Terug naar prijzen
Tuin aanleggen kosten

Tuin aanleggen kosten

Een mooie, goed verzorgde tuin voegt waarde toe aan je huis en is een ideale plek om tot rust te komen. Daarom is het belangrijk een tuin te kiezen die perfect bij je past. In dit artikel vind je alle informatie over de verschillende mogelijkheden en kosten van het aanleggen van een tuin.

Wat kost het aanleggen van een tuin?

De gemiddelde prijs voor een tuinontwerp ligt tussen de 200 en 350 euro. De gemiddelde kosten voor het laten aanleggen van een tuin ligt tussen de 30 en 70 euro per vierkante meter. De oppervlakte van je tuin bepaalt dus de totaalprijs. Een hovenier werkt vaak met een uurtarief van 30 tot 45 euro per uur. De kosten kunnen uiteenlopen per hovenier.

Benieuwd geworden naar de kosten van het aanleggen van een tuin in jouw eigen situatie? Maak gebruik van de MyGo Matchmaker om direct de beste hovenier te vinden voor jouw klus. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan vrijblijvend met 085-432 00 32, dan verbindt MyGo je meteen door met een hovenier die het beste past bij jouw situatie en wensen.

Inhoud

Gemiddelde kosten tuin aanleggen

De verschillende werkzaamheden die je door een hovenier kunt laten uitvoeren zie je in onderstaande tabel. Zo kun je een idee krijgen wat je totale kosten zullen zijn. Let wel op: dit zijn de gemiddelde kosten van een tuin aanleggen, de totaalprijs is dus veelal afhankelijk van jouw wensen.

 

Werkzaamheid

Gemiddelde prijs (incl. btw)

Tuinontwerp

€ 350 - € 900

Hovenier

€ 35 - € 55 

Gras aanleggen

€ 4 - € 10 per m2

Bestrating

€ 50 - € 150 per m2

Houten vlonders

€ 70 - € 200 per m2

Schutting of sierhekwerk

€ 60 - € 200 per meter

Beplanting

€ 7,50 - € 30 per m2

Tuinhuisje / Schuurtje

€ 200 - € 10.000

Prieel

€ 1000 - € 6000

Pergola

€ 800 - € 5000

Verlichting / Elektra

€ 80 - € 100 per m2

Vijver

€ 1000 - € 40.000

Voordelen van een tuin laten aanleggen

Een mooie tuin brengt vele voordelen met zich mee.

Volop genieten

Een professioneel aangelegde tuin zorgt ervoor dat de ruimte optimaal wordt benut.  Zo kun je er volop van genieten; denk aan barbecueën met familie en vrienden of rustig een boek lezen in de zon.

Waarde vermeerdering

Een goed aangelegde tuin zorgt voor een opgeruimd en ordelijk geheel. Zowel aan de voorkant als van de achterkant zal een mooie tuin de woning verfraaien. Hierdoor zal het huis in waarde stijgen. Maar ook de visite, en je buren, zullen positief reageren op een mooi aangelegde tuin. 

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van het aanleggen van een tuin?

Je hebt waarschijnlijk al een idee over hoe je wilt dat je tuin eruit moet zien. Ga jij voor een bestraatte tuin of wil je liever een mooi groen grasveld? De prijs voor het laten aanleggen van jouw tuin hangt af van je eigen keuzes.

Het is verstandig om te bedenken hoe je je tuin gaat gebruiken. Wil je vooral een tuin waarin je gaat zonnen en zitten of wil je ook actief tuinieren in bijvoorbeeld je eigen moestuin?

Maak een lijst over hoe je denkt je tuin te gaan gebruiken en wat je wel of niet mooi vind in een tuin. Dit kun je ook in overleg doen met een tuinarchitect wanneer je een tuinontwerp laat maken.

Tuinontwerp

Voordat je nieuwe tuin aangelegd wordt maakt de hovenier of tuinarchitect eerst een ontwerp voor je op papier. Een tuinarchitect heeft veel creativiteit, kennis en ervaring en helpt je je tuin het mooist, en het meest praktisch in te richten.

Gras, tegels of vlonders

Kies je voor een grasveld, strakke tegels of wil je liever een houten terras? Gras laten leggen is veruit het goedkoopste voor 4 tot 9 euro per vierkante meter. Voor bestrating of terrastegels betaal je gemiddeld tussen de 50 en 150 euro. Voor een houten terras betaal je gemiddeld tussen de 70 en 200 euro per vierkante meter. 

Schutting

Een schutting in je tuin zorgt voor extra privacy. Hierbij kun je kiezen uit hardhout of geïmpregneerd hout. Hardhout is duurzamer maar ook duurder. De kosten van een schutting liggen tussen de 25 en 110 euro per meter.

