Financieel adviseur

Direct een financieel adviseur nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Financieel adviseurs in Nederland

Bij een prangend financieel vraagstuk waarbij je graag de hulp van een professional zou krijgen, doe je er mogelijk goed aan om een financieel adviseur in te schakelen. Financieel adviseurs zijn specialisten op het gebied van allerlei financiële kwesties, die jou met hun raad bij kunnen staan.

Heb je al besloten dat je een financieel adviseur wilt inhuren? Via de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met deskundige financieel adviseurs in Nederland die jouw vraag voor je kunnen beantwoorden.

Een financieel adviseur inschakelen: de kosten

Wat het kost om een financieel adviseur in te schakelen, hangt af van het type advies dat jij zoekt. Zo bestaan er verschillende soorten financieel adviseurs en hanteert iedere groep andere tarieven. Ook vraagt de ene financieel adviseur een vast bedrag voor het geven van advies, terwijl de ander een uurtarief aanhoudt.

Voor een gemiddelde kun je uitgaan van 150 euro per uur voor alle soorten financieel advies. Voor algemeen financieel advies, waarbij je samen met de financieel adviseur een planning maakt, komt de totaalprijs vaak rond de 1000 euro uit. Hypotheekadvies valt meestal duurder uit, met een gemiddeld totaalbedrag van 3000 euro (uitgaande van 20 uur aan advies). Vraag je je af hoe het met je pensioen zit, dan ben je goedkoper uit: voor pensioenadvies vraagt een financieel adviseur gemiddeld 500 euro.

Financieel advies krijgen

Hoe het werk van een financieel adviseur eruitziet

Financieel advies geven is de hoofdtaak van een financieel adviseur. Hoe dat werk is ingericht, verschilt echter per dienstverlener.

Afhankelijke en onafhankelijke financieel adviseurs

Terwijl de ene financieel adviseur in dienst is bij bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij of bank, geeft de ander onafhankelijk financieel advies. In de praktijk betekent dit dat een onafhankelijk financieel adviseur verschillende producten met elkaar vergelijkt en jou dat product aanbiedt dat voor jou het voordeligst is. Een financieel adviseur die in dienst is bij een financieel instituut, vergelijkt daarentegen alleen de producten van dat instituut voor je.

Soorten financieel advies

Het soort advies dat financieel adviseurs geven verschilt eveneens. Zo verstrekken sommigen algemeen advies over je geldzaken, terwijl anderen je hypotheekadvies, pensioenadvies of verzekeringsadvies kunnen geven. Ook deze soorten financieel advies kunnen afhankelijk of onafhankelijk van een financieel instituut worden gegeven.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste financiële adviseur in jouw omgeving.
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Verschillende soorten financieel adviseur

Er is niet één financieel adviseur die is opgeleid om alle soorten financieel advies te geven. In plaats daarvan is een financieel adviseur over het algemeen een specialist op het gebied van één soort advies. Daarom heb je bijvoorbeeld de hypotheekadviseur, de verzekeringsadviseur en de financieel planner.

Hypotheekadviseur

De hypotheekadviseur verstrekt financieel advies over het hele proces rondom hypotheken. In de eerste plaats kan deze financieel adviseur je helpen bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast kan hij of zij je bijstaan zodra je eenmaal de hypotheek hebt afgesloten en je in je nieuwe huis bent getrokken. Voor alle vragen over je hypotheek kun je dus terecht bij de hypotheekadviseur.

Verzekeringsadviseur

De verzekeringsadviseur werkt in de meeste gevallen niet voor een verzekeringsmaatschappij, maar is een onafhankelijke partij die jou kan helpen bij het vinden van de verzekering die het beste bij jou past. Verzekeringen met elkaar vergelijken kost veel tijd en kan verwarring opleveren, aangezien iedere maatschappij andere voorwaarden aanhoudt. Als je dus voordelig uit wilt zijn én een allesomvattende verzekering zoekt, is dit het type financieel adviseur dat jij nodig hebt.

Financieel planner

Een financieel planner is een algemener soort financieel adviseur die naar jouw vermogen en inkomen kijkt, zodat jullie op basis daarvan een plan voor jouw toekomst kunnen opstellen. Dankzij de diensten van een financieel planner weet jij hoe jij op je oude dag in comfort kunt blijven leven en wat je daarvoor mogelijk in je huidige leven moet aanpassen. Zeker nu pensioenen onzeker beginnen te worden, kan het verstandig zijn om een financieel planner in te schakelen om zo je toekomst veilig te stellen.

Advies aan mensen geven

Situaties waarin je een financieel adviseur wilt inschakelen

Eerder in dit artikel gaven we al een beeld van de verschillende soorten financieel adviseurs die er zijn. Zo weet je dat je bij de financieel adviseur terechtkunt voor hypotheekadvies, verzekeringsadvies en algemeen financieel advies. Er bestaan echter meer situaties waarin je mogelijk een financieel adviseur wilt inschakelen.

