Terug naar prijzen
Dakdekker prijs m2

Dakdekker prijs m2

Wat kost het aanleggen van nieuwe dakbedekking per m2?

De kosten van nieuwe dakbedekking bedragen 45 tot 65 euro voor een plat dak en 45 tot 130 euro voor een hellend dak.

Verwijderen oude dakbedekking en laten plaatsen van nieuwe op een:

Gemiddelde totaalprijs per m2

incl. btw

Gemiddelde totaalprijs

voor een dak van 50 m2

Plat dak

€ 45 - € 65*

€ 2.250 - € 3.250

Hellend dak

€ 45 - € 130**

€ 2.250 - € 6.500

Het is ook mogelijk om een dakdekker per uur te betalen. De gemiddelde kosten voor het inhuren van een dakdekker liggen rond de €45 per uur incl. btw. Houd er dan wel rekening mee dat je naast mankracht ook betaalt voor materiaalkosten zoals bijvoorbeeld voor de dakbedekking zelf. Wil je zoveel mogelijk controle hebben over de kosten? Kies dan voor een prijs per m2. Op die manier heeft het werktempo geen invloed op de prijs.

Wat kost een dakdekker?

Wanneer je een goede dakdekker bij jou in de buurt zoekt

Voor hulp bij het vinden van een geschikte dakdekker kun je gebruik maken van de MyGo matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig de beste specialisten bij jou in de buurt. Je kunt één of meerdere offertes opvragen, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten voor jouw nieuwe dak of dakreparatie. Je kunt dan zelf de dakdekker uitkiezen die het beste past bij jouw wensen en behoeften. Liever direct telefonisch contact? Met onze klantenservice, of met een lokale dakdekker? Bel dan 085 106 1600.

Prijsopbouw dakdekker 

Als je jouw huis een nieuwe uitstraling wilt geven, zonder zelf te hoeven verhuizen, is een nieuw dak een optie. Een huis krijgt bijvoorbeeld door een rieten dak een luxe uitstraling. Voordat je een dergelijke keuze maakt, is het belangrijk om een beeld te hebben van de mogelijke kosten. Want hoe zijn de prijzen van een dakdekker precies opgebouwd?

De tarieven van dakdekkers bestaan uit drie kostenposten: arbeidskosten, materiaalkosten en afvoerkosten. Tenslotte wordt de berekening afgesloten met voorrijkosten. Je kunt op de arbeidskosten en materiaalkosten zelf veel invloed uitoefenen. Hieronder vind je meer informatie over deze twee kostenposten.

Wat kost een dakdekker?

Arbeidskosten

De meeste dakdekkers rekenen een vast uurtarief. Gemiddeld betaal je bij nieuwbouw €40 euro en bij onderhoud €45. Als het alleen gaat om kluswerk betaal je vaak rond de €35.

Materiaalkosten

Een dak kun je op verschillende manieren maken en de kosten per materiaalsoort kunnen nogal uiteenlopen. Om een beeld te krijgen van de verschillende materiaalsoorten en de bijbehorende kosten, vind je hieronder een uitgebreide tabel met de gemiddelde prijzen voor een nieuw van 50m2 incl. btw en arbeidskosten: 

Soort dak

Gemiddelde prijzen dak van 50 m2
(incl. arbeidskosten en BTW)

Platte daken:

 

Bitumen

€ 2.400

EPDM

€ 3.400

Kunststof (PVC)

€ 3.900

Schuine daken:

 

Dakpan

€ 4.200

Rieten

€ 4.200

Prijsvoorbeelden dak laten bedekken

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw nieuwe dakbedekking, zie je hieronder een tabel met de gemiddelde kosten per m2 en de gemiddelde levensduur.

Plat dak

Prijzen per m2

Levensduur

Bitumen

70 – 90 euro

20 – 25 jaar

PVC (kunststof dak)

75 – 95 euro

20 – 25 jaar

EPDM

95 – 120 euro

35 – 40 jaar

Groendak

60 – 65 euro

55 – 60 jaar

Hellend dak

 Prijzen per m2

 Levensduur

Betondakpannen

40 – 65 euro

30 – 35 jaar

Leien

55 – 95 euro

35 – 40 jaar

Riet

85 – 100 euro

35 – 40 jaar

Aluminium

70 – 90 euro

45 – 50 jaar

Kleidakpannen

55 – 95 euro

45 – 50 jaar

Koper

95 – 125 euro

75 – 80 jaar

Zink

75 – 105 euro

95 – 100 jaar

Wat doet een dakdekker precies?

