Arbodienst

Arbodiensten bij jou in de buurt

Vind eenvoudig de beste arbodienst

Zoek je een arbodienst die perfect op je bedrijfswensen aansluit? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde arbodienst bij jou in de buurt. Je kunt online gebruikmaken van de Matchmaker door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Vrolijke werknemers van een bedrijf

Veelgestelde vragen

Wat doet een arbodienst?

Een arbodienst ondersteunt werkgevers en werknemers bij het beleid omtrent arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en re-integratie. Arbodeskundigen hebben onder meer de volgende taken:

  • Werkplek- en medewerkerstevredenheidsonderzoek doen
  • Werkbelevingsscans uitvoeren
  • Voorlichting en trainingen over de arbowet geven
  • Ondersteuning bieden bij ziekte/verzuim
  • Bemiddelen bij arbeidsconflicten en outplacement
  • Arbeidsdeskundig onderzoek doen en re-integratietrajecten verzorgen

Binnen arbodiensten bestaan veel verschillende functies. De volgende vier arbodeskundigen maken altijd deel uit van het team dat je bedrijf helpt met het arbeidsbeleid:

  • Bedrijfsarts
  • Arbeidshygiënist
  • Veiligheidskundige
  • Arbeids- en organisatiedeskundige

Belangrijk om in het kader van arbodienstwerkzaamheden te vermelden, is de Wet verbetering poortwachter. Die regeling stelt dat de bedrijfsarts binnen zes weken moet worden ingelicht als werkgever en werknemer van mening verschillen over het verzuimbeleid. De bedrijfsarts stelt dan een probleemanalyse en advies op.

Mensen hebben een vergadering

Wat staat er in een basiscontract van een arbodienst?

Alle werkgevers in Nederland hebben een verplicht basiscontract bij een arbodienst. In zo’n contract is opgenomen hoe de toegang tot de bedrijfsarts geregeld is en hoe de begeleiding bij ziekteverzuim en re-integratie eruitziet. Ook staat erin hoe de periodieke RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie), het bijbehorende plan van aanpak en de toetsing daarvan moet worden vormgegeven.

Naast die drie hoofdpunten staat er in het basiscontract dat er een arbeidsomstandighedenspreekuur georganiseerd kan worden voor werknemers. Er kan - indien nodig – ook een PMO (Preventief Medisch Onderzoek) of een PAGO (Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek) worden uitgevoerd.

Als een beroep een risico voor de gezondheid van de werknemer of diens omgeving vormt, is de werkgever tevens verplicht om een aanstellingskeuring te laten uitvoeren. Zo’n keuring wordt altijd uitgevoerd door een bedrijfsarts.

Risico-Inventarisatie en Evaluatie

Het opstellen en uitvoeren van een RI&E met bijbehorend plan van aanpak is een van de wettelijke verplichtingen die bedrijven hebben om verzuim bij medewerkers te voorkomen. Bedrijven met meer dan 25 medewerkers moeten de volledigheid en de uitvoering van de RI&E bovendien laten controleren door een arbeidshygiënist, organisatiedeskundige of veiligheidskundige.

Preventief Medisch Onderzoek/Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek

Naast de verplichting van de RI&E is elke werkgever in Nederland verplicht om werknemers een PAGO of een PMO aan te bieden. Een PAGO wordt afgestemd op de risico’s die de werkgever heeft vastgelegd in de RI&E. Een PMO gaat verder dan een PAGO, omdat er ook naar de leefstijl en het werkvermogen van de werknemer wordt gekeken. Beide onderzoeken worden door een bedrijfsarts uitgevoerd.

Arbodienst geeft voorlichting

Wat kost een arbodienst?

Bij arbodiensten kunnen verschillende abonnementen worden afgesloten. De twee meest voorkomende vormen zijn een all-in abonnement en een abonnement op verrichtingsbasis. In beide gevallen betaal je een vast bedrag per medewerker per jaar.

