Terug naar diensten
Pannendak lekkage opsporen

Pannendak lekkage opsporen

Heb je te maken met een lekkage aan een pannendak? Dit kan voor vervelende problemen zorgen. Niet alleen aan het dak, maar ook aan de inboedel. Het is daarom van belang om een pannendak lekkage zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen. In dit artikel vind je informatie over de voornaamste oorzaken van een pannendak lekkage, verschillende manieren om dit op te lossen en de kosten.

Wil je liever zo snel mogelijk in contact komen met een dakspecialist om je te helpen bij de lekkage? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig een geschikte dakdekker bij jou in de buurt. Liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085 – 432 00 32.

Hoe ontstaat een lekkage bij een pannendak?

Een lekkage bij een pannendak komt niet heel vaak voor, maar tegenwoordig komt het wel steeds meer voor dat er een dakpan van het dak afwaait en er daardoor een lekkage ontstaat. Dit komt doordat we de laatste jaren in Nederland steeds vaker te maken hebben met flinke stormen waardoor de pannendaken aardig wat te verduren hebben. De vier meest voorkomende oorzaken van een lekkage bij een pannendak zijn:

  • Een heftige storm waarbij dakpannen van het dak afwaaien
  • Een versleten of verstopte dakgoot
  • Versleten of poreuze dakpannen
  • Algen- en mosgroei
  • Lekkage bij de schoorsteen of bij een dakkapel

Hoe kun je een pannendak lekkage opsporen?

Om een lekkage aan een pannendak op te sporen kun je kijken naar de volgende zaken:

  • Kapotte of loszittende dakpannen
  • Beschadigingen aan het rondom de schoorsteen, bij het dakkapel of bij de dakgoot
  • Bladeren, takken en ander vuil in de dakgoot
  • Algen- en mosgroei

Wanneer je geen zichtbare gebreken kunt vinden, kan het zijn dat het dak zijn levensduur bereikt heeft. In dat geval is het vaak zo dat het materiaal zijn kwaliteit verloren heeft en de dakpannen poreus zijn geworden. Dit betekent dat ze lucht kunnen doorlaten en daardoor ook niet meer waterbestendig zijn.

Door geregeld het dak te controleren zorg je ervoor dat je het risico op een lekkage zoveel mogelijk beperkt en eventuele verdere schade soms zelfs kunt voorkomen. Zorg er daarom voor dat je direct handelt wanneer je één of meerdere beschadigingen ziet. Hoe eerder je deze gebreken aanpakt, hoe beter het is. Je kunt bijvoorbeeld proberen om zelf zoveel mogelijk vuil weg te halen of een dakpan terug te leggen. Wil je liever jouw eigen veiligheid waarborgen en zeker weten dat de klus goed uitgevoerd wordt? Schakel dan een dakspecialist in om je hierbij te helpen.

Wat kost het om een pannendak lekkage op te sporen?

Het opsporen van een daklekkage kost gemiddeld zo’n €300 - €500 incl. btw, arbeidsloon en een uitgebreide rapportage. De totaalprijs is daarbij wel afhankelijk van de tijd die het kost om het lek te vinden. Het vervangen van dakpannen kost gemiddeld tussen de €150 en €350 per m2 incl. arbeidsloon en btw. De prijs is daarbij afhankelijk van het soort dakpan dat vervangen dient te worden. Keramische dakpannen gaan langer mee dan betonnen dakpannen, maar zijn daarom ook prijziger. Hiervoor betaal je gemiddeld tussen de €65 en € 95 per m2. Voor betonnen dakpannen moet je denken aan een gemiddelde prijs tussen de €45 en €75 per m2. Het uurloon van een dakdekker ligt gemiddeld tussen de  €20 en €35 incl. btw.

MyGo helpt je graag bij het vinden van een geschikte vakman

Wil je graag meer informatie over de exacte kosten voor jouw klus? Dan kun je het beste contact opnemen met een dakdekker bij jou in de buurt via de MyGo matchmaker of telefonisch via: 085 – 432 00 32.