Terug naar faq

Wat is een Perilex aansluiting?

De techniek ontwikkelt zich razendsnel en apparaten die we dagelijks gebruiken worden elke dag verfijnd. Telefoons en computers reageren op onze stem, wasmachines zijn duurzamer en nieuwe keukenapparatuur leert ons om op een nieuwe manier te koken. Veel nieuwe apparatuur vraagt om nieuwe technieken en aansluitingen. Huishoudelijke apparaten die veel vermogen nodig hebben, zoals grote ovens of inductiekookplaten, kunnen niet op een standaard wandcontactdoos aangesloten worden. Hiervoor is een zogenaamd Perilex stekkersysteem nodig. Er bestaat veel onduidelijkheid over dit stekkersysteem. Wij verschaffen je hier graag duidelijkheid over, zodat je precies weet wat voor elektriciteitsaansluiting je zelf nodig hebt. 

Wat is Perilex aansluiting?

Een Perilex aansluiting is een goedgekeurd stekkersysteem voor apparaten die veel vermogen vragen. Het stekkersysteem wordt echter niet voor allerlei zware apparaten gebruikt. Het is alleen geschikt voor huishoudelijke apparaten zoals grote ovens, inductiekookplaten en keramische kookplaten; zware machines die bijvoorbeeld in de bouwsector gebruikt worden vallen hier niet onder. Deze voornamelijk industriële apparatuur verbruikt meer dan de gebruikelijke 230 volt.

Perilex aansluiting: 1-fase of 3-fase?

Voor een Perilex stekkersysteem is het verstandig een 3-fasen elektriciteitsaansluiting te installeren. Het verschil tussen een 1-faseaansluiting en een 3-faseaansluiting is dat er bij een 3-faseaansluiting via drie kabels (fasen) 230 volt elektriciteit wordt geleverd en bij een 1-faseaansluiting via één fase. Wanneer er een apparaat met een hoog vermogen wordt aangesloten op een 1-faseaansluiting, dan bestaat er de kans dat de aansluiting overbelast raakt. In nieuwbouwhuizen wordt tegenwoordig standaard een 3-faseaansluiting geïnstalleerd. In oudere huizen is een 1-faseaansluiting gebruikelijker. Wil je een inductiekookplaat aansluiten, dan heeft een 3-faseaansluiting de voorkeur.

Perilex aansluiting: 3-faseaansluiting aanvragen

Een 3-faseaansluiting moet worden aangevraagd bij de netwerkbeheerder. Wanneer je contact opneemt met de netwerkbeheerder dan geef je aan dat je het vermogen van de elektriciteitsaansluiting wilt verhogen of verzwaren. Een monteur van de netwerkbeheerder zal vervolgens langskomen om dit te regelen. Voordat je een monteur van de netwerkbeheerder laat komen moet je er echter zeker van zijn dat er een 4-polige oftewel 3-fase hoofdschakelaar aanwezig is in de meterkast. Een 2-polige hoofdschakelaar is namelijk alleen geschikt voor een 1-faseaansluiting. Een elektricien kan dit voor je controleren en, indien nodig, in orde maken.

Perilex aansluiting: Verschil 3-faseaansluiting en krachtstroom

Bij de aanschaf van een inductiekookplaat, keramische kookplaat of ander zwaar huishoudelijk apparaat krijg je misschien te horen dat je een 3-faseaansluiting met krachtstroom nodig hebt. De termen krachtstroom en 3-faseaansluiting worden vaak als synoniemen door elkaar gebruikt. Krachtstroom is echter iets anders dan een 3-faseaansluiting. Krachtstroom is alleen nodig voor apparaten die meer spanning verbruiken dan de standaard 230 volt. Dit zijn meestal industriële apparaten. Krachtstroom is niet geschikt voor huishoudelijke apparaten en is bijvoorbeeld voor een inductiekookplaat dus niet nodig. Indien je wel krachtstroom nodig denkt te hebben, dan zal een elektricien aanpassingen moeten realiseren in de 3-faseaansluiting. Door deze aanpassing kan er een spanning van 400 volt worden gecreëerd. Hiervoor is dus wel een 3-faseaansluiting nodig, die de netwerkbeheerder voor je moet aansluiten.

Hulp bij het maken van een Perilex aansluiting

Bent je op zoek naar meer informatie over uw elektriciteitsaansluiting of wil je een monteur inschakelen? Mygo helpt je graag een geschikte vakman voor je te selecteren.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!