Terug naar diensten

Reinigen dakgoot

Het reinigen van de dakgoot is een van die vervelende klussen die we altijd tot het laatste moment uitstellen. Zeker in de herfst, wanneer het meeste blad valt en de goten het snelst verstoppen, hebben we geen zin om in de regen of de kou op een wiebelige ladder te staan. Het is echter wel belangrijk om de dakgoot meerdere keren per jaar te reinigen. Als je de bladeren, takken en ander vuil gewoon laat zitten, zorgt dat ten eerste dat het regenwater niet goed afgevoerd kan worden en simpelweg over de rand van de goot naar beneden klettert. Er kunnen hierdoor ook lekkages in je dakgoot ontstaan of de goot kan, onder het gewicht van het vuil, zelfs afbreken. Verder is de vochtige omgeving van de goot een natuurlijke broedplaats voor veel insectensoorten.

Reinigen dakgoot gereedschap

Het bovenstaande wil je natuurlijk allemaal voorkomen, en dat kan in de praktijk ook eenvoudig. Als je beschikt over een stevige, lange ladder, een paar werkhandschoenen, kleding die vies mag worden, een of twee grote plastic emmers, en een plastic schepje kun je al een heel eind komen. Het is bij het dakgoot reinigen vooral belangrijk dat je rustig en zorgvuldig werkt, zonder je te haasten. Zorg ervoor dat de ladder stevig tegen de muur staat en niet om kan vallen. Het wordt aangeraden om bij harde wind niet te werken.

Reinigen dakgoot tips

Een dunne plastic schep is vaak het handigst om de goot mee te reinigen. Het plastic beschadigt de goot zelf niet en je kunt eenvoudig tussen de spleten en kieren komen. Schep het vuil in de emmer of gooi het direct naar beneden, om het later bij elkaar te vegen. Let er vooral op dat de ingang naar de regenbuis goed schoongemaakt is: als deze verstopt blijft, zal het vuil niet weg kunnen.

Reinigen dakgoot kosten

Mocht je toch liever een dakdekker laten komen om je dakgoot te reinigen, moet je rekening houden met kosten tussen de € 50,- en € 65,-, afhankelijk van de hoeveelheid vuil die verwijderd moet worden.