Incasso advocaten

Incasso advocaten bij jou in de buurt

Vind eenvoudig de beste incasso advocaat

Zoek je een incasso advocaat die perfect op je wensen aansluit? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde incasso advocaat bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. 

Advocaat achter bureau

Veelgestelde vragen

Wat doet een incasso advocaat?

Incasso advocaten zijn gespecialiseerd in het incasseren van vorderingen en zorgen ervoor dat schuldeisers betaald krijgen. Ze worden ingeschakeld op het moment dat een debiteur ondanks meerdere herinneringen nog niet heeft betaald. Vervolgens kunnen ze zelf nog  telefonisch en schriftelijk contact met een debiteur opnemen (minnelijke/buitengerechtelijke incasso). Bij het uitblijven van een reactie kunnen ze de volgende werkzaamheden uitvoeren:

Verhaalsonderzoek

Als niet duidelijk is of de debiteur het openstaande bedrag überhaupt kan betalen, kan een incasso advocaat onderzoek doen naar diens financiële situatie. Op basis daarvan wordt dan besloten of er met de zaak wordt doorgegaan. Een voorbeeld van een verhaalsonderzoek is een kredietwaardigheidsonderzoek.

Conservatoire beslaglegging

Indien geen enkele herinnering, sommatie of aanmaning effect heeft gehad, kan er beslag worden gelegd op iemands vermogen. De incasso advocaat staat de schuldeiser bij tijdens die beslaglegging.

Faillissementsaanvraag

Als het er niet op lijkt dat de debiteur het openstaande bedrag op korte termijn wil betalen, wordt een faillissementsaanvraag vaak ingezet als drukmiddel. De praktijk laat zien dat het effectief is en dat debiteuren snel betalen om faillissement te voorkomen. Een incasso advocaat moet daarvoor met een steunvordering aantonen dat de debiteur meerdere schuldeisers niet heeft betaald.

Incasso kort geding

Is er haast bij de betaling, dan kan een incasso advocaat een spoedprocedure bij de rechtbank starten. Je krijgt dan sneller een vonnis dan bij een gerechtelijke procedure. Als het om een bedrag van meer dan 25.000 euro gaat, is een incasso advocaat als enige bevoegd om het kort geding te voeren.

Gerechtelijke procedure

Is een incasso kort geding niet geschikt voor de situatie of is er geen haast bij, dan kan er een reguliere gerechtelijke procedure worden gestart door een incasso advocaat. De kans is daarbij echter wel groot dat de debiteur niet komt opdagen en dat er een verstekvonnis moet komen.

Tenuitvoerlegging vonnis

In sommige gevallen is het winnen van een rechtszaak niet voldoende om ervoor te zorgen dat een debiteur betaalt, waardoor de incasso advocaat het vonnis moet executeren. Hij/zij zorgt dan in samenspraak met een deurwaarder voor beslaglegging.

Koppel in gesprek met een advocaat

Wat is het verschil tussen een incasso advocaat, een incassobureau en een deurwaarder?

Er ontstaat vaak verwarring wanneer er over incasso advocaten, incassobureaus en deurwaarders wordt gesproken, omdat ze je allemaal helpen met het incasseren van openstaande facturen aan de hand van aanmaningen en telefonisch contact. Er zijn echter meerdere verschillen tussen de bevoegdheden van de drie beroepen te spotten.

Incassobureaus kunnen verschillende betalingsherinneringen sturen en een gerechtelijke procedure starten. Ze zijn echter niet bevoegd om zelf te procederen bij bedragen hoger dan 25.000 euro en mogen geen beslaglegging uitvoeren: daarvoor moeten ze de hulp van een incasso advocaat of een deurwaarder inschakelen.

Deurwaarders mogen onder meer dagvaardingen uitreiken, panden ontruimen en een openbare verkoop van in beslag genomen goederen organiseren. In tegenstelling tot een incassobureau staat een deurwaarder onder streng toezicht van de beroepsvereniging. Komt het echter tot een gerechtelijke procedure met een bedrag hoger dan 25.000 euro, dan moeten ze de regie naar een incasso advocaat doorschuiven.

Incasso advocaten kunnen het gehele incassotraject zelf afronden zonder iets uit te besteden. Ze mogen tevens als enige zaken behandelen waarbij het om meer dan 25.000 euro aan openstaande facturen gaat en hebben de bevoegdheid om het faillissement van debiteuren aan te vragen. Wel moeten ze net als deurwaarders voldoen aan strenge eisen van hun beroepsorganisatie.

Wat kost een incasso advocaat?

De incassokosten die je voor de hulp van een incasso advocaat betaalt, zijn afhankelijk van het verschuldigde bedrag en de werkzaamheden die de advocaat uitvoert. Heeft iemand meerdere rekeningen bij dezelfde schuldeiser openstaan, dan worden de incassokosten berekend over het totaal van de rekeningen waarvoor aanmaningen zijn verstuurd.

