Terug naar prijzen
Vloer isoleren kosten

Vloer isoleren kosten

Wat kost het laten isoleren van je vloer?

De gemiddelde kosten van het laten isoleren van je vloer ligt tussen de 1200 en 2000 euro, inclusief montagekosten. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de oppervlakte van je vloer en je type woning. Op deze pagina vind je alle benodigde informatie over de kosten van het laten isoleren van je vloer.

Ben je benieuwd naar de kosten voor vloerisolatie in jouw woning? Via de
MyGo Matchmaker wordt je gematcht met de vakman bij jou in de buurt die het meest geknipt is voor jouw klus. Wil je liever telefonisch contact? Ook dat is mogelijk, bel dan gratis en vrijblijvend met 085-432 00 32. MyGo kan je dan doorverbinden met een vakman in jouw regio of je kunt dan meteen meerdere offertes opvragen en vergelijken.

Inhoud

Wat zijn de gemiddelde kosten van vloerisolatie?

De gemiddelde kosten van vloerisolatie inclusief plaatsing liggen rond de 1700 euro. De gemiddelde kosten van vloerisolatie per vierkante meter is ongeveer 30 euro. Het laten isoleren van je vloer levert levert je veel energiebesparing op. Het warmteverlies via de vloer kan oplopen tot wel 15 procent. Wanneer je huis voor het jaar 1983 is gebouwd is er veelal geen vloerisolatie aanwezig. Vanwege de terugverdientijd en betere verdeling van de warmte is het laten plaatsen van vloerisolatie altijd een aanrader.

Gemiddelde prijs vloerisolatie per woningtype

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen van vloerisolatie per woningtype, per vierkante meter.

Soort woning

Oppervlakte

 Gemiddelde prijs (incl. btw)

Klein appartement

45 m2

€ 1200 - € 1500

Tussenwoning

50 m2

€ 1450 - € 1600

Hoekwoning / twee-onder-een-kapwoning

55 m2

€ 1500 - € 1750

Vrijstaand

70 m2

€ 2000 - € 2200

Welke factoren bepalen de prijs voor vloerisolatie?

De kosten voor vloerisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Het grootste gedeelte van de kostenpost bestaat uit arbeidskosten en voor welk type vloerisolatie je kiest en de oppervlakte van je vloer en/of kruipruimte. De materialen voor vloerisolatie zijn relatief namelijk erg goedkoop.

Betonnen of houten vloer

Houd er rekening mee dat wanneer je een houten vloer hebt de vloer laten isoleren iets meer geld kost dan bij een betonnen vloer. Een houten vloer heeft namelijk meer oppervlakte vanwege de balken aan de onderkant van de vloer.

Type vloerisolatie

Vloerisolatie kan op drie manieren geplaatst worden; bovenop de vloer door middel van isolatieplaten of tegen de onderkant van de vloer aan via de kruipruimte. Ook is het mogelijk om isolatie te plaatsen onder de bestaande vloer. Dit is ideaal wanneer je van plan bent om een nieuwe vloer te plaatsen. Wanneer de kruipruimte te laag is, (30 -50 cm) dan is het vaak niet mogelijk om de kruipruimte voldoende te isoleren. In dit geval kun je kiezen voor bodemisolatie.

Vloerplaatisolatie

Vandaag de dag worden steeds vaker isolatieplaten gebruikt om de vloer te isoleren. Er zijn veel verschillende soorten isolatieplaten verkrijgbaar. Vlasvezel, EPS, steenwol of glaswol zijn de meeste populaire isolatieplaten. Met deze manier van isoleren wordt de vloer aan de onderkant vanuit de kruipruimte geïsoleerd. De prijs van het isolatiemateriaal hangt af van de isolatiewaarde en hoe makkelijk het verkrijgbaar is. De gemiddelde prijs van vloerplaatisolatie inclusief leggen en btw ligt tussen de 25 en 35 euro per vierkante meter. Nadeel is dat er bij de platen nog kleine naden en kiertjes kunnen zitten tussen de platen waardoor warmte kan ontsnappen.

Isolatiekussens

Isolatiekussens is een van de goedkoopste en meest kwetsbare materialen. Ze beschikken over een hoge isolatiewaarde en zijn opvouwbaar. In deze kussens worden een of meerdere luchtlagen opgesloten. Deze kussens zijn geschikt voor het isoleren van de onderzijde van de vloer via de kruipruimte. Voor een rol van 120 x 135 cm betaal je gemiddeld tussen de 4 en 8 euro.

Kruipruimte isoleren

Het is ook mogelijk om de bodem van de kruipruimte te laten isoleren. Dit wordt ook wel bodemisolatie genoemd. Door speciaal materiaal aan te brengen worden de kansen op vochtproblemen in de kruipruimte geminimaliseerd. De kosten hiervoor hangen veelal af van het soort materiaal dat je kiest plus de grootte van de kruipruimte.

