Terug naar diensten

Snel Je Airco Bijvullen

Airco bijvullen

De hoofdtaak van een airco-systeem is uiteindelijk om je huis te verkoelen. De koelvloeistof in de airco bezet dan ook een belangrijke plaats. Als de koelvloeistof opraakt, moet het direct bijgevuld worden. Gebeurt dit niet, dan zal het bijkomende drukverlies ervoor zorgen dat de koelcapaciteit van de airco aanmerkelijk afneemt. Verder kunnen er gassen vrijkomen, die mogelijk een gevaar voor je gezondheid kunnen vormen. En natuurlijk wil je in de hoogzomer niet zonder een werkende airco zitten. Het is dan ook belangrijk om de airco tijdig bij te vullen. Bij Mygo kun je snel een ervaren specialist inschakelen, die je hierbij helpt.

 

Airco bijvullen STEK

Een airco bijvullen is namelijk niet iets dat je zomaar zelf kunt doen. Het is tegenwoordig zelfs wettelijk verboden. Alleen een gecertificeerde STEK-specialist mag dergelijke werkzaamheden verrichten, en dat verbod wordt streng gehandhaafd. STEK staat namelijk voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. Deze stichting is voornamelijk opgericht om het vrijkomen van schadelijke gassen bij (onder andere) aircosystemen te verminderen. Als je zelf aan de airco gaat knutselen loop je het risico om deze gassen in te ademen of door je woning te verspreiden. Daarom is het tegenwoordig vereist om zulk werk door een gecertificeerde monteur te laten doen. Bovendien verklein je hiermee het risico dat je zelf fouten maakt en de schade aan de airco alleen maar vergroot.

 

Het bijvullen van aan airco hoeft gelukkig niet iedere paar maanden te gebeuren. Doorgaans is eens in de twee jaar voldoende, tenzij het aircosysteem lekt of niet meer goed functioneert. Neem dan snel contact op met een monteur. Hij zal eerst het oude koelmiddel uit uw airco verwijderen. Dit gebeurt door middel van een speciale zuigmachine, die met een vacuüm zorgvuldig al het overgebleven vocht uit de airco trekt. Vervolgens wordt er gekeken of de airco geen last heeft van lekkages. Door lekdetectievloeistoffen te gebruiken kan dit meestal eenvoudig worden gecontroleerd. Wanneer de monteur zeker weet dat er zich geen lekkages in het systeem bevinden, kan de koelvloeistof weer worden aangevuld.

 

Tot slot zal de monteur het apparaat controleren op druk, beveiliging en temperatuur. Eventueel kan er ook een laatste reiniging of reparatie worden uitgevoerd. Tegenwoordig werken monteurs bovendien met een nieuwe koelvloeistof, HFK, die geen schadelijke stoffen bevat. Deze koelvloeistof is behalve ecologisch verantwoord ook relatief veilig. Het is, in tegenstelling tot eerdere stoffen, bijvoorbeeld niet giftig of brandbaar. Mochten er toch problemen optreden met je airco-systeem zijn de risico’s dan ook gering. Toch blijft het belangrijk om snel een monteur in te schakelen.

 

Airco bijvullen kosten

Een airco bijvullen kost in de regel tussen de € 100 en € 200,- Als het alleen het bijvullen zelf betreft, zal de prijs lager uitvallen. Bij eventuele lekkages, defecten en grootschalig onderhoud moet je rekenen houden met tarieven van rond de € 200,- Je kunt bij Mygo eenvoudig een overzicht opvragen van de beschikbare tarieven. Door monteurs met elkaar te vergelijken kun je al gauw veel besparen. Ook het opvragen van een onderhoudscontract kan op de lange termijn een kostenbesparing opleveren.