Terug naar blog
Beroep van de week: VLOERVERWARMING SPECIALIST

Beroep van de week: VLOERVERWARMING SPECIALIST

7 sep. '22 Door MyGo redactie

Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.

OMSCHRIJVING

Vloerverwarming is de meest duurzame manier van verwarmen. De vloerverwarming wordt gelijkwaardig verdeeld over de vloer. Hierdoor wordt de ruimte effectief verwarmd. Daarnaast is vloerverwarming niet zichtbaar wat bij radiatoren wel het geval is. Het neemt dus minder ruimte in beslag. Vloerverwarming specialisten voeren alle werkzaamheden uit rond de vloerverwarming, van het plaatsen tot het onderhouden.

WERKZAAMHEDEN

Het plaatsen van vloerverwarming is zeer nauwkeurig en specialistisch werk. Om deze reden is het verstandig het uit te besteden aan een vakman.  De vakman komt in dit geval langs om de situatie te bekijken en alle mogelijkheden te bespreken. Doordat ze alle benodigde kennis hebben kunnen ze advies geven over wat in jouw situatie het beste is. Vervolgens zullen ze een gerichte offerte opmaken.

Wanneer je akkoord gaat met de offerte zullen ze de vloerverwarming plaatsen. Het plaatsen van de vloerverwarming kan onder de vloer, of ze kunnen het infrezen.

Om storingen, verstoppingen en andere problemen aan de vloerverwarming te voorkomen is preventief onderhoud belangrijk. Tijdens het onderhoud van de vloerverwarming wordt de vloerverwarming met speciaal apparatuur doorgespoeld. Naast het spoelen reinigen ze de vloerverwarming waardoor alles weer schoon is. Ten slotte zullen ze de vloerverwarming opnieuw inregelen waardoor alles weer schoon is en correct staat. Is er in de loop van de tijd toch wat mis met de vloerverwarming? Dan komen ze langs om het probleem te verhelpen.

OPLEIDING

De opleiding van een vloerverwarming specialist begint meestal met de mbo-opleiding tot assistent verwarmingsmonteur (niveau 2) of de mbo-opleiding servicetechnicus installatietechniek. Deze opleiding geeft ook aandacht aan het monteren en aanleggen van waterleidingen, sanitair en rioleringen. Als je deze opleiding hebt afgerond kun je doorgroeien naar verwarmingsmonteur (niveau 3). Bij deze opleiding ga je één dag in de week naar school en ben je de andere vier dagen aan het werk bij een installatiebedrijf. Als niveau 3 is afgerond krijg je vaak meer verantwoordelijkheid en moeilijkere taken. Je kunt dan ook doorleren en cursussen of trainingen volgen om je te specialiseren in vloerverwarming. Zo biedt de Nederlandse ondernemersorganisatie Techniek Nederland cursussen en opleidingen aan waarbij je de kennis en kunde op gebied van verwarmingssystemen op peil kan houden.

WIST JE DAT?

… vloerverwarming veiliger is dan radiatoren?

Radiatoren kunnen heel warm worden. Zeker als je met kinderen woont kun je je zorgen maken over de hete oppervlakte en de scherpe randen van een radiator. Met vloerverwarming heb je dit probleem niet.

 … je meer kan besparen in combinatie met een warmtepomp?

De combinatie van vloerverwarming en een warmtepomp is ideaal, omdat met vloerverwarming het rendement van de warmtepomp nog hoger zal liggen. Dit komt omdat de temperatuur van de vloerverwarming rond de 35 graden ligt, wat een relatief laag is. Dan werkt de warmtepomp het beste.

 … vloerverwarming beter is voor je gezondheid?

Vloerverwarming geeft stralingswarmte en daardoor zijn er slechts minimale luchtverplaatsingen. Door deze stralingswarmte is er een relatief hogere luchtvochtigheid in de ruimte.

… bijna elke vloer geschikt is voor vloerverwarming?

Vaak wordt er gedacht dat vloerverwarming alleen geschikt is voor harde vloeren, zoals tegels of gietvloeren. Dit omdat dit beter zou geleiden. Eigenlijk zijn er weinig vloeren waarbij vloerverwarming geen optie is.

… je beter geen groot vloerkleed kan neerleggen als je vloerverwarming hebt?

Vloerverwarming werkt alleen goed als de vloer voor 40 tot 50 procent onbedekt is. Het is dus erg zonde om een groot vloerkleed neer te leggen.

MYGO MATCHMAKER

Wil jij vloerverwarming laten plaatsen of heeft jouw vloerverwarming onderhoud nodig? Via de MyGo matchmaker kom je eenvoudig in contact met een specialist bij jou in de buurt. Zij voorzien je graag van een offerte en kunnen deskundig de vloerverwarming komen plaatsen, onderhouden en repareren.