Financieel advies bij het kopen van een huis

De voornaamste reden waarom veel mensen een financieel adviseur inschakelen, is omdat zij advies willen bij het kopen van een huis. Een huis kopen kan aanvoelen als een overweldigende en financieel gevaarlijke situatie, dus is het prettig om daarin te worden bijgestaan door een financieel adviseur. Je kunt hierbij denken aan een hypotheekadviseur, maar ook als je geen hypotheek wilt afsluiten, kan een financieel adviseur je helpen het totale kostenplaatje in kaart te brengen.

Financieel advies bij het benutten van overwaarde op je woning

Van overwaarde is sprake als de waarde van je woning zover is gestegen dat deze nu hoger is dan de hypotheek die je erop hebt afgesloten. Als je die overwaarde ten volste wilt benutten, is de hypotheekadviseur de adviseur die je zoekt. Wat je met de overwaarde doet, mag je in principe zelf weten, maar veel mensen kiezen ervoor om een tweede hypotheek af te sluiten of om hun huis te verbouwen. In ieder geval is het verstandig om een hypotheekadviseur te raadplegen om te bepalen wat voor jou de slimste zet is.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste financiële adviseur in jouw omgeving.
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Financieel advies bij het afsluiten van een verzekering

Verzekeringen nemen vele vormen aan: zorgverzekeringen, inboedelverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, levensverzekeringen… Het doel van een verzekering is om jou te beschermen tegen bepaalde financiële risico’s. Welke risico’s voor jou het zwaarst wegen, is een afweging die je moet maken. Een financieel adviseur kan je in dat geval verzekeringsadvies geven. Ook zijn er talloze verzekeringsmaatschappijen die elk andere verzekeringen aanbieden, waardoor het zeer tijdrovend kan zijn om alle opties uitgebreid met elkaar te vergelijken. Wil je zeker weten dat je de beste keuze maakt, dan huur je daarvoor een (onafhankelijke) verzekeringsadviseur in.

Financieel advies voor ondernemers

Wie overweegt een eigen onderneming te beginnen, doet er goed aan om advies in te winnen bij een financieel adviseur. In de opstartfase van een eigen bedrijf is de kans namelijk groot dat je geld zult verliezen, aangezien je eerst klanten zult moeten werven voordat je kunt beginnen met verdienen. Ook als je ziek wordt en niet kunt werken, krijg je als ondernemer niet doorbetaald. Voor dat soort situaties is het daarom handig om samen met een financieel adviseur in kaart te brengen hoe jij een vangnet kunt creëren.

Financieel advies bij scheiding

Als je gaat scheiden, is dat een emotionele tijd die ook veel financiële vraagstukken met zich meebrengt. Hebben jullie bijvoorbeeld samen een huis gekocht, dan zal bepaald moeten worden of een van jullie de ander wil uitkopen of dat de woning verkocht gaat worden. Ook andere financiële zaken zullen bij een scheiding geregeld moeten worden, zoals de potentiële partneralimentatie. Om deze redenen is met raadzaam om een financieel adviseur in te schakelen voor het afhandelen van jullie scheiding.

Financieel advies bij pensioen

In de laatste jaren is er steeds meer onzekerheid ontstaan over het voortbestaan van het pensioen. Om toch zeker te weten dat je van je oude dag kunt gaan genieten, kan het daarom prettig zijn om een financieel adviseur in te schakelen voor pensioenadvies. Ook als je nog jong bent, is dit zeker iets om te overwegen. Dan weet je meteen hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd, hoeveel je zult hebben opgebouwd wanneer je pensioengerechtigde leeftijd bereikt en of het misschien verstandig is om bij te gaan verdienen.

Adviseur bezig om zijn laptop

Voordelen van het inschakelen van een financieel adviseur

Dankzij een financieel adviseur kun je besparen op je maandlasten. Een goede financieel adviseur zal er alles aan doen om jouw kosten zoveel mogelijk te drukken. Als je bijvoorbeeld een verzekeringsadviseur inschakelt, zal hij of jij je helpen de meest voordelige verzekering voor je te vinden. Een goedkopere verzekering is daardoor een eenvoudige manier om te besparen op je maandlasten. Hetzelfde geldt voor een voordeligere hypotheek. Zeker op de lange termijn kun je met een financieel adviseur flink besparen.

Een financieel adviseur geeft je een duidelijk beeld van je toekomst. Het is niet prettig om constant in de stress te zitten en je af te vragen of je in de toekomst wel rond gaat komen als je leven blijft zoals het nu is. Om die onzekerheid weg te nemen, kun je een financieel adviseur inschakelen. Zo weet jij waar jij aan toe bent.

