Terug naar diensten
Tuinhek Plaatsen

Tuinhek Plaatsen

Overweeg je een tuinhek te plaatsen? Een tuinhek plaatsen biedt een afbakening voor kinderen of huisdieren en biedt bovendien wat extra privacy. Lees op deze pagina meer over de mogelijkheden en de kosten die hierbij komen kijken.

Direct een hovenier in de buurt?

Klik op de Matchmaker of bel 085 432 00 32

Soorten materiaal

Een tuinhek plaatsen begint bij de keuze voor het juiste materiaal. Kies je bijvoorbeeld voor een tuinhek van hout, composiet of misschien gaas? Ieder materiaal heeft zijn eigen voordelen. Hout is sfeervol en natuurlijk, composiet gaat lang mee en heeft minder last van vocht- of schimmelschade. Gaas is duurzaam, stevig en heel geschikt om planten tegen of door te laten groeien. De meest voorkomende soorten zijn een houten en metalen tuinhekken of een tuinhek van natuurlijk materiaal. Daarbij laten de meeste mensen een van de volgende tuinhekken plaatsen:

Hout:

  • Geïmpregneerd hout; dit tuinhek gaat ongeveer 15 jaar mee en is relatief voordelig. De kwaliteit hiervan is wel minder dan wanneer je kiest voor hardhout.
  • Hardhout; dit tuinhek kan wel 25 jaar meegaan en is vrijwel onderhoudsvrij. Het hout is erg stevig, waardoor je een kwalitatief goed tuinhek hebt. Voorbeelden zijn beukenhout of eikenhout.

Metaal:

  • Spijlen; dit type tuinhek wordt meestal gebruikt ter beveiliging van een woning of een pand.
  • Sier; deze soort tuinhekken zorgt als vanzelfsprekend voor een stijlvol aanzicht en een stevige beveiliging.

Wanneer je ervoor kiest een metalen tuinhek te plaatsen is het belangrijk om te weten dat deze vrijwel altijd beschermd zijn tegen roest. Daarnaast heb je de mogelijkheid om het hek te laten coaten, waardoor je extra bescherming biedt en je het hek een mooi kleurtje kunt geven.

Natuurlijk materiaal:

  • Boomschors in een stalen constructie; het is mogelijk om boomschors te plaatsen in een stalen bouwwerk. Dit is niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook een duurzame keuze. Het kan namelijk wel 20 jaar meegaan. De prijzen hiervoor variëren tussen de €150 en €250 per meter.
  • Riet- of bamboe; dit geeft een sfeervolle en romantische uitstraling aan de tuin. Wanneer je kiest voor een wat duurdere variant van bamboe, gaat deze langer mee. De prijzen liggen ongeveer tussen de €25 en €125 per meter, incl. montage.

Tuinhek plaatsen kosten

De kosten voor het plaatsen van een tuinhek zijn voor het grootste gedeelte afhankelijk van het soort materiaal dat je kiest:

Soort omheining

Kosten per meter

Spijlenhek

€35 - €130

Sierhek

€45 - €190

Houten hek

€10 - €75

Gaashek

€35 - €85

Houten schutting

€45 - €145

Kunststof omheining

€125 - €220

Natuurlijke omheining

€20 - €225

Tuinpoort

€200 - 300

Daarnaast is het uurloon van de hovenier een belangrijke factor in de uiteindelijke kosten. Een hovenier rekent gemiddeld €40 per uur, excl. voorrijkosten. Naast de kosten voor een tuinhek plaatsen dien je ook rekening te houden met de aanschaf van een tuinpoort. Zonder poort kom je immers zelf ook niet binnen. Deze heb je in allerlei verschillende soorten en maten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een schuifpoort of een looppoort.

Waarmee verder rekening houden?

Nadat je het materiaal hebt gekozen is het belangrijk om te kijken naar de locatie waar je het tuinhek plaatst. Hoeveel meter tuinhek zal je nodig hebben, en zijn er in de tuin hoogteverschillen waar je rekening mee moet houden? Kijk verder ook goed naar de plaatsing. Het hek moet stevig bevestigd zijn, zodat het niet bij het eerste zuchtje wind omwaait. Hiervoor kun je paalhouders kopen, waarmee je de palen stevig in de grond vastzet. Je kunt eventueel ook voor een betonnen fundering kiezen.

Denk bij een tuinhek plaatsen ook aan het tuinhek onderhouden. Koop voor een houten tuinhek eventueel lak of olie in, en zorg dat je composiet ook periodiek reinigt. Op die manier gaat het langer mee.

Vind een vakman via MyGo

Wil je graag een tuinhek laten plaatsen door een ervaren hovenier? Maak dan eens gebruik van de MyGo Matchmaker.

Hovenier in de regio nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel naar 085 432 00 32.