Afschaffing prijsplafond vanaf 1 januari 2024

Afschaffing prijsplafond vanaf 1 januari 2024

12 dec. '23 • Door MyGo redactie

Het prijsplafond voor energie wordt op 1 januari 2024 stopgezet. De overheid acht deze maatregel niet langer noodzakelijk vanwege voldoende beschikbaarheid van vaste contracten en contracten met tarieven onder het prijsplafond. Vanaf deze datum betaalt men weer de tarieven zoals vastgelegd in het contract. Bij variabele contracten is men afhankelijk van marktontwikkelingen.

Variabele tarieven bij grote energieleveranciers

Bij twee van de grote drie energieleveranciers stijgen de variabele tarieven per 1 januari tot boven het prijsplafond. Deze stijging wordt veroorzaakt door onrust op de gasmarkt en de verhoging van de energiebelasting.

Energiebelasting op gas en stroom

Vanaf 2024 zal het kabinet de energiebelasting voor aardgas verhogen en tegelijkertijd de energiebelasting voor elektriciteit verlagen. De energiebelasting op gas stijgt van € 0,59 naar € 0,71 per kuub gas, terwijl de belasting op stroom daalt van € 0,15 per kWh naar € 0,13 per kWh. Deze beleidsaanpassing heeft als doel huishoudens aan te moedigen vaker te kiezen voor elektrische warmteopties, zoals warmtepompen, en duurzame warmteopties, zoals aardwarmte. Hiermee tracht de overheid de overgang naar meer duurzame en elektrische verwarmingsoplossingen te bevorderen.

Zonnepanelen

Burgers en bedrijven die zelf elektriciteit opwekken met behulp van zonnepanelen en deze elektriciteit voor eigen gebruik inzetten, zijn vrijgesteld van energiebelasting op de zelf opgewekte elektriciteit.

Het is belangrijk op te merken dat indien u zonnepanelen bezit en elektriciteit levert aan uw energieleverancier, de Belastingdienst u beschouwt als ondernemer voor de omzetbelasting. Voor meer informatie over de omzetbelasting voor eigenaren van zonnepanelen, kunt u terecht op de website van de Belastingdienst.

Verhuurders die zonnepanelen op een huurwoning installeren en daarmee elektriciteit leveren aan de huurder, genieten eveneens vrijstelling van energiebelasting. Het vrijstellingsvoordeel is echter enkel van toepassing op de elektriciteit die daadwerkelijk is opgewekt met behulp van de zonnepanelen.

Verdwijnen energietoeslag voor kwetsbare huishoudens

Zowel het prijsplafond als de energietoeslag verdwijnen. De overheid introduceert echter gerichtere maatregelen vanaf 2024, inclusief koopkrachtmaatregelen. Noortje Beckers, woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, bevestigt dat het kabinet een bijdrage aan het Tijdelijk Noodfonds Energie beschikbaar blijft stellen voor de meest kwetsbare huishoudens die moeite hebben met het betalen van hun energierekening.

Stijging netbeheerkosten

De netbeheerkosten stijgen naar verwachting met ongeveer € 7 per maand vanaf 1 januari. De exacte stijging is afhankelijk van de netbeheerder.

De energiebelasting op gas stijgt, terwijl die op stroom daalt, met als doel huishoudens aan te moedigen minder gas te verbruiken. Netbeheerkosten nemen toe vanwege investeringen in het stroomnet.

De toekomstige energieprijzen blijven onzeker, afhankelijk van internationale ontwikkelingen, zoals de situatie in Oekraïne. Om de energierekening betaalbaar te houden, wordt aangeraden om zuiniger met energie om te gaan, en in onze blogs worden regelmatig tips gedeeld om energie te besparen. Een dynamisch energiecontract kan financieel voordeel opleveren, vooral als je je energieverbruik kunt sturen en op groene momenten verbruikt. Voor maximale zekerheid kun je er ook voor kiezen om je tarieven vast te zetten met een vast contract.

Mocht je nu aanpassingen willen maken in je huis door bijvoorbeeld elektrische te gaan koken of een warmtepomp willen aanschaffen? Dan ben jij bij onze vakmannen aan het juiste adres. Voor meer informatie kun je gebruikmaken van de MyGo Matchmaker, waarmee je een overzicht krijgt van specialisten in je buurt die het beste passen bij jouw klus. Je kunt ook telefonisch contact opnemen via 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!