Terug naar prijzen
Vloerverwarming kosten

Vloerverwarming kosten

Wat kost vloerverwarming in je woonkamer?

Vloerverwarming aanleggen in je woonkamer kost gemiddeld tussen de 3.500 en de 4.000 euro. Per 10 vierkante meter vloerverwarming betaal je zo’n 1200 euro inclusief de montage. De kosten hangen af van het oppervlakte van de ruimte en van het type vloerverwarming dat je kiest. In dit artikel kun je de kosten van vloerverwarming vinden en de verschillende mogelijkheden die daarbij komen kijken. Als je een persoonlijker kostenoverzicht wilt, kun je in contact komen met een professional via de MyGo Matchmaker. Je kunt meteen een afspraak maken voor een situatieopname of eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo weet je van tevoren al hoeveel de aanleg van jouw vloerverwarming gaat kosten én kun je de voordeligste vakman bij jou in de buurt vinden.

Wat kost vloerverwarming in je woonkamer?

Prijsopbouw van vloerverwarming

De prijs van vloerverwarming verschilt uiteraard per vierkante meter, zoals te zien is in de onderstaande tabel. Dit gaat over vloerverwarming als hoofdverwarming van de woonruimte: er worden dan dus geen andere verwarmingsbronnen gebruikt. Ook betreffen deze prijzen het infrezen van vloerverwarming: er hoeft dan dus geen nieuwe vloer geplaatst te worden. Vind hier meer informatie over infrezen en andere mogelijkheden.

Oppervlakte vloerverwarming Gemiddelde kosten vloerverwarming
incl. materialen en arbeidskosten
10 m2 € 1.200
20 m2 € 2.400
30 m2 € 3.600
40 m2 € 4.800
50 m2 € 6.000
60 m2 € 7.200
70 m2 € 8.400

Wat kost vloerverwarming in je woonkamer?

Soorten vloerverwarming met kosten

De prijs van vloerverwarming is ook afhankelijk van het type vloerverwarming dat je hebt. De bovengenoemde prijzen gaan over vloerverwarming wanneer dit wordt gebruikt als hoofdverwarming. Je kunt vloerverwarming ook gebruiken als bijverwarming of als uitgebreide bijverwarming. In deze gevallen zullen de prijzen lager worden, omdat de verwarming niet de gehele ruimte hoeft te verwarmen. Het verschil in kosten kan wel honderden euro’s bedragen.

Oppervlakte ruimte

Kosten bijverwarming

Kosten uitgebreide bijverwarming

20 m2

€2.000

€2.400

40 m2

€4.000

€4.800

60 m2

€6.000

€7.200

Traditionele en elektrische vloerverwarming

Verder maakt men onderscheid tussen traditionele en elektrische vloerverwarming:

  • Traditionele vloerverwarming. Deze vorm van vloerverwarming wordt aangesloten op de centrale verwarming. De traditionele variant is energiezuiniger dan de elektrische: je kunt jaarlijks tot 75 euro besparen wanneer je voor deze vorm kiest.
  • Elektrische vloerverwarming. Deze variant van vloerverwarming werkt op elektriciteit, wat iets meer energie kost dan de traditionele variant. Wel is de aanleg van elektrische vloerverwarming vaak iets goedkoper dan die van traditionele. Meer informatie over elektrische vloerverwarming vind je hier. 

Wat kost vloerverwarming in je woonkamer?

Vloerverwarming prijsvoorbeelden

Hieronder vind je voorbeelden van de kosten van vloerverwarming, zodat je een idee krijgt van wat je kwijt kunt zijn voor vloerverwarming in jouw woonkamer. De prijzen zijn inclusief de materialen, de arbeidskosten van de vakman, de btw en overige benodigde werkzaamheden, zoals de afvoer van oude materialen.

