Implantoloog

Direct een implantoloog nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Implantologen bij jou in de buurt

Heb jij een implantaat nodig en zoek jij een implantoloog die die behandeling kan uitvoeren? Via de MyGo Matchmaker vind jij de juiste implantoloog voor jou. Om zelfstandig en online een implantoloog bij jou in de buurt te vinden, druk je op de Matchmakerknop. Ook bellen is een optie als jij een implantoloog zoekt om je met jouw implantaat te helpen; het telefoonnummer van MyGo is 085 106 1600.

Tandarts bekijkt tanden

Wat kosten de diensten van een implantoloog?

De diensten van een implantoloog zijn onderhevig aan de standaard tandartstarieven. Die zijn gecodeerd met prestatiecodes, zodat je direct kunt zien hoeveel een behandeling je ongeveer zal kosten (voor zover die niet vergoed wordt door je zorgverzekering).

Je kunt ervan uitgaan dat er standaard bepaalde handelingen komen kijken bij het plaatsen van een implantaat. Op de website vergelijkmondzorg.nl kun je de bijbehorende tarieven raadplegen. Daarbij worden de diensten van de implantoloog aangegeven met de J-codes, hoewel je bijvoorbeeld ook op een plaatselijke verdoving (een A-code) kunt rekenen. Voor het gemak hebben we in tabel 1 hieronder ook een samenvatting opgenomen van de kosten van enkele diensten die de implantoloog levert.

Tabel 1: Kosten implantoloog 2023

Beschrijving Prestatiecode Kosten Bijkomende kosten?
Geleidings-, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving A10 € 16,62 Nee
Onderzoek ten behoeve van de indicatiestelling voor de implantologische behandeling J010 € 73,71 Nee
Ophoging bodem bijholte in een aparte zitting voorafgaand aan het implanteren, eerste kaakhelft J020 € 272,15 Ja
Plaatsen eerste implantaat, per kaak J040 € 259,68 Nee
Plaatsen volgend implantaat, per kaak J041 € 107,16 Nee
Plaatsen eerste tandvleesvormer (healing abutment) J042 € 85,05 Ja
Plaatsen volgende tandvleesvormer (healing abutment) J043 € 40,26 Ja
Kosten implantaat J057 € 366,12 Nee
Plaatsen opbouw ten behoeve van implantaatkroon R67 € 28,59 Ja
Overheadkosten implantaten en peri-implantitis chirurgie J001 € 199,68 Nee
Kroon op implantaat R34 € 265,98 Ja
Eerste brugtussendeel R40 € 199,48 Ja
Maken en beoordelen kleine röntgenfoto X10 € 18,62 Nee
Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto X21 € 79,79 Nee

In de kolom ‘Bijkomende kosten?’ zie je of ieder onderdeel van de behandeling bij de implantoloog extra kosten met zich meebrengt. Hoe hoog deze kosten zijn, kan echter niet in deze tabel worden gevat; deze verschillen namelijk per persoon en per behandeling.

Als een behandeling hoger zal uitvallen dan 250 euro, is de implantoloog verplicht je voorafgaand aan de behandeling een factuur te overleggen. Zoals je aan tabel 1 kunt zien, kost het plaatsen van een implantaat standaard meer dan dat. Je kunt voor je implantaat daarom op een factuur van de implantoloog rekenen.

Of je implantaat vergoed wordt, is afhankelijk van je zorgverzekering. In principe wordt een implantaat niet vergoed vanuit de basisverzekering, tenzij er sprake is van een ernstige groeistoornis in de kaak. Als je een aanvullende verzekering hebt, is het afhankelijk van je specifieke verzekering of je implantaat vergoed wordt. Doe hier dus uitgebreid onderzoek naar voorafgaand aan je bezoek aan de implantoloog.

Voorbeeld van implantaten

Wat is een implantoloog?

Een implantaat is een tandheelkundige die tanden vervangt door implantaten. Eigenlijk is implantoloog geen los beroep; iedere tandheelkundige is bevoegd om implantaten te plaatsen. Wel kan hier onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten implantoloog.

 • De kaakchirurg-implantoloog heeft naast zijn opleiding tandheelkunde ook een opleiding geneeskunde afgerond, alsmede een specialistische opleiding in een universitair medisch centrum. Kaakchirurg-implantologen hebben de meeste ervaring met het plaatsen van implantaten; zij moeten NVOI-erkend zijn en moeten daarvoor minstens 250 implantaten per vijf jaar plaatsen. Dit maakt hen zeer ervaren implantologen.
 • De tandarts-implantoloog is een tandarts die eveneens NVOI-erkend is en die net als de kaakchirurg-implantoloog minstens 250 implantaten per vijf jaar plaatst. Tandarts-implantologen hebben dus een minder uitgebreide medische achtergrond, maar zijn nog altijd zeer ervaren als het aankomt op implantaten.
 • Tot slot mag ook de tandarts implantaten plaatsen. Deze tandartsen mogen zichzelf geen tandarts-implantoloog noemen, omdat zij niet NVOI-erkend zijn, maar zijn wel bevoegd om implantaten te plaatsen.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste implantoloog in jouw omgeving.
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat is een implantaat?