Voor een all-in abonnement bij een arbodienst betaal je gemiddeld tussen de 100 en 160 euro per medewerker per jaar, voor een abonnement op verrichtingsbasis gemiddeld tussen de 30 en 60 euro per medewerker per jaar. Die prijs ligt weliswaar lager, maar er komen nog kosten per losse verrichting van de arbodienst bij.

Welke factoren bepalen de kosten van een arbodienst?

Hoeveel je uiteindelijk aan de arbodienst betaalt, hangt niet alleen af van het aantal medewerkers dat je hebt en het abonnement dat je kiest. Wat ook een rol speelt, is het afsluiten van een verzuimverzekering en het tijdig inschakelen van de arbodienst. Die twee factoren kunnen ervoor zorgen dat je flink bespaart op verzuimkosten (voor onder andere verzuimbegeleiding, loondoorbetaling en re-integratietrajecten).

Prijzen van arbodiensten vergelijken?

Wil je tarieven van verschillende arbodiensten met elkaar vergelijken om de optie te vinden die het beste binnen je budget past? Dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. In de MyGo Matchmaker is het mogelijk om verschillende contactopties aan te klikken, waaronder de optie voor het aanvragen van offertes of prijsopgaven bij meerdere arbodiensten.

Wil je liever direct iemand spreken die je meer over de prijzen van arbodiensten kan vertellen? Je kunt in de Matchmaker invullen dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een arbodeskundige en vervolgens ons nummer 085 106 1600 bellen. Ook kun je een terugbelverzoek plaatsen, zodat je wordt teruggebeld op een moment dat je past.

Arbo medewerkers geven uitleg

Welke voordelen biedt een arbodienst?

Het inschakelen van een arbodienst biedt verschillende voordelen. Een arbodienst helpt je met het voeren van een sterk arbeidsbeleid, waardoor je medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Dat zorgt ervoor dat ze meer plezier in hun werk krijgen, wat weer tot gevolg heeft dat de motivatie en de productiviteit stijgen. De kans op verzuim en eventuele vervelende gevolgen daarvan wordt verkleind.

Daarnaast bemiddelt een arbodienst bij arbeidsconflicten, waardoor er minder problematiek op de werkvloer voorkomt. Je blijft bovendien goed op de hoogte van de mening die je medewerkers over hun werk(plek) hebben, omdat de arbodienst dat peilt aan de hand van tevredenheidsonderzoeken en werkbelevingsscans.

Waarop letten bij het inschakelen van een arbodienst?

Als je besluit om een arbodienst te raadplegen, is het handig om een aantal dingen helder te hebben. Stel jezelf daarom de volgende vragen voor je een contract bij een arbodienst afsluit:

  • Voldoet de arbodienst aan de wettelijke vereisten van de Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten?
  • Is de bedrijfsarts van de arbodienst BIG-geregistreerd?
  • Communiceren de arbodeskundigen op een manier die je bevalt?
  • Heeft de arbodienst ervaring met bedrijven in je branche?
  • Is de arbodienst te allen tijde goed te bereiken voor vragen?
  • Biedt de arbodienst een pakket aan dat goed aansluit op je wensen?
  • Hanteert de arbodienst heldere tarieven, zowel voor een all-in abonnement als voor een abonnement op verrichtingsbasis?
  • Gebruikt de arbodienst online tools (zoals een verzuimsysteem) waar makkelijk mee te werken valt?
  • Is het mogelijk om inzicht te krijgen in de stappen die de arbodienst voor je bedrijf zet, aan de hand van bijvoorbeeld een rapport of een online account?
  • Heb je het idee dat de arbodienst discreet met je bedrijfsgegevens zal omgaan?
  • Is voor beide partijen helder wat de voorwaarden van de samenwerking zijn?
  • Zijn er goede reviews over de arbodienst te vinden op internet?

Hoe vind je direct de meest geschikte arbodienst?

MyGo kan je helpen bij de zoektocht naar de best passende arbodienst voor jouw situatie. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan een arbodienst bij jou in de buurt die aan al je wensen voldoet. Je kunt op de Matchmakerknop klikken om de Matchmaker online te gebruiken. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons bereiken op het nummer 085 106 1600.


Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!