Wanneer er ergens in je woning of bedrijfspand sprake is van kortsluiting, dan zorgt een aardlekschakelaar ervoor dat er geen brand ontstaat. Wellicht weet je het niet, maar ook jij hebt in de woning een aardlekschakelaar, dan wel een aardlekautomaat in de zogenaamde groepenkast hangen. Alle installaties en apparaten die zijn aangesloten op het energienet in jouw woning kunnen hiermee spanningsvrij worden gemaakt op het moment dat er ergens kortsluiting plaatsvindt. Gebeurt dit niet, dan bestaat er een mogelijkheid dat stoppen doorslaan of de bedrading zal doorbranden en dat zorgt voor een verhoogd risico op brand.
Aardlekschakelaar: wat is lekstroom
Een aardlekschakelaar merkt het onmiddellijk op wanneer stroom niet via de te verwachten manier een installatie verlaat; men noemt dit lekstroom. Je kan dit als volgt zien: Een vaste hoeveelheid stroom wordt aangevoerd via de stroomkring richting een installatie en een hoeveelheid stroom zal ook weer terugvloeien. Mocht er meer stroom worden aangevoerd dan er terugvloeit, dan sprake van lekstroom. Op de installatie van de aardlekschakelaar zijn een aantal groepen aangesloten. Per aardlekschakelaar zijn doorgaans vier groepen aangesloten en dit is ook direct het maximale aantal groepen dat op één aardlekschakelaar mag worden aangesloten.
Soorten aardlekschakelaars in combinatie met groepenkasten
Bij aardlekschakelaars onderscheiden we twee soorten groepenkasten; 1 fase en 3 fase groepenkasten. De 3 fase groepenkast is iets uitgebreider en hier kan je onder meer apart krachtstroom op aansluiten. Het verschil tussen 1 fase en 3 fase kan je eenvoudig zien; de 3 fase is een 4-polige aardlekschakelaar met als het ware vier rondjes naast elkaar. De schakelaar zelf is visueel een stuk groter.
Aarding van de aardlekschakelaar en overige elementen
De aarding van je elektriciteit is erg belangrijk. Wanneer dit niet het geval is, dan kan een apparaat onder stroom komen te staan als de isolatie van de bedrading is beschadigd. We spreken over aarding wanneer een elektra-installatie is verbonden met de grond; spanning en elektriciteit kan dan het apparaat verlaten en terugvloeien naar ‘de aarde’. De aardpen is verantwoordelijk voor dit contact met de aarde, deze wordt tegen de aardrail in de groepenkast geslagen. Wanneer er sprake is van lekstroom, dan verlaat deze stroom de installatie via het aardedraad, door de geaarde stekker en via het geaarde stopcontact richting de aardlekschakelaar die automatisch in werking zal treden.
Aardlekschakelaar meermaals testen
Het is aan te raden periodiek je aardlekschakelaar te testen, zeker wanneer je gebruik maakt van niet geaarde wandcontactdozen in de woning hebt hangen. Hiervoor is een zogenaamde testknop toegevoegd aan het systeem. Er zal een kleine lekstroom worden gecreëerd, waardoor kan worden getest of de isolatiewaarde van het volledige systeem nog in orde is.