  • Eenvoudig project. Bij een woonkamer van tot 20 vierkante meter die al is voorzien van een aantal radiatoren die op de cv werken kost het gemiddeld zo’n 2.000 euro om vloerverwarming aan te leggen. Dit gaat dan over traditionele vloerverwarming als bij- of comfortverwarming.
  • Gemiddeld project. Bij een woonkamer van tussen de 30 en de 70 vierkante meter waar slechts een aantal radiatoren aanwezig zijn, kost vloerverwarming als uitgebreide bijverwarming ongeveer 5.000 tot 7.200 euro. De vloerverwarming is dan niet alleen voor warme voeten maar verwarmt ook de hele kamer, samen met de radiatoren.
  • Luxe project. Als je een woonkamer hebt tussen de 40 en de 70 vierkante meter waarin je over wilt gaan van radiatoren op vloerverwarming als hoofdverwarming, dan kost dit meestal tussen de 8.500 en de 10.000 euro.  De hart om hart afstand tussen de buizen moet dan zo’n 10 centimeter zijn om de kamer goed te kunnen verwarmen.

Hier vind je meer prijsvoorbeelden. Zoek je informatie over het plaatsen van een betonvloer met vloerverwarming? Dan is dit artikel geschikt voor jou.

Waarmee rekening houden bij de aanleg van vloerverwarming?

Er is een aantal extra opties voor vloerverwarming waarmee je rekening kunt houden als ze op jou van toepassing zijn. De prijzen zijn inclusief de montagekosten, de btw en de materialen.

  • Radiatoren verwijderen. Wanneer je wilt overstappen op vloerverwarming als hoofdverwarming, moeten de oude radiatoren worden verwijderd en afgevoerd. Dit kost meestal zo’n 25 euro per radiator.
  • Montage pompschakelaar. Vloerverwarming maakt gebruik van een pomp zodat het verwarmde water door de leidingen kan stromen. Deze pomp draait meestal de hele dag door, ook als de centrale verwarming niet aan is. Je kunt een pompschakelaar laten monteren om energie te besparen. De pomp gaat dan automatisch uit wanneer je cv uitstaat. Een pompschakelaar kost tussen de 70 en de 100 euro.
  • Montage bypass-ventiel. Om de pomp niet te overbelasten kun je een bypass-ventiel laten monteren. Hierdoor zal het verwarmde water rustiger stromen, waardoor het systeem langer mee kan gaan. Dit kost ongeveer 50 tot 75 euro.

Wat kost vloerverwarming in je woonkamer?

Meer weten over vloerverwarming?

Bij het plaatsen van vloerverwarming via infrezen wordt er een aantal groepen buizen “in” je vloer gelegd. Hiervoor wordt een patroon gebruikt waarmee de ruimte zo efficiënt mogelijk verwarmd kan worden. Hoe groter de ruimte is, hoe meer groepen buizen er nodig zijn. De ruimte zal optimaal verwarmen wanneer de buizen dicht op elkaar liggen. Bij comfort- en bijverwarming kunnen de buizen dus verder uit elkaar liggen, wat het project goedkoper maakt dan bij volledige verwarming. De afstand tussen deze buizen heet de H.O.H. afstand, oftewel hart op hart afstand. Als je woning is aangesloten op stadsverwarming, kost het ongeveer 70 euro meer om vloerverwarming te laten aanleggen. Voor het aanleggen van vloerverwarming wordt vrijwel altijd een professionele vakman ingeschakeld.

Vind de beste specialist met MyGo

Bij het aanleggen van vloerverwarming moet zorgvuldig te werk gegaan worden. Anders heb je kans op lekkage en slechte verwarming. Daarom kun je deze klus het beste laten uitvoeren door een loodgieter of vloerenzetter. Een deskundige vakman kun je vinden via de MyGo Matchmaker. Met de Matchmaker kun je besparen op de voorrijkosten, omdat je alleen specialisten bij jou in de buurt te zien krijgt. Je ontvangt contactgegevens van geschikte vakmensen voor jouw klus. Je kunt hen meteen bellen voor een afspraak, maar je kunt ook eerst een offerte aanvragen. De offerte is volledig gratis en vrijblijvend en je kunt zelfs meerdere offertes aanvragen om de kosten te vergelijken. Voor meer informatie kun je ons bereiken op 085 106 1600.