Airconditioning prijs

Airconditioning prijs

Wat is de prijs van airconditioning?

De prijs van airconditioning variëert meestal tussen de 1.200 en de 2.800 euro, afhankelijk van de soort airco die je kiest. Een mobiele airco is een stuk goedkoper en kost gemiddeld zo’n 500 euro. Met airco creëer je heerlijk koele lucht in je woning, zodat je in de zomermaanden geen last hebt van de warmte. In dit artikel lees je alles over de soorten aircos en de kosten van airconditioning. Wil je een airconditioning laten installeren door een geschikte specialist? Dan kun je de MyGo Matchmaker gebruiken. Je kunt meteen een afspraak maken of eerst één of meerdere offertes aanvragen, zodat je precies weet hoeveel de airco zal kosten. Je kunt ook bellen naar 085 106 1600.

Prijsopbouw kosten airconditioning

De kosten van airconditioning zijn afhankelijk van de soort airco die je kiest. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijs van verschillende soorten airco inclusief de materialen, de installatiekosten en de btw.

Soort airconditioning

Gemiddelde prijs airco

Split airco

€1.200-2.000

Airco zonder buitenunit

€1.450-2.250

Multi split airco

€2.150-2.800

Mobiele arico

€350-650

Soorten airconditioning

Er zijn verschillende soorten airconditioning:

Split airco. Een split airco wordt aan de muur geplaatst en werkt in één ruimte. De split airco bestaat uit een binnendeel en een buitendeel. Het binnendeel koelt de ruimte en het buitendeel voert de lucht af en aan.

  • Airco zonder buitenunit. Deze airco heet ook wel de monoblock airco en bestaat alleen uit een binnendeel. Er wordt dus geen buis naar buiten geplaatst. Ook deze airco koelt één ruimte. De afvoer van lucht gaat via een leiding in de muur.
  • Multi split airco. De multi split airco werkt hetzelfde als de split airco, maar heeft meerdere binnendelen. Zo kun je meerdere ruimtes in de woning koelen, maar hoef je maar één buitenunit te laten plaatsen.
  • Mobiele airco. Een mobiele airco kun je plaatsen waar je wilt en is dus geschikt voor meerdere ruimtes. De airco heeft geen afvoerslang en is erg voordelig omdat het gemakkelijk te plaatsen is. Wel maakt het meer geluid dan een normale airco.

Meer weten over airconditioning?

MyGo heeft een aantal antwoorden verzameld op veelgestelde vragen over airconditioning:

Hoe werkt airconditioning?

Airco bestaat uit een apparaat waar de lucht in je woning in wordt gezogen. Daar wordt vocht verdampt. De warme lucht wordt naar buiten gevoerd terwijl koele lucht je woning in komt.

Wat zijn de voordelen van airco?

Het belangrijkste voordeel van airconditioning is natuurlijk dat het je woning heerlijk koel maakt. De temperatuur kun je zelf instellen, zodat het nooit te koud of te warm wordt. Bovendien werkt een airco snel nadat je het aan hebt gezet. Tot slot stijgt de waarde van je woning wanneer je een goede airco hebt.

Zitten er nadelen aan airco?

Airco brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Airco verbruikt namelijk stroom, dus je krijgt een hogere energierekening. Ook moeten tijdens de installatie wat aanpassingen aan je huis worden aangebracht en is de installatie vrij prijzig.

Wat zijn de verschillen tussen airco en een aircooler?

De werking van airco en een aircooler is anders. Bij een aircooler wordt de lucht namelijk langs een koelelement geleid. Een aircooler is goedkoper dan een airco omdat het makkelijk te installeren is en een lager stroomverbruik heeft. Je kunt echter de temperatuur van een aircooler niet zelf instellen en je moet de aircooler combineren met een ventilatiesysteem zodat je frisse lucht in je woning krijgt.

Hoe wordt een airco geïnstalleerd?

De airco specialist inspecteert eerst je woning om te bepalen waar en hoe de airco het beste kan worden geplaatst. Als je al een airco hebt, maar niet meer tevreden bent over de werking, kan de specialist je oude airco ook vervangen of repareren. Nieuwe airco’s verbruiken minder energie dan oudere airco’s en zijn dus voordeliger en milieuvriendelijker. Tijdens de installatie moet een buis naar buiten worden geplaatst, zodat de warme lucht afgevoerd kan worden.

Moet je een airco onderhouden?

Het is verstandig om je airco ongeveer één of twee keer per jaar te onderhouden. De airco wordt dan bijgevuld en het koelsysteem wordt gevacumeerd. Bovendien controleert de specialist of de airco nog goed werkt, zodat deze lang mee kan gaan.

Bespaartips airconditioning

Je kunt besparen op je airconditioning met de volgende bespaartips van MyGo:

  1. Energiezuinigheid. Om te besparen op de energiekosten van de airco, kun je het beste een energiezuinige unit aanschaffen. Airco’s hebben een EPDB keurmerk, oftewel een energielabel. Dit label variëert van A tot G, waarbij G de minst zuinige variant is en A de zuinigste. Kies je dus een airco met energielabel A, dan betaal je de minste energiekosten. Bovendien is deze airco het beste voor het milieu.
  2. Geluid. Airco’s maken wat geluid, waardoor het verstandig is om te kijken hoeveel decibel de airco uitstoot. Vooral in een slaapkamer heb je liever een airco die zo min mogelijk geluid maakt. Soms is het mogelijk om een stille airco aan te schaffen.
  3. Vermogen. De prijzen van airco’s verschillen op basis van het vermogen van de airco. Overleg daarom met de airco specialist welk vermogen jouw airco nodig heeft. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor een airco met een te hoog vermogen.
  4. Offertes vergelijken. Via de MyGo Matchmaker is het mogelijk om meerdere offertes aan te vragen bij de beste specialisten bij jou in de buurt. Zo kun je de prijzen vergelijken en de voordeligste specialist uitzoeken.

De beste specialist vind je met de Matchmaker

Een airco kun je het beste laten installeren door een professionele airco specialist. Daarbij is het verstandig om van tevoren te vragen naar het energielabel van de airco die de specialist gaat vragen, zodat je niet teveel energie zult verbruiken. Je kunt in contact komen met een airco specialist via de MyGo Matchmaker. Via de Matchmaker ontvang je een overzicht van de beste airco specialisten in jouw regio, zodat je flink bespaart op de voorrijkosten. Je kunt direct bellen of mailen voor een situatieopname of de installatie zelf, maar je kunt ook eerst een offerte aanvragen. Je kunt zelfs meerdere offertes aanvragen om de prijzen van verschillende specialisten te vergelijken. Met de Matchmaker vind je dus snel en voordelig de beste airco specialist. Je kunt ook bellen naar 085 106 1600.