Terug naar diensten
Boom Kappen

Boom Kappen

Zelf kappen of niet?

Je kunt best zelf een boom kappen. De meeste mensen kiezen er echter voor om dit door een hovenier of andere professional te laten doen. Die heeft de benodigde apparatuur en de ervaring om een boom veilig te kappen. Als je er wel voor kiest de boom zelf te kappen, is het belangrijk dat dit veilig en legaal gebeurt. Volg daarom de tips en informatie op deze pagina zo goed mogelijk. Zorg er ten eerste voor dat je gereedschap en de volgende veiligheidskleding in huis hebt:

  • Een helm
  • Een veiligheidsbril
  • Gehoorbeschermers
  • Een veiligheidsgordel

Verder zijn de volgende spullen ook geen overbodige luxe omdat vallende takken altijd een risico vormen:

  • Stevige werkhandschoenen
  • Een veiligheidspak
  • Dikke schoenen

Wil je de boom graag laten kappen door een professional? MyGo matcht je met de beste hoveniers uit jouw regio. Ga naar de matchmaker en vindt direct de beste professional voor jouw klus. Spoed of liever telefonisch contact? Dat kan! bel onze klantenservice op 085 432 00 32

Een met een kettingzaag omgezaagde boom

Afbeelding 1: Een omgezaagde boom

Vergunning nodig

Naast de juiste apparatuur en veiligheidsmaatregelen is het ook belangrijk om uit te zoeken of je een vergunning moet hebben voor een boom kappen. Wanneer je een vergunning nodig hebt en wat de vereisten hiervoor zijn is per gemeente verschillend. Zoek dit voor je aan de slag gaat dus altijd eerst even uit. Deze vergunningen zijn belangrijk omdat er bij het kappen van een boom een hoop fout kan gaan. Als de boom verkeerd valt kan dit grote financiële of zelfs fysieke schade tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen hebben de gemeenten in Nederland hier dus regels over opgesteld.

Hoe krijg ik een vergunning?

Om een vergunning te krijgen kan je aankloppen bij de provinciale boswetambtenaar. Als je zeker weet dat je aan de eisen voldoet om de boom te mogen kappen kan je zo namelijk een vergunning aanvragen bij de gemeente. Deze vereisten zijn te vinden via het Omgevingsloket. In de aanvraag vermeldt je onder andere:

  • Welke boom je wilt kappen
  • Welke methode je hiervoor wilt gebruiken
  • De reden om de boom te kappen (vergeet geen verklaring mee te sturen als de boom ziek is)

Over het algemeen neemt de gemeente dan binnen 8 weken een besluit over je aanvraag. Dit kan verlengd worden tot maximaal 26 weken, dus het kan even duren voor je je vergunning hebt. Als de gemeente de termijn verlengd krijg je hier binnen de eerste 8 weken bericht van. Als de gemeente te laat is met het nemen van een beslissing dan heb je meestal automatisch recht op een vergunning, en mag je de boom kappen zodra de vergunning binnen is.

man met veiligheidsgordels gezekerd aan de boom

Afbeelding 2: Het gebruik van veiligheidsgordels tijdens het kappen van een boom

Hoe wordt een boom gekapt?

Het kappen van de boom wordt over het algemeen gedaan met behulp van een veiligheidsgordel. Daarmee kan je je zekeren aan een dikke tak boven in de boom. Het gebruik van een ladder is afgeraden omdat dit onstabiel en gevaarlijk is.

Takken wegsnijden

Vervolgens worden eerst de kleinere takken weggesneden, en daarna de grotere. Als je dit zelf doet moet je goed oppassen dat je niet per ongeluk de tak waaraan je bent gezekerd wegsnijdt. Grotere takken moeten eerst worden vastgemaakt aan bijvoorbeeld een dik touw voor deze kunnen worden weggezaagd. Als dit niet gebeurt gaan ze rondslingeren, wat leidt tot gevaarlijke situaties.

Een afgezaagde boom wordt ten val gebracht

Afbeelding 3: Een afgezaagde boom die voorzichtig ten val wordt gebracht

De boom zelf kappen

Bij het kappen van de boom zelf wordt begonnen met schuin naar beneden zagen aan de kant waar de boom heen moet vallen. Hierna wordt de helft van de stam nog eens recht doorgezaagd. Zorg dat de boom nu gezekerd wordt of is met meerdere stevige touwen. Zo kan je straks sturen welke kant de boom op valt. Nu is de andere kant van de boom aan de beurt. Door weer schuin naar beneden te zagen, naar de andere inkeping toe, zal de boom langzaam gaan hellen. Het touw moet strak worden aangespannen en de boom verder doorgezaagd tot deze los is. De boom kan via het touw rustig worden laten zakken.

Heb je hulp nodig bij de boom kappen? Met de MyGo matchmaker vind je heel eenvoudig de beste hoveniers bij jou in de regio. Heb je spoed of liever telefonisch contact? Bel onze klantenservice op 085 432 00 32 en wij zoeken samen met jou de beste professional uit jouw regio.

Aandachtspunten bij het kappen

Let op de veiligheid

Als je zelf de boom kapt zijn er een paar dingen van groot belang. Let allereerst te allen tijde op de veiligheid. Kijk goed waar en wanneer je de takken laat vallen, om geen ongelukkige voorbijgangers te raken. Stap ook zelf op tijd weg van de boom wanneer deze ten val wordt gebracht. Gebruik als laatste ook het gereedschap verantwoordelijk en veilig.

Boom kappen in het broedseizoen

Verder is het verboden om binnen het broedseizoen bomen te kappen waar een vogelnest in zit of bij in de buurt zit. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli. Inspecteer in en rond deze periode de boom, en omliggende bomen, dus heel goed. Vogelnesten zitten vaak goed verstopt in de boom, dus wees hierin heel nauwkeurig.

Kosten boom kappen

Bij de overweging of je de boom zelf wilt kappen of wilt laten kappen zijn de kosten natuurlijk een grote factor. Bedenk wel dat er geen prijs zit aan veiligheid. Voor veel mensen is het het daarom waard om wel een specialist te laten komen. De kosten van het kappen van een kleine boom tot 6 meter hoog kost gemiddeld zo’n 400 euro. Gemiddeld zal het kappen van een boom 500 tot 700 euro kosten. Wil je meer informatie over de kosten die bij het kappen van een boom komen kijken? Bekijk dan eens dit kostenoverzicht.

Achtergebleven boomstronk van een gekapte boom

Afbeelding 4: en overgebleven boomstronk van een gekapte boom

Boom rooien

Een boom rooien betekent dat ook de stronk van de boom wordt verwijderd. Aangezien de meeste mensen de stronk ook graag willen laten verwijderen kan het verstandig zijn dit direct te laten doen als de boom ook is gekapt. Je bespaart dan op de voorrijkosten en krijgt mogelijk een beetje korting voor het combineren van klussen. In ons andere artikel vind je meer informatie over het verwijderen van een boomstronk.

Boom laten kappen bij MyGo

Als je jouw boom wilt laten kappen kun je altijd terecht bij MyGo. MyGo zoekt voor jou de beste hoveniers en boomverzorgers uit de regio. Kies zelf welke hovenier het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften en neem contact op via de mail of de telefoon. Vraag ook gratis en vrijblijvend offertes aan zodat je van tevoren weet hoeveel de klus jou gaat kosten. Heb je spoed of wordt je liever telefonisch geholpen? Bel onze klantenservice op 085 432 00 32.