Terug naar faq

Wat is verschil tussen lekdetectie en een loodgieter?

Heb je te maken met een lekkage in je woning? Dat is al vervelend genoeg, want het levert vrijwel direct schade op aan je inboedel en zorgt mogelijk voor vochtplekken op muren en het plafond. In je poging om zo snel mogelijk van de lekkage af te komen ga je op zoek naar een partij die de lekkage direct voor je kan opsporen én oplossen. Mocht je op zoek gaan naar een specialist via het internet, dan is het echter mogelijk dat je een bedrijf voor lekdetectie tegenkomt; op zichzelf niet zo verkeerd, maar als je direct van een lekkage af wilt komen, dan is het niet altijd de beste keuze. Wanneer zou je moeten kiezen voor een loodgieter en wanneer is het verstandig gebruik te maken van lekdetectie? 

Een loodgieter voor direct resultaat

Eén van de belangrijkste werkzaamheden van een loodgieter is het oplossen van lekkages. Wanneer je een lekkage hebt waar je snel vanaf wilt en heb je een globale beschrijving van de plek waar de lekkage wegkomt? Dan kan een loodgieter direct voor je aan de slag. Zeker wanneer een waterleiding of afvoer met lekkage openligt, is het voor een loodgieter geen probleem om de lekkage tijdens de eerste afspraak direct op te lossen. Maar ook wanneer de exacte locatie van een lekkage lastiger te bereiken is kan een loodgieter al veel doen met het oog op een oplossing.

Gaslekkages zijn spoedklussen voor loodgieters. Zij kunnen door middel van diverse testjes snel vinden waar een lekkage zich ophoudt. Aan gas dat je woning binnenkomt is een speciale geur toegevoegd, want normaal gesproken is gas geurloos. Dit heeft men gedaan zodat je in het geval van een gaslekkage dit direct kan ruiken. Heb je het vermoeden van een gaslekkage? Bel dan bij voorkeur een loodgieter.  

Een lekdetectie vindt de bron van de lekkage gegarandeerd

Een lekkage in de waterleiding of elders in de woning is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Er is bijvoorbeeld geen sprake van vochtplekken op de muur of er drupt geen water uit het leidingwerk, maar toch verlies je druk binnen je cv-installatie. Grote kans dat er dan ergens binnen het leidingnetwerk een lekkage te vinden is. Een lekdetectie service heeft diverse geavanceerde mogelijkheden om de exacte locatie van de lekkage vast te stellen, zonder dat daarvoor hak- en breekwerk hoeft plaats te vinden. Er zijn nogal wat methoden om een lekkage door middel van lekdetectie vast te stellen, zoals ultrasoon, druk- en rookproeven, traceergas, de kleurstofmethode en thermografische (infrarood)camera’s.

Het verschil tussen een loodgieter en lekdetectie

Een loodgieter gaat bij lekkages direct voor je aan de slag en kan mogelijk dezelfde dag nog een lekkage oplossen. Daarentegen zal mogelijk (preventief) hak- en breekwerk moeten plaatsvinden en dat moet je nadien herstellen. Een lekdetectie spoort in eerste instantie alleen de lekkage op, maar zorgt niet altijd direct voor herstel. In het geval van lekdetectie hoeft er echter geen overbodig hak- en breekwerk plaats te vinden. Lekdetectie maakt gebruik van geavanceerde apparatuur en dat maakt deze methode tevens iets duurder dan een loodgieter. Het is overigens goed om te weten dat je lekdetectie kan laten uitvoeren met toestemming van je opstal- of woonhuisverzekering. Zijn voorwerpen in de woning beschadigd geraakt en is dit afkomstig van lekkage in het leidingwerk, dan wordt het herstel hiervan vrijwel altijd vergoed door de verzekering. Is de lekkage het gevolg van achterstallig onderhoud, dan wordt die schade doorgaans niet vergoed. Dus: Voor direct herstel van een lekkage kies je bij voorkeur voor een loodgieter. Bij het opsporen en vervolgens verhelpen van een lekkage kies je voor lekdetectie. In dat laatste geval kan er overigens enige tijd zitten tussen het detecteren en oplossen van een lekkage. 

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!