Een implantaat doet dienst als vervanger van de tandwortel. Een implantoloog brengt het implantaat aan de hand van een chirurgische ingreep aan in het kaakbot. Zodra het implantaat geplaatst is, moet dit eerst een tijdlang ingroeien in het bot. Daarna kan er een implantaatkroon, implantaatbrug of klikgebit op worden aangebracht.

Een implantaat gedraagt zich hetzelfde als een normale tandwortel, behalve dan dat het niet leeft. Het zit diep vast in het tandvlees en kan niet zomaar verwijderd worden zonder tussenkomst van de implantoloog.

Tandarts

Wanneer heb je een implantaat nodig?

Als je een tand of kiest verliest, vooral wanneer die tand of kies op een opvallende plaats zat, is dat erg vervelend. Kauwen wordt dan lastiger en je kunt het gênant vinden om nog breeduit te lachen. In dat geval kan een implantaat een uitkomst bieden. Hierop kan een implantaatkroon of implantaatbrug worden aangebracht om je weer zelfvertrouwen te geven en ervoor te zorgen dat je weer goed kunt kauwen.

Wat zijn de opties als je een implantaat hebt?

Zoals aangegeven, kan de implantoloog een implantaatkroon, implantaatbrug of klikgebit op het implantaat aanbrengen. Zonder één van deze opties en met enkel een implantaat zou je nog altijd een gat in je mond hebben, aangezien het implantaat enkel dienstdoet als wortel en niet als tand of kies. Wat de verschillende opties inhouden, zetten we hieronder voor je op een rijtje.

De implantaatkroon

Een kroon is een metalen of porseleinen kapje dat normaal gesproken over een afgeslepen tand of kies wordt geplaatst. Een implantaatkroon is hetzelfde, behalve dat deze op maat wordt gemaakt voor een implantaat. Een groot voordeel van de implantaatkroon is dat deze op maat wordt gemaakt voor ieder individu, zodat deze zoveel mogelijk op je andere tanden of kiezen lijkt en minder opvalt. Om deze reden geeft de implantoloog standaard de voorkeur aan de implantaatkroon.

Hoe gaat de plaatsing van een implantaatkroon in zijn werk?

Allereerst maakt de implantoloog gebitsafdrukken. Hiervoor zul je in gips moeten bijten. Dit wordt een afdruklepel genoemd. Op basis van de afdruklepel en een afdrukstift maakt de implantoloog vervolgens een gedetailleerdere afdruk. Daarna volgt een röntgenfoto om te controleren of het implantaat correct gepositioneerd is. Aan de hand van de positie van het implantaat wordt een gipsmodel gecreëerd dat wordt gebruikt als basis voor de implantaatkroon. Het maken van de implantaatkroon kost enkele weken. Daarna kan deze op het implantaat worden geplaatst.

De implantaatbrug

De implantoloog kan alleen een implantaatbrug plaatsen als je meerdere tanden of kiezen op rij mist en je minstens twee implantaten hebt. In feite bestaat een implantaatbrug uit een aantal kronen die gezamenlijk worden vervaardigd en die aan elkaar bevestigd zijn (als een brug). Op deze manier kan de implantaatbrug als een eenheid in de mond worden geplaatst.

Het klikgebit

Een klikgebit is een type uitneembaar kunstgebit dat wordt vastgeklikt op implantaten. Je kunt dus enkel een klikgebit nemen als de implantoloog al implantaten bij je heeft aangebracht. Alleen wanneer je geen tanden of kiezen meer hebt, bijvoorbeeld omdat deze getrokken zijn, valt de keuze op het klikgebit. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit namelijk een volledig kunstgebit. Enkele grote voordelen van het klikgebit zijn dat het eenvoudig uit de mond gehaald kan worden om gereinigd te worden, plus dat het natuurlijk aanvoelt en er ook natuurlijk uitziet omdat het wordt aangepast aan je gezicht en kaak.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste implantoloog in jouw omgeving.
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Heb je een verwijzing nodig voor de implantoloog?

Hoewel je ook zonder verwijzing bij de implantoloog terechtkunt voor een implantaat, is een verwijzing van je normale tandarts wel aan te raden. Je tandarts kan namelijk een behandelplan voor je opstellen dat bij jouw persoonlijke behoeften past, waarna de implantoloog dat behandelplan kan toepassen. Een verwijzing helpt je dus de zorg te krijgen die jij nodig hebt.