Een financieel adviseur helpt je een financiële planning te maken voor je leven. Wanneer de financieel planner eenmaal een beeld heeft geschetst van je toekomst, kan hij of zij je ook helpen om je financiële planning weer op orde te brengen. Zo kan het noodzakelijk zijn om goedkoper te gaan wonen of om meer uren te gaan werken. Met de planning van een financieel adviseur in de hand beschik jij over de kennis die je nodig hebt om op financieel vlak het meeste uit het leven te halen.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste financiële adviseur in jouw omgeving.
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Tips bij het kiezen van een financieel adviseur

Controleer of je financieel adviseur wel een WFT-diploma heeft. De afkorting WFT staat voor Wet op het financieel toezicht. Volgens deze wet moet een financieel adviseur zijn vakbekwaamheid continu blijven actualiseren. Om dit te bewijzen, zijn financieel adviseurs verplicht om hun WFT-certificaten te halen. Een financieel adviseur zonder een dergelijk certificaat is niet bevoegd om financieel advies te geven.

Bekijk recensies van eerdere klanten van de financieel adviseur. Als je wilt weten wat andere klanten van een dienstverlener vinden, is het altijd een goed idee om recensies na te lezen. Zo zie je al snel of de klanten van de financieel adviseur die jij wilde inschakelen tevreden zijn met hem of haar. Wees hierbij overigens wel op je hoede, want sommige dienstverleners betalen klanten om positieve recensies te schrijven. Anderen schrijven zelfs hun eigen neprecensies. Als de recensies iets te mooi klinken om waar te zijn, is het altijd verstandig om meer achtergrondonderzoek te verrichten.

Zoek een financieel adviseur met wie jij een klik hebt. Wanneer je een financieel adviseur inhuurt, wil je natuurlijk dat die persoon een goed beeld heeft van jouw leven en wensen. Dat betekent ook dat je geen financieel advies wilt van iemand die een volledig andere toekomst voor jou voor zich ziet dan jijzelf. Vraag je dus altijd af of je wel een klik hebt met de financieel adviseur die jij wilt inschakelen en ga anders op zoek naar een ander.

Zakelijk advies geven

Bespaartips van MyGo voor het inschakelen van een financieel adviseur

Advies is btw-vrij zolang de intentie advies én bemiddeling is. Aangezien financieel advies volgens de Belastingdienst niet aan btw onderhevig is zolang je de financieel adviseur daarbij meteen laat optreden als bemiddelaar, kun je op dit vlak besparen door ook de diensten van de financieel adviseur af te nemen. Dat betekent dat je wel btw betaalt als je alleen bij een hypotheekadviseur aanklopt voor tips over het afsluiten van een hypotheek, maar niet als die hypotheekadviseur je vervolgens ook helpt om een hypotheek af te sluiten.

Vraag een subsidie aan. Volgens de regeling Bijdrage financieel advies uit de Cao Grafimedia 2021 hebben werknemers die maximaal zes jaar van hun pensioengerechtigde leeftijd verwijderd zijn recht op een eenmalig individueel financieel adviestraject. Als jij aan deze voorwaarden voldoet, mag je volgens deze regeling een financieel adviesgesprek aanvragen. Je werkgever is dan verplicht maximaal 600 euro van de kosten van dat gesprek te vergoeden. Zo kun jij erachter komen of je minder uren kunt gaan werken of dat je misschien zelfs vervroegd met pensioen kunt gaan.

Overweeg een onafhankelijk financieel adviseur. Zoals eerder aangegeven, zijn er afhankelijke en onafhankelijke financieel adviseurs. Een afhankelijk financieel adviseur is in dienst van een financiële instelling zoals een bank of verzekeringsmaatschappij en biedt daarom alleen diensten en producten van dat instituut aan. Een onafhankelijk financieel adviseur daarentegen vergelijkt producten en diensten van allerlei aanbieders met elkaar, om er zeker van te zijn dat jij de volledige dienst krijgt. Daarom kan het slim zijn om een onafhankelijk financieel adviseur in te schakelen.

Vergelijk offertes met elkaar. Net als iedere andere dienstverlener hanteren ook financieel adviseurs verschillende prijzen. Als je zo voordelig mogelijk uit wilt zijn en nog steeds uitstekend financieel advies wilt krijgen, is het daarom verstandig om altijd verschillende offertes met elkaar te vergelijken.

Snel een financieel adviseur in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Financieel adviseur inschakelen? MyGo helpt je graag

Wil jij nu een financieel adviseur inschakelen om je te helpen bij jouw financiële vraagstuk, dan kom je met de MyGo Matchmaker eenvoudig in contact met professionals bij jou in de buurt. Zo zie je direct welke opties er zijn en welke financieel adviseur het beste bij jou past. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Geef je de voorkeur aan telefonisch contact? Tijdens openingstijden kun je ons ook bellen op 085 106 1600.