriendelijke en duurzame optie. Deze koppel je aan de zonnepanelen op het dak. Het is een prijzige, maar zichzelf terugverdienende investering. 

Elektrische boiler

De elektrische boiler is de meest gebruikelijke variant. Deze is direct aangesloten op de thermostaat. Het is een kwalitatief hoogstaande, solide boiler. Klein nadeel is dat de elektrische boiler zorgt voor een hoger energieverbruik. Een variant op de elektrische boiler is de plintboiler, een close-in boiler. Deze plaatst men in de directe omgeving van de kraan waar het warme water wordt afgetapt, bijvoorbeeld bij de douche. 

Indirect gestookte boiler

Met indirect bedoelt men bij deze boiler dat het water door middel van de cv-ketel wordt verwarmd. In combinatie met de cv blijft het water doorlopend warm.

Boiler repareren

Wanneer bijvoorbeeld uw boiler lekt is het verstandig het apparaat snel te laten repareren. De effectiviteit van het apparaat kan namelijk enorm verminderen. Dit zorgt ervoor dat je langer moet wachten op warm water, en je daar bovendien een hogere energierekening voor betaalt. Op MyGo vindt u altijd de cv monteur bij u in de buurt, zodat u altijd zeker kunt zijn van een goed werkende boiler!

Boiler aanschaffen

De kosten voor de aanschaf van een boiler verschillen per type. Daarnaast is het verstandig om de boiler te laten plaatsen door een professional, zodat je zeker bent van de juiste installatie en optimaal rendement. Het aanschaffen en installeren van de boiler kost je bij een vakman gemiddeld tussen de 250 en 1500 euro voor een elektrische boiler, tussen de 350 en 2.500 euro voor een gasboiler en tussen de 2.150 tot 5.500 voor een zonneboiler. Prijzen zijn afhankelijk van de inhoud van de boiler en de vakman waarvoor je kiest.