Belastingadviseur

Belastingadviseurs in Nederland | 2023

Belastingadviseur gezocht

Ben je op zoek naar een belastingadviseur aan wie je onder meer belastingaangiften kunt uitbesteden en advies kunt vragen over fiscale regelgeving? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde belastingadviseur bij jou in de buurt. Door op de Matchmakerknop te klikken, kun je de Matchmaker online gebruiken. Telefonisch contact kan ook: we zijn te bereiken op 085 106 1600.

Zzp belastingadviseur

Ben je zzp’er en zoek je een belastingadviseur die weet hoe er met jouw type onderneming gewerkt moet worden? Ook in dat geval ben je bij MyGo aan het juiste adres. Via de Matchmaker kun je contact krijgen met grote belastingkantoren, maar ook met zzp-belastingadviseurs die zelf als geen ander weten wat er bij zzp-belastingen komt kijken.

Man in pak op zijn laptop aan het werk

Veelgestelde vragen

Wat doet een belastingadviseur?

Een belastingadviseur, ook wel een fiscalist of belastingconsulent genoemd, adviseert particulieren en bedrijven op het gebied van fiscale wet- en regelgeving en kan verschillende belastinggerelateerde taken voor hen uitvoeren. Het doel van belastingadviseurs is het vinden van de financieel voordeligste optie voor hun cliënten, zodat die cliënten zo weinig mogelijk belasting hoeven te betalen.

Belastingadviseurs kunnen voor de overheid, grote internationale bedrijven, kleine ondernemingen, organisaties in de gezondheidszorg en particulieren werken. Omdat de fiscale wet- en regelgeving in Nederland behoorlijk ingewikkeld is, specialiseren belastingadviseurs zich altijd in één van die cliëntgroepen.

Hoewel de term belastingadviseur de indruk wekt dat ze alleen advies geven over belasting, is hun takenpakket een stuk breder dan dat. Naast dat advies kun je hun hulp inschakelen voor de volgende taken:

 • Belastingaangiften indienen en controleren
 • Advies geven op het gebied van fiscale wet- en regelgeving
 • Belastingaanslagen controleren
 • Belastingschulden berekenen en minimaliseren
 • Toeslagen aanvragen
 • Jaarrekeningen controleren
 • Financiële planningen samenstellen
 • Fiscale strategieën bedenken en uitvoeren
 • Financiële administratie controleren
 • Bezwaarschriften schrijven en indienen

Belastingadviseurs kunnen bij een belasting- of accountantskantoor werken, maar ze kunnen ook hun eigen kantoor opzetten en vervolgens als zelfstandig adviseur te werk gaan. In het eerste geval worden ze interne fiscalisten genoemd, in het tweede geval externe fiscalisten. Ze werken regelmatig samen met juristen, accountants en inspecteurs van de Belastingdienst.

Adviseur geeft advies

Wat is het verschil tussen een belastingadviseur en een accountant?

De beroepen accountant en belastingadviseur worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn drie duidelijke verschillen te bespeuren. Allereerst de focus: accountants houden zich bezig met administratieve regels, belastingadviseurs zijn met name met fiscale wetgeving bezig. Ten tweede hanteren accountants doorgaans hogere uurtarieven dan belastingadviseurs.

Het derde verschil is dat de titel accountant beschermd is, wat inhoudt dat je er een specifieke opleiding voor moet doen. Bij de titel belastingadviseur is dat niet het geval. Er zijn echter verschillende beroepsorganisaties in het leven geroepen om te controleren of een belastingadviseur genoeg kennis en ervaring heeft, waaronder de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB).

Wat zijn de kosten voor een belastingadviseur?

De kosten van een belastingadviseur verschillen per regio en per belastingkantoor. In veel gevallen werken belastingadviseurs met uurtarieven. Het uurtarief van belastingadviseurs ligt gemiddeld tussen de 60 en 150 euro, exclusief 21% btw.

Naast hun uurtarief berekenen belastingadviseurs vaste kosten voor bepaalde werkzaamheden. In de tabel hieronder hebben we de kosten voor enkele veelvoorkomende werkzaamheden van belastingadviseurs voor je op een rij gezet.

Dienst

Prijs (incl. 21% btw)

Standaard belastingaangifte particulier

€60 - €95

Belastingaangifte student

€20 - €25

Belastingaangifte na echtscheiding

€120 - €125

Erfbelastingaangifte

€275 - €350

Aangifte inkomstenbelasting bedrijven

€150 - 400

Aanvraag toeslagen (zorg/huur/kinderopvang)

€40 - €80 per toeslag

Indienen bezwaarschrift

€80 - €100

Advies geven aan mensen

Welke factoren bepalen de prijs van een belastingadviseur?

