Terug naar tips
Waterleiding aanleggen

Waterleiding aanleggen

Waterleiding aanleggen

Informatie over en prijzen van een gecertificeerde loodgieter

Een waterleiding aanleggen is iets wat de mensen graag uitbesteden aan een vakman. Een waterleiding aanleggen kan namelijk best lastig of ingewikkeld zijn. Bijvoorbeeld wanneer dit onder de grond moet. Een waterleiding aanleggen kun ook best zelf doen, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat je doet. Bij een waterleiding wil je immers niet dat er iets mis gaat, met alle gevolgen van dien. Wanneer je een loodgieter in wilt huren liggen de kosten ongeveer tussen de 40 en de 70 euro per uur. De exacte prijs van de totale klus hangt af van de grootte en complexiteit van de klus. Bij sommige woningen is het lastiger om een waterleiding aan te leggen dan bij andere, bijvoorbeeld omdat de loodgieter moeilijk onder de grond kan komen, of omdat er eerst een verouderde waterleiding moet worden verwijderd. In dit artikel lees je over de mogelijkheden van het laten aanleggen van een waterleiding en hoe je snel en gemakkelijk de best bij jouw situatie passende loodgieter, in jouw buurt, kunt inschakelen.

Materialen voor een waterleiding

Een waterleiding kan van verschillende materialen worden gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld lood, koper, en staal, maar ook kunststof. Vroeger werd vooral lood gebruikt voor de waterleiding, maar dat geeft af aan het water, waardoor het water naar lood gaat smaken. Daarom is de loden leiding uiteindelijk vervangen door staal. Dit heeft als nadeel dat er op lange termijn roest kan ontstaan, waardoor er inmiddels steeds meer kunststof wordt gebruikt. Kunststof is een handig materiaal omdat het kan worden versmolten, zodat verschillende leidingen aan elkaar vast komen te zitten. Wel moet je dan goed opletten of je wel het goede formaat hebt, omdat dit bij kunststof erg kan verschillen. Koper is in dat geval een betere keuze, omdat het vaste afmetingen heeft en daarom altijd past. Als je met een krap budget zit, dan is kunststof de beste optie, want dit is het goedkoopste materiaal voor een waterleiding. Voor advies over de materiaalkeuze en het formaat kun je uiteraard ook bij de loodgieter terecht, zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt.

Prijzen waterleiding aanleggen

De prijzen van het aanleggen van de waterleiding kunnen erg verschillen per klus. Hoe groter de klus, hoe meer je uiteraard betaalt. Ook kunnen de kosten oplopen bij oude woningen omdat de oude waterleiding dan eerst moet worden verwijderd. Als je een waterleiding wilt laten aanleggen in de keuken, dan kost dat gemiddeld tussen de 200 en de 600 euro. Het laten aanleggen van waterleiding in het toilet kost tussen de 50 en de 300 euro. Waterleiding aanleggen in de badkamer kost ongeveer tussen de 250 en de 600 euro. Wanneer je de waterleiding onder de vloer wilt laten aanleggen, kost dat ongeveer 100 tot 300 euro meer dan wanneer de leidingen al onder de vloer zitten. Als je in je tuin een waterleiding wilt aanleggen voor een buitenkraan, ben je gemiddeld zo’n 150 tot 300 euro kwijt. De hierbovengenoemde prijzen zijn al inclusief de arbeidskosten van de loodgieter, de materialen, en de btw.

Prijzen andere klussen rondom de waterleiding

Een loodgieter kan uiteraard nog vele andere klussen voor je uitvoeren die met de waterleiding te maken hebben. Wanneer je bijvoorbeeld lekkage hebt of de waterleiding is gesprongen, kan een loodgieter dit snel voor je oplossen. Naast het aanleggen van een waterleiding kan een loodgieter de leiding ook verleggen, afpersen en vervangen. Bij een lekkage in je woning kan een loodgieter met een handig apparaat de lek opsporen. Het opsporen van een lekkage met een meettechnisch onderzoek kost meestal tussen de 300 en de 400 euro, maar deze kosten kunnen verminderen wanneer de lek snel gevonden wordt. Bij een professionele lekdetectie krijg je achteraf ook deskundig advies over hoe de lekkage het beste kan worden opgelost. Als je je oude waterleiding wilt vervangen, dan zul je iets meer dan de prijs voor het aanleggen van de waterleiding betalen, omdat de oude waterleiding nog weg moet worden gehaald. Afhankelijk van de klus kunnen de kosten zo’n 50 tot 200 euro hoger worden. Voor specifieke prijzen kun je uiteraard het beste een offerte aanvragen bij de beste loodgieters bij jou in de buurt, die je kunt vinden op de MyGo Matchmaker.

Kosten waterleiding onderhouden

Als je je waterleiding laat aanleggen door een professional, dan heeft je waterleiding vrijwel geen onderhoud nodig. Wel is het verstandig om de stopkranen van de waterleiding af en toe even open en weer dicht te draaien. Anders kunnen ze namelijk uitdrogen en verkalken, omdat ze eigenlijk nooit gebruikt worden. Dan kunnen ze beschadigen en kan het zijn dat je de stopkranen moet laten vervangen. Als je zeker wilt weten of alles nog goed is met je waterleiding en de stopkranen, kun je uiteraard een loodgieter inhuren om er even naar te kijken. Tijdens zo’n controle worden eventuele problemen aan de waterleiding direct opgespoord en verholpen, zodat je zeker weet dat de waterleiding optimaal blijft werken. Een controle duurt meestal niet lang, waardoor je voor een paar tientjes al klaar bent met het laten onderhouden van je waterleiding.

Professionele vakman inhuren via MyGo

Het is dus het beste om je waterleiding te laten aanleggen door een deskundige loodgieter. Een loodgieter kan onder andere de leidingen van de watervoorzieningen aanleggen, maar ook je sanitair installeren. Denk daarbij aan het plaatsen en installeren van een toilet, een wasbak, een douche, of een bad. Een loodgieter zorgt ervoor dat het sanitair goed wordt geïnstalleerd zonder dat het kan gaan lekken. Ook zul je wanneer je een loodgieter inschakelt niet bang hoeven te zijn voor mogelijke lekkage onder de grond of een wisselende waterdruk. Dankzij het werk van de specialist zal jouw waterleiding optimaal werken en over het algemeen geen problemen veroorzaken. Je kunt de beste loodgieter bij jou in de buurt vinden wanneer je belt naar 085-432 00 32. Ook kun je geheel digitaal een geschikte loodgieter vinden via de MyGo Matchmaker. Zo heb je zo snel mogelijk een functionerende waterleiding inclusief sanitair dat lang mee zal gaan zonder problemen.