Architect

Architecten bij jou in de buurt

Ben je op zoek naar een ervaren architect of archtectenbureau voor het ontwerpen van jouw droomhuis of voor interieuradvies? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde architect bij jou in de buurt. 

Ontwerp maken op de tekentafel

Vind eenvoudig de architect die het beste bij jouw wensen past

Zoek je een professionele en betrouwbare architect om jouw droomhuis waar te maken? De beste manier om een architect te vinden is door referenties te zoeken en te kijken of de stijl van de architect goed past bij jouw wensen. Wil je er zeker van zijn dat je met een betrouwbare architect te maken hebt. Controleer dan of jouw architect bij de Branchevereniging Nederlands Architectenbureaus (BNA) staat ingeschreven. Architecten die bij het BNA zijn ingeschreven voldoen aan de volgende eisen:

 • Gaan vertrouwelijk om met jouw project en informatie
 • Werken volgens de gedragscode van de BNA
 • Hebben tenminste twee jaar ervaring
 • Voldoen aan Europese opleidingseisen en zijn ingeschreven in het architectenregister
 • Zijn verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid
 • Volgen bijscholen en/of nascholing (minimaal 16 uur per jaar)
 • Zorgen ervoor dat de rechten en plichten in overeenkomsten gewaarborgd worden
 • Controleren of zij bekwaam en gespecialiseerd genoeg zijn voor jouw specifieke project

Binnenhuisarchitect

Een architect ontwerpt niet alleen je huis. Er zijn verschillende soorten architecten. Je hebt naast een architect ook nog een binnenhuisarchitect en een interieuradviseur. Een binnenhuisarchitect, ook wel interieurarchitect genoemd, geeft je advies over de inrichting van je huis, maakt schetsen, maakt een 3D-ontwerp en kan bijvoorbeeld ook een nieuwe aanbouw regelen voor je. In onderstaande tabel zie je wat een binnenhuisarchitect kost.

Soort werkzaamheid Gemiddelde prijs (per ruimte)
Interieuradvies + schetsen ontwerp € 600 - € 900
Tekenen volledig ontwerp + vergunningsaanvraag € 1.700 - € 3.300
Volledig ontwerp + vergunningsaanvragen + bouwbegeleiding € 8.000

Schaalmodel van een gebouw

Interieuradviseur

Ben je op zoek naar advies over je inrichting en wil je een huis stylist inhuren? Een interieuradviseur, of interieurstylist, geeft je advies over je meubels, de beste inrichting van de ruimte en bijvoorbeeld kleuren en accessoires die bij elkaar horen. Ze kunnen plattegronden en moodboards voor je maken. Ook als je gaat winkelen voor meubels en andere accessoires kan de interieuradviseur met je meegaan en je persoonlijk advies geven. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten van een interieuradviseur.

Werkzaamheid interieuradviseur Gemiddelde kosten
Uurtarief interieuradviseur € 80 - € 100
Interieuradvies op maat (voor verbouwing of verhuizing) € 1.750
Interieuradvies op locatie € 300 - €400
Verkoopstyling (verkoopstyling van woning voor verkoop) Vanaf € 300
Basis interieuradvies (incl. 2D- of 3D- plattegrond) € 500
Uitgebreid interieuradvies + personal shopping € 750 - € 850
Totaal interieurplan + plattegrond € 900

3D ontwerp maken

Veel gestelde vragen over architecten:

Wat doet een architect?

Een architect helpt je met het verwezenlijken van al jouw woonwensen. Een architect zorgt ervoor dat jouw woonwensen perfect op papier worden gezet zodat elke hoek van jouw huis voldoet aan jouw specifieke wensen. Een architect is vaak onderdeel van een architectenbureau, ontwerpbureau of stedenbouwkundig bureau. Een architect maakt onder andere ontwerpen en bouwtekeningen voor huizen en andere gebouwen. Naast een compleet nieuw huis kan je een architect ook een bouwtekening laten maken of een aanbouw en advies geven over interieurinrichting. Ook zal de architect het administratieve en technische proces begeleiden. Een architect kan binnen het vak bepaalde specialisaties hebben, waaronder:

 • Binnenhuisarchitect
 • Interieurontwerper
 • Interieurverzorger
 • Interieurstylist
 • Interieurarchitect
 • Interieuradviseur
 • Tuinarchitect
 • Huisarchitect
 • Renovatie architect
 • Restauratiearchitect
 • Informatie architect
 • Landschapsarchitect

Architect maakt tekening

Dit zijn een aantal voorbeelden waaronder een architect ook wel bekend staat. Het duidelijke verschil met architect en bijvoorbeeld interieurstylist is dat architect een beschermde titel is, je hebt er een opleiding voor nodig. Iedereen mag zich daarentegen interieurstylist noemen. Naast deze specialisaties doet een architect doorgaans de volgende werkzaamheden bij het ontwerpen van een nieuw huis of een aanbouw:

 • Ontwerp schetsen
 • Voorlopig 3D-ontwerp
 • Definitief ontwerp
 • Technisch ontwerp
 • Aanvraag vergunningen
 • Afwerkstaten toevoegen
 • Werktekening (incl. installatievoorzieningen + constructeur gegevens)
 • Uitvoering (begeleiding bij bouwproces)
 • Bouwtekening huis
 • Funderingstekening

Wat kost een architect?