Wat is het belang van het kiezen van de juiste implantoloog?

Het is zeer belangrijk om de juiste implantoloog te kiezen, want uiteindelijk is dit de persoon die de toekomst van jouw mond bepaalt.

Het laten plaatsen van een implantaat door een implantoloog is een zeer ingrijpende behandeling. Je wilt dat je gebit er na de behandeling weer natuurlijk uitziet en dat je geen moeite meer hebt met kauwen, zoals vaak wel het geval is als je een tand of kies kwijt bent. Om er zeker van te zijn dat jij het implantaat krijgt dat je nodig hebt, is het erg belangrijk om ook de juiste implantoloog te kiezen.

Een goede implantoloog luistert naar jouw wensen wanneer je een implantaat plus implantaatkroon of implantaatbrug komt laten aanmeten. Ook let hij goed op de vorm van je tanden en houdt hij rekening met de diepte van je kaak, zodat je geen ongemak ervaart wanneer het implantaat in je mond zit.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste implantoloog in jouw omgeving.
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Tips bij het kiezen van de juiste implantoloog

Juist omdat het zo belangrijk is om de juiste implantoloog te kiezen, hebben we hieronder enkele tips voor je verzameld om het je iets makkelijker te maken:

        • Controleer of je implantoloog een KRT-registratie heeft. De afkorting KRT staat voor Kwaliteitsregister Tandartsen. Dit is een register waarvan het doel is om de kwaliteit van tandheelkundige zorg transparant te maken en te bevorderen. Zo weet je zeker dat jouw implantoloog over voldoende actuele deskundigheid beschikt om jouw implantaat volgens de laatste richtlijnen aan te brengen. Meer dan de helft van de Nederlandse tandartsen en implantologen heeft een KRT-registratie, dus het zou niet moeilijk mogen zijn om een goede implantoloog te vinden.
        • Controleer of je implantoloog NVOI-erkend is. De afkorting NVOI staat voor Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie. Dit is een stichting die losstaat van het KRT. In tegenstelling tot het KRT is de NVOI specifiek toegespitst op implantaten en implantologen, waardoor je er zeker van kunt zijn dat een NVOI-erkend implantoloog volgens de richtlijnen van deze stichting werkt. Een implantoloog kan zich voor vijf jaar laten erkennen door zich te registreren, daarna moet deze de registratieprocedure opnieuw doorlopen. Zo is een NVOI-erkend implantoloog altijd op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom implantaten en de implantologie.
        • Kies een implantoloog die rekening houdt met jouw wensen. Nu weet de implantoloog natuurlijk het beste welke behandeling een bepaalde aandoening vereist, maar dat betekent niet dat je zelf geen enkele inbreng hebt. Bij voorkeur houdt een implantoloog rekening met jouw wensen en zorgt hij of zij ervoor dat je op je gemak voelt, zodat het plaatsen van het implantaat geen zorgen bij je oplevert. Andersom geldt dit ook: als jij je niet op je gemak voelt bij een bepaalde implantoloog, is dit niet de dienstverlener aan wie jij je gebit wilt toevertrouwen. In dat geval kun je beter op zoek gaan naar een ander.

Implantoloog nodig? MyGo geeft bespaartips

Controleer of je verzekering je behandeling vergoedt. Het plaatsen van een implantaat valt niet onder een basisverzekering, tenzij je kaak ernstig vergroeid is. Wil je een implantaat en heb je enkel een basisverzekering, dan zul je hier zelf voor moeten betalen. Ook niet alle aanvullende verzekeringen dekken een behandeling door een implantoloog. Wees je hier dus van bewust wanneer je op zoek gaat naar een implantoloog.

Laat je behandelen door een implantoloog die door je verzekering gedekt wordt. Bepaalde verzekeraars werken standaard met bepaalde dienstverleners. Ook als je verzekering een implantaat vergoedt, hoeft het daarom niet zo te zijn dat een specifieke implantoloog ook vergoed wordt. Daarom is het belangrijk om na te gaan of je verzekering de implantoloog die jij op het oog hebt dekt, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Snel een implantoloog in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

MyGo helpt je bij het vinden van een implantoloog bij jou in de buurt

Heb je nu besloten zelf een implantoloog te willen zoeken voor het laten plaatsen van jouw implantaat? Met de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig die implantoloog bij jou in de buurt die bij jou past. De Matchmaker is altijd beschikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook is het mogelijk om met MyGo te bellen om zo de ideale implantoloog voor jouw implantaat te vinden. Bel daarvoor naar 085 106 1600.


Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!