Terug naar diensten
Tuinverlichting Aanleggen

Tuinverlichting Aanleggen

Buckingham Palace in Groot-Brittannië of Versailles in Frankrijk. Daar is buitenverlichting aanleggen tot een ware kunst verheven. Op kleinere schaal kun je echter ook je eigen tuin in een koninkrijkje veranderen. Hieronder lees je hoe dat moet.

Tuinverlichting aanleggen: lichtplan

Het lijkt misschien simpel, maar goede tuinverlichting is het resultaat van geduld en een nauwgezette planning. Zowel bij binnen- als buitenshuis is het belangrijk om bij het aanleggen een lichtplan op te stellen. Hiermee kun je heel precies bepalen waar de lichten het beste tot hun recht komen en welke lampen en armaturen je nodig zult hebben. In de regel kun je een lichtplan het beste laten opstellen door een elektricien. Die heeft immers een goed overzicht paraat van de mogelijkheden.

Zelf kun je echter ook een begin maken. Bepaal bijvoorbeeld eerst waar je in de tuin verlichting wilt hebben en in welke mate. Langs kiezelpaadjes zal de verlichting laag bij de grond liggen en vooral fungeren als demarcatie van het pad. Hier heb je dus minder felle verlichting nodig. Ook bij andere sierverlichting in de tuin, - bij een fontein, een plantenbak, of een stapel rotsen - heeft de verlichting vooral een esthetische functie. Dat is bij het terras, de serre of andere plekken waar je met mensen wilt zitten, natuurlijk anders. Hier heeft het licht veel minder een sier- en sfeerfunctie. Sfeer is natuurlijk belangrijk, maar je moet er ook goed bij kunnen zien. Waar je de lampen ophangt is dus ook belangrijk. Op basis van deze informatie kun je vervolgens bepalen hoeveel lichten je nodig hebt, welke lichten het meest effectief zullen zijn, en waar je ze gaat hangen.

Tuinverlichting aanleggen: tips

Allereerst: tuinverlichting moet veilig zijn. Zorg er dus voor dat alle lampen die je gebruikt zijn voorzien van een veiligheidscertificaat en dat je kabels netjes geaard zijn. Je kunt het je niet veroorloven om hier tijdens de aanleg zelf fouten mee te maken. Dat is levensgevaarlijk. Schakel bij twijfel dan ook altijd een elektricien in.

Als je zelf tuinverlichting gaat aanleggen kun je het beste kiezen voor verlichting van 12 volt. Met een transformator kun je het gewone voltage van 230 terugbrengen tot 12. Plaats de transformator op een permanent droge plek tussen de tuinverlichting en het binnenstopcontact. Je kunt de transformator ook buiten ophangen, maar dan moet je zorgen dat opspattend water geen schade aan kan richten. Let er ook op dat het vermogen van de tuinverlichting niet hoger mag zijn dan de transformator. De optimale belasting van de transformator ligt doorgaans tussen de 30 en 90 procent van zijn totale capaciteit. Vergeet verder niet dat een buitenstopcontact aanleggen soms noodzakelijk is.

Wat betreft het type tuinverlichting: je kunt zowel kiezen voor led- als zonneverlichting. Het nadeel van zonneverlichting is echter dat je afhankelijk bent van het aantal uren zon. Het voordeel is dat je geen elektriciteitsdraden hoeft aan te leggen. Afhankelijk van de locatie van je tuin, - zonnig of schaduwrijk? - kun je bepalen welke soort het beste licht zal geven.

Bij MyGo kun je eenvoudig zelf een vakman selecteren via de Matchmaker, of bel direct naar: 085 106 1600 voor het maken van een afspraak.