De prijs die je voor de hulp van een belastingadviseur betaalt, wordt bepaald door veel verschillende factoren. Ten eerste is van belang welke werkzaamheden je allemaal uitbesteedt en hoeveel ervaring de belastingadviseur heeft. Hoe meer werkzaamheden en ervaring, hoe hoger de tarieven die de belastingadviseur hanteert.

Wat daarnaast bepalend is voor de prijs, is het onderscheid tussen particulier en bedrijf. Besteed je de belastingaangifte voor je bedrijf uit aan een belastingadviseur, dan betaal je een ander bedrag dan wanneer je hem/haar inschakelt voor een particuliere belastingaangifte.

Bij de belastingaangifte voor een bedrijf is het nog weer van belang hoe groot dat bedrijf is. Voor de belastingaangifte voor grote bedrijven worden hogere tarieven gerekend. Bij particuliere belastingaangifte speelt je persoonlijke situatie een rol (onder andere hoeveel je verdient en of je een fiscale partner hebt).

Prijzen van belastingadviseurs vergelijken?

Je bent bij MyGo aan het goede adres als je prijzen van verschillende belastingadviseurs wilt vergelijken om de voordeligste optie voor jouw situatie te vinden. In de MyGo Matchmaker kun je de gewenste werkzaamheden in de zoekbalk invullen en verschillende contactopties selecteren. Het aanvragen van offertes bij verschillende belastingadviseurs is één van die opties.

Als je direct iemand wilt spreken die je meer informatie over tarieven van belastingadviseurs kan vertellen, kun je aanvinken dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een belastingadviseur. Ook kun je ervoor kiezen om teruggebeld te worden op het moment dat het jou uitkomt. Voor deze beide opties hoef je overigens niet per se eerst online de Matchmaker te raadplegen en daarna te bellen: je kunt ook meteen contact opnemen via 085 106 1600.

Hulp van een belastingadviseur

Wat zijn de voordelen van een belastingadviseur?

Het inschakelen van een belastingadviseur biedt meerdere voordelen, zowel voor je financiën als je voor je gemoedsrust. Hieronder hebben we die voordelen voor je op een rij gezet en lichten we ze kort toe.

De benodigde vakkennis in huis

Belastingadviseurs zijn bekend met de belastingregels en wetswijzigingen die van toepassing zijn op de branche waarin je werkt. Aan de hand van hun vakkennis kunnen ze je van betrouwbaar advies en handige tips voorzien.

Levert geld op

De kennis van belastingadviseurs is niet alleen handig in het kader van advies en tips, maar ook in het kader van besparing. Belastingadviseurs zetten hun kennis in om ervoor te zorgen dat jij zoveel mogelijk belastingvoordeel krijgt. Op die manier verdienen ze zichzelf terug.

Vlekkeloze belastingaangiftes, geen zorgen meer om boetes

Als belastingaangiftes te laat worden ingeleverd of slecht te controleren zijn, schrijft de Belastingdienst daar een boete voor uit. Belastingadviseurs weten precies wat er in aangiftes moet staan en wanneer ze moeten worden ingediend. Daardoor hoef je je niet meer druk te maken om belastingdeadlines en –boetes.

Tijd besparen

Zaken als het invullen van belastingaangiftes, het aanvragen van toeslagen en het controleren van jaarrekeningen nemen al snel behoorlijk wat tijd in beslag. Door daar een belastingadviseur voor in te schakelen, houd je zelf meer tijd over die je bijvoorbeeld aan het uitbreiden van je bedrijf kunt besteden.

Waarop letten bij het kiezen van een belastingadviseur?

Als je besluit om een belastingadviseur in te schakelen voor hulp bij onder andere je belastingaangifte, financiële planning of toeslagen, is het handig om voor jezelf een aantal punten helder te hebben. Om duidelijk te krijgen waar je waarde aan hecht en hoe je de samenwerking met een belastingadviseur voor je ziet, zijn de volgende vragen belangrijk:

 • Kan de belastingadviseur vragen over diens werkzaamheden moeiteloos beantwoorden?
 • Is de belastingadviseur op de hoogte van alle fiscale regels en van recente ontwikkelingen in diens vakgebied?
 • Heeft de belastingadviseur specifieke kennis van jouw branche?
 • Maakt de belastingadviseur gebruik van de tools die nodig zijn voor het correct invoeren van je belastingaangifte?
 • Is de belastingadviseur bij een beroepsvereniging aangesloten?
 • Heb je het gevoel dat de belastingadviseur betrouwbaar is en netjes met je financiële gegevens zal omgaan?
 • Heb je het gevoel dat je door de belastingadviseur op de hoogte zult worden behouden van de stand van zaken?
 • Kan de belastingadviseur voldoende tijd vrijmaken om al jouw taken af te handelen?
 • Is duidelijk welke prijs je aan de belastingadviseur moet betalen en welke werkzaamheden daarvoor worden uitgevoerd?
 • Is duidelijk welke tarieven de belastingadviseur voor overuren of extra werkzaamheden rekent?

Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!