Terug naar diensten
Boom Kappen

Boom Kappen

In de praktijk kun je het kappen van een boom het beste door een hovenier laten doen. Die heeft de benodigde apparatuur en de ervaring om een boom veilig te kappen. Als je het toch zelf wilt doen, is het belangrijk de onderstaande tips goed te volgen. Zorg er ten eerste voor dat je gereedschap en veiligheidskleding in huis hebt. Een helm, veiligheidsbril en gehoorbeschermers zijn echt noodzakelijk. Ook stevige werkhandschoenen, een veiligheidspak en dikke schoenen zijn geen overbodige luxe. Vallende takken vormen immers altijd een risico.

Het kappen zelf kun je het beste vanaf een speciale veiligheidsgordel doen. Daarmee zit je gezekerd aan de boom en kun je de hogere takken veilig wegsnijden. Werk nooit vanaf een ladder, dit is onstabiel en gevaarlijk. Begin altijd eerst bij de kleinere takken en werk rustig naar de grotere toe. Controleer steeds of je nog gezekerd bent. Houd er ook rekening mee dat je de grote takken niet zomaar los kan zagen. Dan zwaaien ze namelijk alle kanten op. Knoop om de tak die je af wilt snijden een dik stuk touw en verbind dit met een andere tak. Snij de tak vervolgens los en laat de vallende tak voorzichtig naar de grond zakken. Op die manier heb je ook controle over de manier waarop de tak de grond bereikt.

Dit principe: dat je wilt weten waar de boom of tak gaat vallen, blijft belangrijk. Ook bij het omzagen van de boom zelf moet je hier op letten. Kijk dus waar ruimte is om de boom neer te laten en zaag schuin naar beneden in de kant waar de boom op moet vallen. Na deze schuine snede zaag je nog een keer rechtdoor, minstens tot de helft van de boom. Nu kun je de boom zekeren met een serie stevige touwen. Met deze touwen stuur je later de val. Doe dit niet alleen. Nu kun je vanaf de andere kant in de boom zagen. Eerst de schuine snede, die naar de andere inkeping toe moet lopen. De boom zal hierna langzaam beginnen te hellen. Stap naar de zijkant van de boom, weg van het gevaar. Laat de touwen strakker aanspannen en blijf zagen tot de boom definitief omvalt. Daarna kan je eventueel de boomstronk laten verwijderen.

Boom kappen vergunning

Sinds 1 oktober 2010 is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen bij de gemeente voor het kappen van een boom. Voor bomen buiten de bebouwde kom moet je bij de provinciale boswetambtenaar aankloppen. Als je een boomkapbedrijf inschakelt hoeft dit natuurlijk niet. De regels voor het afgeven van een vergunning verschillen per gemeente, maar in principe wordt bij een zieke boom of een boom die andersoortig risico oplevert altijd een kapvergunning afgegeven. Sommige gemeenten vereisen ook dat je een nieuwe boom aanplant voor degene die je kapt. Informeer dus altijd eerst bij de gemeente over de precieze eisen.

Boom kappen kosten

Zoals hierboven wel duidelijk is geworden, blijft het kappen van een boom een complexe, risicovolle operatie. Hoveniers gaan dan ook zorgvuldig te werk en beschikken over uitgebreide apparatuur om alles zo veilig mogelijk af te handelen. In de regel betaal je tussen de € 700,- en € 800,- voor een boom kappen. Bij MyGo kun je altijd meer informatie opvragen of een van onze hoveniers inschakelen via de Matchmaker, of telefonisch via: 085 432 00 32.