Mocht je erover nadenken om een dakdekker in te huren, dan zijn dit een aantal mogelijke klussen die je kunt uitbesteden:

 • Dakrenovatie; wanneer je een compleet vernieuwde dakbedekking nodig hebt, haalt de dakdekker de oude laag van het dak en zorgt hij ervoor dat er een verse nieuwe dakbedekking wordt gelegd.
 • Nieuw dak; is het dak er dusdanig slecht aan toe dat je een geheel nieuw dak nodig hebt? Dat is geen probleem, dakdekkers kunnen een volledig nieuw dak aanleggen van A tot Z.
 • Dakreparatie; Nederlandse daken zijn niet altijd bestemd tegen harde wind. Wanneer je schade hebt opgelopen zoals gebroken dakpannen of scheuren in de dakbedekking, kun je ook dakdekkers inhuren. Zij repareren het dak waar nodig.
 • Dakonderhoud; daken hebben onderhoud nodig, omdat je daarmee kunt voorkomen dat kleine problemen direct aangepakt worden en niet groter worden. Een dakdekkersbedrijf zorgt ervoor dat er een goede onderhouds- en/of reinigingsbeurt wordt uitgevoerd.

Dit zijn enkele voorbeelden van de diensten die je kunt verwachten van een dakdekkersbedrijf. Daarnaast kun je bij een afspraak alle wensen doorgeven die je hebt voor jouw dak, zodat de dakdekkers dit in één keer kunnen oppakken. Op die manier ben je vaak voordeliger uit, omdat je geen dubbele voorrijkosten betaald en de dakdekker sneller en efficiënter te werk kan gaan.

Wat kost een dakdekker?

Bespaartips van MyGo

MyGo helpt je niet alleen bij het maken van een keuze voor de juiste dakbedekking, maar ook bij de meest voordelige keuze. Daarom vind je hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken bij het uitkiezen van een geschikt dakdekkersbedrijf.

 • Help zelf mee met klusjes. Er zijn namelijk altijd klusjes die je zelf kan doen, zodat je de dakdekker tijd bespaart wat jou weer scheelt in de kosten. Je kunt daarom het beste van tevoren inventariseren welke klusjes je zelf kunt doen. Denk hierbij aan het schoonmaken van een plat dak, het klaarzetten van materialen en het aangeven van deze materialen.
 • Ga voor kwantumkorting. Je kunt je buren ook bij de dakbedekking betrekken. Als zij ook toe zijn aan een frisse laag, kun je samen een totaalprijs per m2 afspreken. Je krijgt dan vaak korting, vanwege het grote oppervlak. Het is dan verstandig om de klus gelijktijdig te laten uitvoeren om lekkages tussen het oude en nieuwe gedeelte te voorkomen.
 • Laat jouw dak isoleren. Met dakisolatie kun je besparen op jouw energierekening doordat het isolatiemateriaal de warme lucht langer vasthoudt en de woning tegen koude lucht beschermt. Er gaat namelijk tot 30% aan warmte via het dak verloren. Dit vraagt wel eerst een investering tussen de €20 en €50 per m2. Binnen 4 à 6 jaar is deze investering terugverdiend.
 • Vraag subsidies aan. Er zijn regelmatig subsidies te verkrijgen op het gebied van onderhoud. Dit staat in het kader van de duurzaamheidsdoelstellingen die de overheid wil behalen. Zo kun je hier rekening mee houden als je bijvoorbeeld interesse hebt in een groendak. Via de Energiesubsidiewijzer kun je kijken of jouw gemeente ook in aanmerking komt voor bepaalde subsidies.
 • Vergelijk offertes. Door verschillende offertes met elkaar te vergelijken, krijg je een realistisch beeld van de totaalkosten voor de klus en kan je het bedrijf uitkiezen dat het beste past bij jouw wensen en behoeften.

Wat kost een dakdekker?

Waarmee verder rekening houden?

Als je ervoor kiest om een nieuw dak te laten plaatsen of nieuwe dakbedekking te nemen, is het goed om uit te zoeken wat welk soort dak je wilt. De meest bekende soorten zijn de dakpannen en een rieten dak. Bij het laten aanleggen van nieuwe dakbedekking is het goed om rekening te houden met het soort dak dat je hebt. Voor een plat dak zijn er namelijk andere materialen aan te raden dan voor een hellend dak. Hieronder vind je voor de platte en hellende daken voorbeelden van diverse soorten dakbedekking:

Plat dak:

