Terug naar diensten
Lekkage cv

Lekkage cv

Aangezien een centrale verwarming dagelijks grote hoeveelheden water verwerkt, is het niet verwonderlijk dat een lekkage in het cv weleens voorkomt. Bij MyGo kun je eenvoudig gespecialiseerde loodgieters vinden, die je met een cv lekkage kunnen helpen. Er zijn echter ook verschillende mogelijkheden om zelf een lekkage op te sporen en het probleem te verhelpen. Zo bespaar je tijd en geld.

Lekkage cv expansievat

De meeste mensen weten waarschijnlijk niet wat een expansievat is, of wat voor functie het binnen de centrale verwarming vervult. Een expansievat is echter een belangrijk onderdeel van een CV-ketel. Het reguleert de druk binnen het systeem wanneer het warme water uitzet. Door deze drukverschillen op te vangen zorgt een expansievat ervoor dat de leidingen nooit onder te grote druk komen te staan.

De meeste expansievaten gaan 7 jaar mee. Na die periode kun je het expansievat beter laten vervangen, omdat de efficiëntie steeds verder afneemt. In het geval van een lekkage kun je het expansievat controleren door met je knokkels of een hard voorwerp tegen de boven- en onderkant te tikken. Als het hele vat gevuld is met water maken beide kanten hetzelfde geluid. Dan weet je zeker dat er een lek zit en moet je het expansievat zo snel mogelijk laten vervangen.

Lekkage cv leiding

Een lekkage in de leidingen van de cv kan voor grote problemen zorgen. Wanneer het water langzaam uit de leidingen sijpelt kan het de constructie daaromheen verzwakken. Er kunnen bovendien vervelende schimmelplekken ontstaan, en de vochtschade is vaak aanzienlijk. Bij het opsporen van een lekkage kun je dus zoeken naar eventuele verkleuringen in de muren, het plafond of de vloer.

Professionele loodgieters en lekdetectie specialisten beschikken echter vaak over hightech apparatuur, waarmee ze het lek snel en effectief op kunnen sporen, zonder je woning te beschadigen. Thermografische camera’s en ultrasone detectie vormen hierbij belangrijke hulpmiddelen.

Lekkage cv opsporen

Zelf een cv lekkage opsporen? Dat kan met behulp van het onderstaande stappenplan. In het geval van complexe lekkages kun je natuurlijk altijd beter een ervaren loodgieter inschakelen, maar soms kun je het probleem ook zelf opsporen.

Een eerste startpunt is altijd de waterdruk. Idealiter ligt deze tussen de 1,5 en 2,0. Ligt de druk significant lager, dan is er sprake van drukverlies en is de volgende stap het ontluchten van de radiator. Draai de thermostaat zo laag mogelijk, haal de cv-stekker uit het stopcontact, en wacht 15 minuten. Nu kun je de ontluchtingssleutel pakken en het ontluchtingsventiel bij de radiator opendraaien.

Wacht tot alle lucht uit het apparaat is ontsnapt en draai het ontluchtingsventiel weer dicht. Hierna moet je de cv-ketel weer bijvullen. Schroef eerst de vulslang op de waterkraan van de cv-ketel. Begin de ketel langzaam met water te vullen, totdat de drukmeter opnieuw tussen de 1,5 en 2,0 staat. Na een paar dagen kan je de druk weer controleren, is deze dan weer gezakt weet je dat je last hebt van een lekkage.

Lekkage cv-ketel oplossen

Als je hebt geconstateerd dat er inderdaad een lekkage zit in de cv-ketel of de gerelateerde leidingen, dan is het nu zaak deze op te lossen. Als je technisch vrij vaardig bent zou je eerst kunnen kijken of je het zelf kunt. Het lek kan je misschien zelf vinden door alle leidingen en buizen even goed te controleren.

Als je deze hebt gevonden moet de leiding met de lekkage worden vervangen of gerepareerd. Het werken met leidingen is in veel gevallen echter meer werk voor een loodgieter. Een loodgieter vindt eenvoudig de exacte locatie van het lek en lost deze in een mum van tijd op.

Hulp nodig bij lekkage cv?

Is het probleem ook hier nog niet mee verholpen, dan is de oorzaak complexer dan gedacht. Schakel in dit geval een CV monteur van MyGo in, deze helpt je in no-time verder. Bel direct naar: 085 432 00 32.