EPS Parels

Je kunt ervoor kiezen om kleine, holle bolletjes van piepschuim, genaamd EPS parels, in de kruipruimte te laten spuiten. De bodem van de kruipruimte wordt dan opgevuld tot een hoogte van 20 tot 25 centimeter. Hierdoor treedt condensatie op in de isolatielaag in plaats van aan de onderkant van je vloeren of bij de muren omhoog. De EPS parels zijn waterafstotend, duurzaam en niet gevoelig voor schimmel. Je betaalt voor de EPS parels gemiddeld tussen 18 en 22 euro per vierkante meter.

Schelpen

De duurste mogelijkheid voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte is het laten aanbrengen van een laag schelpen van 30 centimeter. Bij schelpen, net als bij de EPS parels, ontstaat er stilstaande lucht waardoor de luchtvochtigheid gereduceerd wordt. Echter hebben schelpen een ietwat mindere isolatiewaarde dan de parels. Je betaalt voor schelpen gemiddeld tussen de 22,50 en 27,50 per vierkante meter.

Voordelen vloerisolatie

 • Energiebesparing. Met een vakkundig geïsoleerde vloer kun je jaarlijks 15 procent besparen op je stookkosten. De totale percentage van de besparing hangt af van het soort materiaal en de isolatiewaarde.
 • Beter voor het milieu. Door vloerisolatie te laten plaatsen wordt je woning duurzamer en milieuvriendelijker. Doordat je minder vaak je verwarmingsketel hoeft te gebruiken verlaag je ook je CO2 uitstoot, waardoor je woning dus minder schadelijk is voor het milieu.
 • Vochtproblemen oplossen. Door het plaatsen van vloerisolatie kunnen vochtproblemen in de kruipruimte en je huis verholpen worden. Dat kan een vakman doen door de onderkant van de vloer of de bodem van van de kruipruimte te isoleren waardoor condensatie en luchtvochtigheid sterk worden gereduceerd.
 • Terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd van vloerisolatie ligt tussen de vijf en acht jaar. Het laten isoleren van je vloer kan dus zeker de investering waard zijn. Jaarlijks zul je daardoor geld besparen op je energierekening. Daarbij komt dat vloerisolatie vrijwel nooit vervangen hoeft te worden. 

Waarmee rekening houden?

Samen met buren

Vooral als je in een twee-onder-een-kapwoning woont kan het erg aantrekkelijk zijn om allebei de vloeren te laten isoleren. Ook heb je dan samen met de buren een groter oppervlak waardoor de prijs per vierkante meter minder zal worden.

Bespaartips van MyGo

 1. Isoleer vloer samen met kruipruimte. Als je zowel de vloer als de kruipruimte laat isoleren bespaar je de vloerenspecialist voorrijkosten en kan hij beide klussen tegelijk doen. Dit zal schelen in de totaalprijs en zul je nog meer besparen op je energierekening.
 2. Regeling btw-verlaging. Bij isolatie valt het arbeidsloon onder het lage btw-tarief van 9 procent. Let wel op dat dit alleen geldt voor de arbeidskosten en niet voor de materiaalkosten, die vallen onder het standaard 21 procent btw-tarief.
 3. Landelijke isolatiesubsidie. Landelijk is er een isolatie subsidie voor onder andere je vloer, dak, gevel en ramen. Wanneer je twee of meer van deze isolatiemaatregelen laat doen, kun je gemiddeld 20 procent van de totale kosten terugkrijgen, oplopend tot 10.000 euro.
 4. Lokale isolatiesubsidie. Er zijn soms ook gemeentelijke of provinciale subsidies waar je gebruik van kunt maken. Vraag de vakman wat de mogelijkheden zijn in jouw regio.
 5. Energiebespaarlening. Als je van plan bent je vloer te isoleren kun je als huiseigenaar geld lenen bij het Energiebespaarfonds. Dit is tegen een zeer gunstig tarief en is te combineren met de landelijke isolatie subsidie.
 6. Kies een vakman uit de buurt. Kies een vakman uit de buurt om te besparen op de voorrijkosten.
 7. Combineer isolatie met vloerverwarming. Wanneer je isolatie combineert met het aanleggen van vloerverwarming kan dit schelen in de totaalprijs in vergelijking met wanneer je dit apart laat doen.
 8. Vergelijk meerdere offertes. Maak gebruik van de MyGo Matchmaker om meerdere offertes op te vragen en te vergelijken. 

MyGo helpt je graag

Maak online gebruik van de MyGo Matchmaker om de ideale vakman te vinden die voldoet aan jouw wensen. Wil je liever telefonisch contact? Ook dat is mogelijk. Bel dan 085-432 00 32, we kunnen je dan doorverbinden met een vakman bij jou in de buurt.