In de Wet Incassokosten (WIK) is vastgelegd dat er voor de berekening van incassokosten vanaf 1 juli 2012 gebruik gemaakt wordt van een staffel (kwantumkorting). De kosten lopen uiteen van minimaal 40 tot maximaal 6.775 euro en zijn altijd exclusief 21% btw. Meer uitleg over wettelijke incassokosten vind je hier.

Tegenwoordig is er bij veel incassobureaus sprake van no cure no pay incasso, waarbij de schuldeiser in principe niets betaalt voordat de vordering is geïncasseerd. Vaak wordt er bij die vorm van incasso echter wel een opstartbedrag van 50 tot 150 euro van de schuldeiser gevraagd. Ook hanteren incasso advocaten vaste tarieven voor een aantal werkzaamheden, waarvan we hieronder enkele voorbeelden in een tabel hebben gezet.

Dienst

Prijs exclusief 21% btw

Verhaalsonderzoek uitvoeren

€350 - €550

Conservatoir beslag indienen

€700 - €975

Faillissement debiteur aanvragen

€500 - €750

Incasso rechtsgebouw

Hoe vergelijk je eenvoudig prijzen van incasso advocaten?

Wil je tarieven van verschillende incasso advocaten met elkaar vergelijken zodat je de optie vindt die het beste binnen je budget past? Dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. In de MyGo Matchmaker is het mogelijk om verschillende contactopties aan te klikken, waaronder de optie voor het aanvragen van offertes of prijsopgaven bij meerdere incasso advocaten.

Wil je liever direct iemand spreken die je meer kan vertellen over de tarieven binnen de incassoadvocatuur? Je kunt in de Matchmaker invullen dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een incasso advocaat. Ook kun je een terugbelverzoek plaatsen, zodat je wordt teruggebeld op een moment dat jou uitkomt.

Welke voordelen biedt een incasso advocaat?

Het inschakelen van de hulp van een incasso advocaat biedt verschillende voordelen, onder andere wat betreft bevoegdheden. Hieronder hebben we enkele voordelen van een incasso advocaat voor je op een rij gezet en lichten we ze kort toe.

Juiste juridische kennis in huis

Door een incasso advocaat in te schakelen, ben je verzekerd van de benodigde juridische expertise. Incasso advocaten weten alles van onder meer ondernemings- en aansprakelijkheidsrecht, waardoor ze je belangen ook bij complexe incassozaken kunnen behartigen. Tevens kun je bij hen terecht voor advies over bijvoorbeeld schadevergoedingen.

Debiteur betaalt sneller

De hulp van een incasso advocaat zorgt vaak voor de nodige schrik bij debiteuren. Daardoor zullen ze sneller overgaan tot betaling of tot het treffen van een betalingsregeling.

Gehele incassotraject gedekt

Incasso advocaten verzorgen het gehele incassotraject voor je, van de eerste aanmaningen tot de uiteindelijke executie van het vonnis. Het dossier hoeft niet tussentijds worden overgedragen aan een deurwaarder of incassobureau, wat vertraging en dubbele kosten voorkomt. Ook heb je één aanspreekpunt voor zowel het buitengerechtelijke als het gerechtelijke deel van de incassoprocedure.

Zwaardere middelen

In tegenstelling tot incassobureaus en deurwaarders zijn incasso advocaten bevoegd om te procederen bij een bedrag hoger dan 25.000 euro. Ook zijn ze de enigen die faillissementen van debiteurs mogen aanvragen.

Meerdere advocaten aan het overleggen

Waar moet je op letten bij het kiezen van een incasso advocaat?

Als je besluit om de hulp van een incasso advocaat in te schakelen, is het handig om een aantal dingen helder te hebben. Stel jezelf daarom de volgende vragen voor je met een incasso advocaat in zee gaat:

  • Heb je een klik met de incasso advocaat en communiceert hij/zij op een manier die je prettig vindt?
  • Is de incasso advocaat aangesloten bij de Vereniging van Incasso- en Procesadvocaten?
  • Worden er heldere kwaliteitseisen toegepast bij het bureau waar de incasso advocaat werkzaam is?
  • Is duidelijk wat de precieze mogelijkheden zijn wat betreft de werkzaamheden die de incasso advocaat voor je gaat uitvoeren?
  • Hebben de incasso advocaat en jij dezelfde verwachtingen van de te sluiten overeenkomst? Is duidelijk wat de algemene voorwaarden en de verplichtingen inhouden?
  • Hanteert het incassobureau de wettelijk vastgelegde tarieven?
  • Is duidelijk welk aandeel van de gerechtelijke procedure voor jouw rekening is en waarover btw moet worden betaald?
  • Gaat de incasso advocaat een dossier voor je bijhouden en is het mogelijk om dat dossier in te zien gedurende het incassotraject?
  • Zijn er online veel reviews over de incasso advocaat te vinden?

Hoe vind je direct de meest geschikte incasso advocaat?

MyGo kan je helpen bij de zoektocht naar de best passende incasso advocaat voor jouw situatie. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan een gekwalificeerde incasso advocaat bij jou in de buurt die aan al je wensen voldoet. Je kunt op de Matchmakerknop klikken om de Matchmaker online te gebruiken.