Terug naar diensten
BE rijbewijs halen

BE rijbewijs halen

Wil je je aanhanger rijbewijs halen? Met een BE of aanhangerrijbewijs mag je met een auto een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo. Op deze pagina vind je veel nuttige informatie over het halen van een BE rijbewijs.

Ben je op zoek naar een rijschool voor het halen van jouw BE rijbewijs? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde rijschool bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik dan op de Matchmakerknop.

Aanhanger rijbewijs halen

Als je wil rijden met een aanhanger dan heb je in sommige gevallen een BE rijbewijs, ook wel E achter B rijbewijs nodig als de aanhanger meer dan 750 kilo weeg en wanneer de auto en aanhanger samen meer dan 3500 kilo wegen. Welk rijbewijs je nodig hebt hangt af van de toegestane maximale massa (gewicht plus maximale laadvermogen). Bijvoorbeeld wanneer een aanhanger een maximale toegestane massa van 800 kilo heeft en de aanhanger zelf 200 kilo weegt, dan mag je dus nog 600 kilo aan lading erbij in doen. Voor een BE rijbewijs heb je geen apart theoriecertificaat nodig. Je dient wel een B rijbewijs te hebben voor het behalen van je BE rijbewijs. Je kunt met een standaard autorijbewijs B een aanhanger trekken van 750 kilo (of meer als de auto en aanhanger samen niet boven de 3.500 kilogram uitkomen.

Kosten aanhanger rijbewijs halen

De kosten voor een praktijkexamen auto met aanhangwagen kan per rijschool verschillen. Voor een BE rijbewijs heb je wederom een gezondheidsverklaring nodig, dit kost rond de 38 euro. De kosten voor het rijbewijs met aanhangwagen liggen rond de 130 euro bij het CBR. Ga ook na of een rijles auto met aanhangwagen ook daadwerkelijk een uur zijn, of 50 minuten of anderhalf uur.

BE rijbewijs halen

B+ rijbewijs

Als je in het bezit bent van rijbewijs B+ (code 96) mag je met je auto elke aanhanger trekken zolang het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kilogram.

Rijbewijs caravan

In de meeste gevallen is Rijbewijs B geschikt voor het rijden met een caravan. Zolang het totale gewicht van auto plus caravan maar niet boven de 3.500 kilogram komt heb je geen B+ of BE (E achter B) rijbewijs nodig. In onderstaande tabel zie je een aantal voorbeelden van welk rijbewijs je nodig hebt voor welke auto plus aanhanger. Het gaat hier om het lege gewicht plus het laadvermogen.

Gewicht auto in kg

Gewicht aanhanger in kg

Rijbewijs nodig

2.900

600

B

2.400

800

B

2.300

1.400

B+ (code 96)

2.400

2.000

BE

3.000

4.000

BE (behaald voor 19 januari 2013, anders C1E of CE)

Zoals je in bovenstaande tabel ziet zijn de regels voor rijbewijs BE in 2013 aangepast. Als je je BE rijbewijs voor 19 januari 2013 hebt gehaald dan mag je elke oplegger of aanhanger gebruiken. Tevens is er dan geen grens aan het lege gewicht plus het laadvermogen. Let er wel op dat de trekhaak van je auto het gewicht aankan, dit wordt de maximale trekhaaklast genoemd. Die trekhaaklast moet dus groter zijn de het gewicht van de aanhanger plus inhoud. Je kunt de maximale trekhaaklast terugvinden op het kentekenbewijs van je auto of op de website van de RDW door je kenteken in te voeren. Je kunt dan zien hoeveel gewicht je auto mag trekken en wat het lege gewicht plus laadvermogen is van je auto.

BE rijbewijs halen

Waarmee rekening houden?

Als je een aanhanger of caravan trekt zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden:

  • Welk rijbewijs heb je nodig? Let, zoals hierboven genoemd, goed op het gewicht van de aanhanger en je auto. Je mag met een standaard B rijbewijs tot een aanhanger van maximaal kilo, of meer dan 750 kilo maar dan mag het totale gewicht van auto en aanhanger niet boven de 3.500 kilo komen.
  • Hoe hard mag je rijden met aanhanger? De maximumsnelheid met een aanhanger hangt af van het gewicht. Je mag 90 kilometer per uur onder de 3.500 kilo. Wanneer het totale gewicht hoger dan 3.500 kilo is mag je 80 kilometer per uur rijden. Let erop dat er andere regels gelden in andere landen. Zoek daarom van tevoren de regels omtrent caravans/aanhangers op in het land wat je gaat bezoeken.
  • Wat als de aanhanger gaat slingeren? Wanneer je aanhanger gaat slingeren, door bijvoorbeeld een windvlaag, verkeerde belading, plotseling uitwijking of een te hoge snelheid. Dan is het van belang direct snelheid te minderen en voorzichtig en gedoseerd te remmen. Het slingeren zal vanzelf ophouden als je rustig de snelheid mindert.

Bespaartips van MyGo

Je kunt geld besparen op je BE rijbewijs door de volgende dingen te doen:

  • Vergelijk verschillende rijscholen. Vraag een offerte op bij verschillende rijscholen zodat je de prijzen kunt vergelijken en de beste rijschool binnen jouw budget kunt vinden.
  • Kies voor een pakket. Ook al heb je waarschijnlijk slechts een paar rijlessen nodig, dan kan het alsnog voordeliger zijn om te kiezen voor een rijles pakket voor rijbewijs auto met aanhangwagen.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passen rijschool bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.