Terug naar faq

Wat is mechanische ventilatie?

Wat is mechanische ventilatie?

Voor een gezond en comfortabel leefklimaat in je woning is mechanische ventilatie een fraaie totaaloplossing. Dit type ventilatie zorgt voor natuurlijke en verse luchtstromen. Tegenwoordig is de isolatie van de woning erg belangrijk; het zorgt voor een duurzame huishouding met diverse voordelen. Optimale isolatie heeft echter als keerzijde dat buitenlucht het huis niet meer gemakkelijk binnenkomt en lucht van binnen het huis niet meer verlaat zonder dat je een raam of deur opent. Bij mechanische ventilatie moet je denken aan een systeem waarbij vervuilde lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd, terwijl frisse buitenlucht middels ventilatieroosters en klepramen naar binnen komen. Zo ontstaat een gezond binnenklimaat met verse lucht. 

Mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie

Ventilatie die volledig natuurlijk plaatsvindt, bijvoorbeeld door geopende ramen of deuren, is iets totaal anders mechanische ventilatie. Er zijn ook ventilatiesystemen denkbaar waarbij sprake is van een natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer, bijvoorbeeld wanneer op gecontroleerde wijze men lucht naar binnen laat stromen. In het geval van mechanische ventilatie is er zowel sprake van toe- als afvoer op mechanische basis. Hierbij zorgt een centrale afzuiging voor de luchtstromen. Het systeem detecteert eveneens wanneer een bepaalde ruimte van de woning extra frisse lucht nodig heeft of behoefte heeft aan luchtafzuiging. Het is belangrijk om bij het gebruik van mechanische ventilatie zelf geen ramen of deuren open te houden als manier van ventileren. 

Mechanische ventilatie en de warmteterugwinunit 

Een mechanische ventilator heeft grote voordelen voor jouw woning en het binnenklimaat, maar er bestaan nog additionele mogelijkheden. Een warmteterugwinunit geldt namelijk als ideale toepassing bij deze vorm van ventilatie. In de warmteterugwinunit zorgt een warmtewisselaar ervoor dat de warmte uit de afgevoerde lucht wordt onttrokken en wordt gecombineerd met de vers aangevoerde buitenlucht. Zo blijft de warmte in uw woning behouden, waardoor de energie die je (extra) kwijt bent aan de mechanische ventilatie wordt gecompenseerd door middel van een warmteterugwinunit. 

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!