Terug naar faq

Hoe los je een verstopte regenpijp op?

Hoe los je een verstopte regenpijp op?

De regenpijp of hemelwater is een groot gedeelte van het jaar gevoelig voor verstoppingen en eventuele lekkage. Zeker in de herfst en winter is het belangrijk om deze dan ook goed te onderhouden, want in deze periode vallen takken en bladeren van de boom, terwijl de woning doorlopend bloot wordt gesteld aan regen, wind en hagel. Dit zijn de ideale omstandigheden waaronder een regenpijp verstopt kan raken. Hoe voorkom je dit in een vroeg stadium en mocht de regenpijp toch verstopt raken; hoe los je dit dan op?

Voorkomen dat de regenpijp verstopt raakt

Tijdens het onstuimige herfst- en winterweer is het belangrijk om periodiek aandacht te besteden aan de regenpijp en goten. Blaadjes en takken waaien dan namelijk in de dakgoten en het water voert deze af naar de regenpijp, waardoor verstoppingen kunnen ontstaan. In de maanden oktober en november is het daarom van extra groot belang de dakgoten te controleren op achterblijvende bladeren en takken; zorg dat de goten vrij zijn, zodat water gemakkelijk wegstroomt. Daarbij kan je ter preventie een bladafscheiding of rooster plaatsen in de HWA-buis, waardoor bladresten niet door de regenpijp naar het riool kunnen stromen.

Regenpijp verstopt; hoe los ik dit op?

Een verstopte regenpijp is lastig aan te pakken, omdat je de bron van de verstopping doorgaans niet met de handen kunt bereiken. Wat je in dat geval wel kan doen, is gebruik te maken van een lange stok of prikker, waarmee je vastzittende bladeren en takken effectief uit de regenpijp weet te verwijderen. Blijft er toch nog iets achter, probeer dan een lange veer te gebruiken óf tracht met een grotere hoeveelheid water de regenpijp schoon te spoelen. Een hoge drukspuit werkt hier in sommige gevallen ook bij, maar hierbij moet je oppassen dat de regenpijp zelf niet wordt aangetast en dat er geen extra problemen ontstaan zoals kleine scheurtjes of lekkages.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!