 • Bitumen bedekking: ook wel dakleer genoemd. Dit materiaal ontstaat tijdens de productie van ruwe olie en heeft daardoor eigenschappen die geschikt zijn voor dakbedekking. Bitumen is waterdicht, ijzersterk, bestand tegen chemische stoffen en heeft een grote kleefkracht op diverse materialen.
 • PVC bedekking: PVC staat voor PolyVinylChloride en is gemaakt van kunststof. Het PVC wordt in rollen uitgerold op het dak en hier op maat gesneden. Het voordeel van PVC is dat het milieuvriendelijk is, recyclebaar en onderhoudsvrij.
 • EPDM bedekking: EPDM dakbedekking staat ook wel bekend als een hightech synthetisch rubber.  Een groot voordeel van EPDM is dat het op maat gemaakt wordt. Jij hoeft alleen maar de maten van jouw dak door te geven. Daarnaast is dit een voordelige en duurzame optie.
 • Groendak: Groendak is een natuurlijke en duurzame dakbedekking die bovenop jouw bestaande dakbedekking wordt gelegd. Groendak bestaat uit een laag van vetplantjes en andere begroeiing. Je kunt hierbij kiezen uit intensief en extensief. Intensief kan worden vergeleken met een tuin. Er kunnen namelijk struiken en zelfs bomen op jouw dak worden geplaatst. Als je dit toch wat te wild vindt, kun je ook kiezen voor extensief. Deze daken bestaan voornamelijk uit mos en vetplantjes. Een Groendak plaatsen kan niet altijd. Dit verschilt per type dak. Voor meer advies kun je het beste met een dakdekkersbedrijf in gesprek gaan.

Hellend dak:

 • Dakpannen: uiteraard kun je voor de meest gangbare dakbedekking kiezen. Tegenwoordig heb keuze uit diverse soorten dakpannen. Je hebt bijvoorbeeld betonnen dakpannen, deze zijn het meest voorkomend. Het voordeel van dit type dakpannen is dat ze goedkoper zijn en makkelijker te plaatsen. Daarnaast veranderen ze niet van maat door weersomstandigheden en zijn ze relatief zwaar. Je zult ze dus niet snel van je dak zien vliegen. Als je voor een duurzaam resultaat wilt gaan, is het aan te raden om voor keramische dakpannen te kiezen. Die worden uit klei gemaakt en de klei komt uit Hollandse rivieren zoals de Maas en Rijn. Deze Nederlandse keuze staat ook voor duurzaamheid, want sommige daken gaan soms wel 100 jaar mee. Daarnaast zijn ze ideaal voor lastige daken.
 • Leien: de uitspraak ‘het gaat van een leien dakje’ geldt niet zozeer voor deze dakbedekking. De leien geven het huis wel een ouderwets uiterlijk en zijn duurder in aanschaf dan normale bedekkingen. Leien leggen is een specialistische klus die meestal door een leidekker wordt uitgevoerd. Daarnaast is het ook belangrijk om bij renovatie dezelfde leien te leggen. Je kan bij leien ervoor kiezen om natuurleien te maken. Deze zijn erg onderhoudsvriendelijk, makkelijk schoon te houden en laten weinig tot geen water door.
 • Metaal: voor een stoere uitstraling kun je kiezen voor metalen dakbedekking. Het voordeel van dit materiaal is dat je het dak een kleur naar keuze kunt geven. Zo geef je gegarandeerd een unieke uitstraling aan jouw huis. Je kunt ervoor kiezen om gebruikte materialen voor de dakbedekking te gebruiken. Zo draag je ook een steentje bij aan duurzaamheid. Je komt deze bedekking veel tegen bij kerktorens, maar ze zijn ook ideaal voor grote oppervlakten.
 • Rieten dak: het is niet zo moeilijk om weer verliefd op je huis te worden met een rieten dak. Het blijft een van de mooiste dakbedekkingen om naar te kijken. Het is wel een van de grootste investeringen, ongeveer €90 per m2. Vroeger bestond er nog een grote kans op brandgevaar, maar er zit tegenwoordig veel meer ambacht in, waarin methodes worden gebruikt om het brandgevaar te verminderen.  Het is aan te raden om deze klus door een rietdekkersbedrijf uit te laten voeren. Tip: let bij het kiezen van het juiste bedrijf op het keurmerk ‘Vakfederatie Rietdekkers’. Dit keurmerk waarborgt namelijk alle aangesloten bedrijven die gediplomeerde personeelsleden hebben.

MyGo helpt je graag met het vinden van de juiste dakdekker

Heb je na het lezen van dit artikel al helemaal zin om aan de slag te gaan met jouw dak? Je kunt via de MyGo matchmaker snel en eenvoudig de juiste vakman bij jou in de buurt vinden. Vervolgens kun je verschillende offertes aanvragen, zodat je een goed beeld krijgt van de totaalkosten van jouw klus. Kies daarna zelf welke vakman het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Heb je liever direct telefonisch contact met een geschikte dakdekker bij jou in de regio? Bel dan 085 106 1600.