Direct hulp
Terug naar faq
De optimale waterdruk voor de cv-ketel

De optimale waterdruk voor de cv-ketel

Een te lage waterdruk op de cv-ketel kan ervoor zorgen dat de ketel in storing valt, waardoor je helemaal geen warm water of verwarming meer hebt. Een te lage druk is niet te voorspellen; je kunt er hooguit voor zorgen dat je periodiek de waterdruk in de gaten houdt. Ook een te hoge waterdruk op de cv ketel is mogelijk. Je loopt dan het risico dat de drukbeveiliging loskomt, waardoor er lekkage ontstaat. In beide gevallen is het belangrijk om te weten wat de optimale stand van de waterdruk is, waarbij je de zekerheid geniet dat je cv-ketel functioneert zoals je mag verwachten. Wat is die optimale waterdruk?

De optimale waterdruk van de cv-ketel 

De waterdruk van je centrale verwarming wordt gemeten in 'aantal bar'. Idealiter ligt de waterdruk van de cv-ketel tussen de 1,5 en 2,0 bar. Aan de onderkant mag dit eventueel nog zakken naar 1,3 bar zonder functieverlies. Alles boven de 2,0 bar kan complicaties gaan geven, bijvoorbeeld in de vorm van kleine storingen die je zelf kunt oplossen. Vanaf 2,7 bar is het belangrijk om zelf stappen te ondernemen. Je moet in dat geval de radiatoren aangesloten op de cv-installatie ontluchten om slijtage aan het expansievat te voorkomen. Bij het verwarmen van water in het systeem van de centrale verwarming vangt het expansievat de drukverschillen op die ontstaan tijdens dit proces. Het is dus van wezenlijk belang dit expansievat te beschermen tegen onnodige schade of slijtage. 

Een te lage waterdruk oplossen 

Is de waterdruk te laag, dan kun je dit zelf oplossen door de cv-installatie bij te vullen. Dit is in de praktijk niet zo lastig als je denkt. Hier vertellen we je in een paar handige stappen hoe je zelf de cv ketel bijvult. Hierdoor zie je visueel de waterdruk stijgen. Zorg ervoor dat je de waterdruk zet op circa 2,0 bar voor een optimaal rendement van de cv-ketel. Normaliter dien je de cv-ketel twee keer per jaar bij te vullen om op het gewenste niveau te blijven. Moet je de cv-installatie vaker bijvullen, bijvoorbeeld eens in de maand, dan is het verstandig het het volledige cv-systeem eens na te laten kijken door een specialist. 

Kom je er niet uit?

Je kunt ons bereiken tussen 8.30 - 18.00

Bel Chat met ons E-mail ons