Terug naar faq

Wanneer moet ik mijn tuin bemesten?

Wanneer moet ik mijn tuin bemesten?

Om je tuin goed verzorgd te houden is het van belang om op het juiste moment te gaan mesten. Dit kun je het beste in het voorjaar doen aangezien de planten zich dan weer gaan ontwikkelen en wel wat hulp kunnen gebruiken. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo kan je gazon het hele jaar door wel wat bemesting gebruiken en in het voorjaar een extra grote portie. Doe een onderhoudsbemesting in de zomer en een speciale bemesting in het najaar om het gras af te harden voor de winter, zonder dat het een groei-impuls krijgt. Rozen kun je het best mesten vanaf eind maart en dan elke maand tot juli. 

Bemesten met kunstmest

In principe zijn er twee soorten meststoffen: kunstmest en organische mest. Kies liever voor organische mest, want dat is beter voor de planten en de bodem. Kunstmest werkt sneller, maar ook korter en maakt de planten zwakker. Kunstmest bestaat uit kunstmatige voedingsstoffen. Het werkt direct op de planten in en versterkt de groei. Een extra opkikkertje dus voor de plant die daar behoefte aan heeft, als er veel voeding van de plant is afgenomen door snoeien en maaien of als ze ziek zijn (geweest). Een overschot aan kunstmest kan door de chemische samenstelling de wortels van kwetsbare planten verbranden. Ook worden de planten opgejaagd waardoor ze sneller vatbaar zijn voor ziekten. Hier geldt zeker: houd je goed aan de aangegeven hoeveelheden op de verpakking. 

Bemesten met organische mest

Organische meststoffen zijn samengesteld uit natuurlijke grondstoffen (van plantaardige of dierlijke oorsprong). Planten nemen die niet direct op, omdat ze eerst afgebroken moeten worden tot mineralen. Dat gebeurt in de bodem. Door dit proces wordt het bodemleven bevorderd en de structuur van de grond verbeterd. Uiteindelijk blijven er voedingsrijke mineralen over. Na dit afbraakproces halen planten geleidelijk de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit de bodem. De DCM Organische Meststof voor de Siertuin is goed geschikt als voeding voor de hele siertuin. 

Vormen van bemesten

Mest bestaat in verschillende vormen zoals korrelvorm of vloeibare vorm. Er zijn vier mestvormen die het meest voorkomen. Voor elk gebruik is een andere vorm geschikt. Mest in korrelvorm is makkelijk strooibaar en stuifvrij. Geschikt voor siertuin, gazon, moestuin en fruitteelt. Mest in kegelvorm kunt u eenvoudig en op de juiste plek in de grond te stoppen. Geschikt voor bloembakken, pot- en kuipplanten. Mest in meelvorm is er in drie soorten: beendermeel, bloedmeel en vinassekali. Geschikt voor sier- en moestuin. Bloedmeel is ook geschikt voor gazon, vinassekali voor fruit en bloembollen. Mest in vloeibare vorm is handig te doseren in gietwater. Geschikt voor bloembakken, pot- en kuipplanten.

In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Stikstof (N) is nodig voor de groene delen van de plant, fosfor (P) voor sterke wortels en kalium (K) voor stevigheid, weerstand, bloei en vruchtvorming. Op elke meststofverpakking staan deze letters met daarachter het percentage van de voedingstof. NPK 12-10-18 is bijvoorbeeld een universele meststof. De ene plant heeft meer behoefte aan een bepaalde voedingstof dan de andere. Rozen hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan stikstof en kalium dan aan fosfor. Voor elke plant is er bijna wel een ‘eigen’ soort mest verkrijgbaar. 

Tuinverzorging en bemesten begint bij Mygo

Op zoek naar een hovenier die jouw tuin kan bemesten en een goede onderhoudsbeurt kan geven? Neem nu contact op met een van de vakkundige hoveniers van Mygo. Wij zorgen ervoor dat je een hovenier inschakelt die weet wat het beste is voor jouw tuin. Daarnaast zul je bij ons nooit meer betalen dan nodig is.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!