Terug naar diensten

Gazon aanleggen

Een mooi gazon kan een hele verrijking zijn voor jouw tuin. Het zorgt voor structuur in je tuin en het biedt een prachtig decor voor bloeiende struiken en planten. Je kan natuurlijk zelf gras zaaien en laten groeien, maar je kan ook kiezen voor graszoden of kunstgras. Daarbij is het belangrijk te bepalen welke grassoort je wilt gebruiken. Er zijn duizenden verschillende grassoorten en afhankelijk van de functie van jouw gazon kies je de juiste mix. Ook is het belangrijk om te weten of je een sproeisysteem wilt aanleggen. Dit moet namelijk gebeuren voordat je het gazon aanlegt.

Gazon aanleggen met graszoden

Graszoden zijn grasmatten die je kant en klaar kan kopen en in de tuin kan leggen. Zorg er wel voor dat je dit binnen 24 uur na aankoop doet, want in opgerolde toestand blijven ze niet langer dan een dag in goede conditie. Het aanleggen van graszoden kan je vrij gemakkelijk zelf doen, maar het vereist wel een goede voorbereiding en nazorg.

  • 1.      Leg de graszoden strak tegen elkaar aan en laat ze verspringen. Snijd ze vervolgens in de gewenste vorm met een graszodensnijder.
  • 2.      Zorg voor een goede aansluiting met de grond eronder.
  • 3.      Vul de naden met potgrond. Op die manier groeien de zoden tegen elkaar aan.
  • 4.      Maak de zoden goed nat. .
  • 5.      Het aanleggen is klaar. Loop niet op de zoden totdat deze zijn vastgegroeid. Dit kan twee tot drie weken duren. In de tussentijd besproei je de zoden minstens één en zo nodig twee keer per dag. Til daarna een hoekje op om te zien of de zoden daadwerkelijk vast zitten.

LET OP: voordat je de graszoden gaat aanleggen is het belangrijk om eerst de juiste voorbereidingen voor de grond te treffen. Hierover lees je meer in het artikel ‘Zelf gazon aanleggen (stappenplan)’. </p>

Gazon aanleggen met kunstgras

Het grote voordeel van kunstgras is dat het geen onderhoud nodig heeft en jarenlang een mooie uitstraling kan houden. Dit scheelt veel tijd en je hebt toch een prachtig groen veld in je tuin. Je hoeft bijvoorbeeld het gras niet te maaien, sproeien of bemesten. Je moet het kunstgras alleen af en toe borstelen, zodat de sprieten weer omhoog staan. Ideaal dus als je weinig tijd hebt of niet van tuinieren houdt. Ook hier is het belangrijk om de juiste soort te kiezen. Veel mensen denken dat kunstgras er altijd onecht uitziet. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Je hebt tegenwoordig heel veel verschillende soorten en tinten om deze er zo echt mogelijk uit te laten zien!

Gazon aanleggen kosten

De kosten voor het aanleggen van een gazon lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van jouw specifieke wensen. Heb je bijvoorbeeld alleen graszoden nodig en ga je het zelf aanleggen of wil je dit laten doen? Ook maakt het soort gras en de oppervlakte uit voor de totaalprijs van jouw nieuwe gazon. De goedkoopste optie is meestal om alles zelf te doen en graszaden te kopen. Voor een specifieke prijsopgave kan je het beste een van de hoveniers van Mygo benaderen.