Tuinhuisje, prieel of pergola

Wanneer je kiest voor een prieel, tuinhuisje of pergola in je tuin zijn er verschillende mogelijkheden. Een prieel is een ideale plek om onder te zitten en kan gemaakt worden van hout of staal. Een prieel kost gemiddeld tussen de 1000 en 6000 euro.

Een tuinhuis kun je gebruiken om spullen als gereedschap of tuinmeubels op te bergen. De kosten voor een tuinhuisje variëren tussen de 200 en 10.000 euro.

Je kunt ook kiezen voor een pergola in je tuin. Vaak is een pergola open aan de bovenkant en kun je deze aan een muur laten bevestigen of vrijstaand in je tuin laten plaatsen. Voor een pergola betaal je tussen de 800 en 5000 euro.

Vijver

Wil je een vijver laten aanleggen in je tuin? Een vijver kan je zo groot, of zo klein maken als je wilt. De kosten voor een vijver in je tuin lopen daarom erg uiteen. De prijs wordt bepaald door de diepte en omvang van de vijver, het materiaal en de planten.

Voor een kleine natuurvijver met planten betaal je gemiddeld tussen de 1000 en 2000 euro. Voor een zwemvijver van 30 vierkante meter betaal je gemiddeld tussen de 30.000 en 40.000 euro. 

 

                                       vijver met waterlelie en riet

                                                                         Foto 1: Aangelegde vijver met planten. 

 

Extra opties

Werkzaamheid

Gemiddelde prijs

Gras / rommel opruimen

€ 2 - € 6 per 25m2

Klimop begroeiing plaatsen (op schutting, hek of pergola)

€ 20 - € 50 per 150 cm

Extra advies tuinontwerp

€ 70 per uur

Advies op locatie

€ 120 - € 250

Prijsvoorbeelden tuin aanleggen

Eenvoudige tuin

Wanneer je kiest voor een simpel, goedkoop ontwerp met bijvoorbeeld alleen bestrating en simpele beplanting betaal je gemiddeld rond de 75 euro per vierkante meter.

Gemiddelde tuin

Wanneer je je tuin wilt laten opknappen met een redelijk budget kun je kiezen uit meerdere  onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan het laten aanleggen van mooie nieuwe bestrating of vlonders met verlichting. Gemiddeld betaal je voor het aanleggen van een gemiddelde tuin rond de 100 euro per vierkante meter.

Luxe tuin

Wanneer je beschikt over een ruim budget zijn er veel mogelijkheden voor het inrichten van je tuin. Als je kiest voor luxe materialen en een luxe afwerking kun je rekenen op een gemiddelde prijs van rond de 200 euro per vierkante meter.

MyGo bespaartips

Ruim zelf het tuinafval op

Ruim zelf het overgebleven tuinafval en ander overig rommel op om kosten te besparen.

Haal het materiaal zelf

Haal zelf je materialen op van een groothandel om bezorgkosten te besparen. Wanneer het niet mogelijk is om zelf materiaal, zoals bijvoorbeeld tegels of vlonders, op te halen. Kies dan voor een leverancier bij jou in de regio.

Doe zelf voorbereidende werkzaamheden

Maak zelf de tuin klaar voor werkzaamheden. Als je van tuinieren houdt kun je ook meehelpen met het aanleggen van de tuin. Dit zal uiteindelijk schelen in de arbeidsuren van de hovenier.

Samen met de buren

Overleg met je buren of je bijvoorbeeld de kosten voor een schutting of heg op de tuingrens kunt delen.

Kies een hovenier uit de regio

Houd de voorrijkosten laag door een hovenier uit de buurt te kiezen. Sommige bedrijven rekenen zelfs helemaal geen voorrijkosten.

Waarmee rekening houden?

Onderhoudscontract

Wanneer je een nieuwe tuin laat aanleggen en je deze goed wilt onderhouden kan het verstandig zijn om een onderhoudscontract op te stellen met je hovenier. Als je een onderhoudscontract met de hovenier hebt, zal hij een aantal keer per jaar langskomen om je tuin te verzorgen en bij te houden. Meestal doet de hovenier dit voor een voordeliger tarief.

Vergunningen

Bij het bouwen van een schuurtje of bij het kappen of planten van bomen kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Dit verschilt echter per gemeente. Vraag je gemeente of hovenier of je hiervoor een vergunning nodig hebt. 

MyGo Matchmaker

Verschillende hoveniers zullen verschillende prijzen rekenen. Gebruik daarom de MyGo Matchmaker om meerdere offertes op te vragen en te vergelijken. Of bel gratis 085-432 00 32 om direct een hovenier te spreken die geknipt is voor jouw klus.