Terug naar faq

Wat is bitumen dakbedekking?

Op platte daken wordt in Nederland vaak gebruik gemaakt van bitumen, oftewel dakleer. Bitumen dakbedekking is een uitstekend materiaal om platte daken mee te bedekken. Denk hierbij aan dakkapellen, garages, schuren, aanbouwen en veranda’s.

Herkomst bitumen dakbedekking

Bitumen is gemaakt van ruwe olie. Gebruik maken van ruwe olie in de vorm van bitumen is zo geschikt, omdat het waterdicht, ijzersterk en bestand is tegen chemische stoffen. Daarnaast blijft het goed vast zitten aan diverse ondergronden. Zeker in het natte Nederlandse klimaat is bitumen dakbedekking een uitstekende keuze. 

De standaard bitumen heeft helaas ook een aantal nadelen. Zo is het niet heel goed bestand tegen UV straling. Daarnaast wordt het snel zacht wanneer het warm wordt. De bitumen dakbedekking heeft vergeleken met andere soorten dakbedekking een korte levensduur. Er zijn tegenwoordig verschillende varianten op de markt die deze nadelen wegnemen. 

  • APP: Bitumen met Atactisch PolyPropyleen is soepeler en buigzamer bij grote temperatuursverschillen. Daarnaast is het UV-bestendig en vereist deze soort minder onderhoud.
  • SBS: Bitumen met Styreen Butadieen Styreen is bewerkt door toevoeging van rubber. Dit zorgt er voor dat de dakbedekking soepeler en buigzamer is bij grote temperatuurverschillen. Ook de kleefkracht is groter waardoor lekkages minder vaak voorkomen. Deze soort is helaas minder goed UV-bestendig. Hierdoor wordt vaak aangeraden om SBS te bedekken met een laag kiezels.

Bitumen dakbedekking; meer weten?

Wil je meer weten over dakbedekking, neem dan contact op met een dakdekker bij u uit de regio. Deze kan je van advies voorzien en eventueel een offerte opstellen voor het aanleggen van de dakbedekking.Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!