De kosten van een architect of architectenbureau hangen af van jouw specifieke wensen en project. Daarnaast wordt het uurtarief van een architect bepaalt door het aantal jaren ervaring dat hij of zij heeft. Ook de grootte van het project en de specifieke werkzaamheden bepalen de prijs Hieronder zie je de gemiddelde kosten van een architect voor het ontwerpen van een woning en andere werkzaamheden.

Werkzaamheid architect Gemiddelde prijs
Woning ontwerp € 8.000
Woning ontwerp + definitief ontwerp € 9.000
Woning ontwerp + definitief ontwerp + aannemersselectie + bouwbegeleiding € 19.000
Aanbouw uittekenen Vanaf € 600
Renovatie woning € 40.000 - € 50.000
Uitbreiding woning € 12.000 - € 17.000
Aanbouw woning (inclusief bouwaanvraag, bestek en ontwerp) Vanaf € 10.000
Uitbouw begane grond (inclusief bouwaanvraag en ontwerp Vanaf € 3.000

Werkoverleg tussen aannemer en architect

Welke factoren bepalen de kosten van een architect?

De architect kan allerlei verschillende werkzaamheden voor je doen. Van het slechts ontwerpen van je woning tot de begeleiding van het gehele bouwproject. In onderstaande tabel zie je een aantal tarieven van architecten.

Werkzaamheid Gemiddelde kosten Uitleg
Basis advies goedkope architect Vanaf € 500 Standaardadvies van architect + tekening (exclusief ontwerp, planning, kostenindicatie)
Gemiddeld advies architect € 9.000 - € 12.000 Vakkundig advies pakket, keuze uit meerdere ontwerpmogelijkheden, bestek.
Uitgebreid advies architect € 40.000 - € 55.000 Volledige begeleiding bij nieuwbouwproject of renovatieproject, inclusief definitief ontwerp, bouwaanvraag, technische omschrijving, aanbesteding en bouwbegeleiding.

Vooral als je van plan bent een geheel nieuw huis te bouwen of compleet te renoveren dan is het aan te raden om te kiezen voor een architect die het hele project begeleidt. Een architect weet alles omtrent vergunningen en de bouwtechnische aspecten. Hiermee neemt de architect werk en zorgen uit jouw handen.

Hoe vergelijk je eenvoudig de prijzen van architecten?

De beste manier om prijzen van verschillende architecten te vergelijken is offertes van architecten op te vragen en met elkaar te vergelijken. Zo kun je eenvoudig en snel de meest geschikte architect vinden voor jouw specifieke project. Let hierbij op het uurloon van de architect, de materiaalkosten die hij in rekening brengt en of alle prijzen inclusief BTW zijn of niet.

Architect werkt achter de laptop

Welke voordelen biedt een architect?

Het inschakelen van een architect brengt veel voordelen met zich mee:

 • Al je woonwensen worden waargemaakt. Een architect zorgt ervoor dat al jouw voorkeuren en wensen uitkomen. Voordat de architect aan het werk gaat ga je eerst met hem of haar in gesprek. Zo zal de architect alle belangrijkste informatie weten. Ten eerste krijg je van de architect een proefschets. Als je alles goedgekeurd hebt kan de architect een definitief ontwerp maken voor je nieuwe huis.
 • Architect gaat over budget. Een architect zorgt ervoor dat de aannemer binnen jouw specifieke budget blijft. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en blijf je ontworpen huis binnen jouw budget.
 • Jouw unieke woning. Een architect maakt jouw unieke woonwensen waar. Zo creëer je je eigen unieke woning. Bij het bouwen of verbouwen van je woning geeft een architect jouw huis zijn unieke karakter. Dit zorgt ervoor dat de woning meer voldoet aan jouw wensen en creëert tegelijkertijd een waardevermeerdering.
 • Architect kent alle regels. Ervaren architecten kennen alle regels op het gebied van bouwen en verbouwen. Het ontwerp wat een architect voor je maakt voldoet daarom vaak netjes aan alle regels. Tevens zal een omgevingsvergunning voor je aanvragen zodat jij dit niet zelf hoeft te doen.
 • Architect is contactpersoon. De architect zal teven functioneren als tussenpersoon tussen jou en de aannemer. De architect is bekend met alle bouwtechnische termen en zorgt ervoor dat aannemer het gewenst eindresultaat aflevert.
 • Architect neemt zorgen uit je handen. Een nieuw huis bouwen of een verbouwing kan behoorlijk veeleisend zijn. Door het werk uit handen te geven aan een betrouwbare architect hoef jij je nergens druk om te maken en hoef je alleen maar te genieten van je mooie, nieuwe woning!

Hoe vind je direct een architect die precies bij jouw wensen past?

Zoals we hierboven besproken hebben zijn er dus veel verschillende architecten en werkzaamheden die ze verrichten. Om de beste architect voor jou te vinden is het belangrijk een architect te kiezen die aansluit bij jouw smaak en jouw woonwensen. Je kunt hier achter komen door zorgvuldig zijn portfolio te bestuderen. Zo krijg je een goede indruk van de vorige projecten en of de architect goed past bij jouw stijl. Wellicht ben je op zoek naar een gespecialiseerde architect? Controleer dan of de architect beschikt over de desbetreffende specialisaties.Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende architect bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.


Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!