CV-ketel storing, wat nu?

CV-ketel storing, wat nu?

26 okt. '23 • Door MyGo redactie

In de koude wintermaanden is niets zo belangrijk als een goed werkende cv-ketel om je huis warm en gezellig te houden. Helaas kunnen cv-storingen zich op de meest ongelegen momenten voordoen, en daarom is het essentieel om te begrijpen welke soorten storingen zich kunnen voordoen, hoe je ze kunt voorkomen en wat je zelf kunt doen als er zich een probleem voordoet. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over cv-storingen, en bieden we handige tips om problemen te minimaliseren.

Soorten Ketels

Cv-ketels zijn er in verschillende soorten en maten, maar de meest voorkomende zijn:

Combiketels: Deze ketels leveren zowel warm water voor verwarming als voor warm water in de keuken en badkamer. Ze zijn compact en efficiënt, maar kunnen gevoeliger zijn voor storingen vanwege hun multifunctionaliteit.

Soloketels: Deze ketels zijn uitsluitend bedoeld voor verwarming. Ze zijn minder complex dan combiketels en hebben doorgaans minder storingen.

HR-ketels: Hoogrendementsketels zijn zeer efficiënt en kostenbesparend, maar ze vereisen regelmatig onderhoud om hun efficiëntie te behouden.

Conventionele ketels: Oudere modellen die minder energie-efficiënt zijn dan de HR-ketels, maar nog steeds veel voorkomen.

Veel voorkomende storingen

Cv-storingen kunnen variëren van kleine problemen tot ernstige complicaties. Enkele veelvoorkomende storingen zijn:

Geen warmte: Dit kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken, zoals een defecte thermostaat, een lage waterdruk, of een kapotte pomp.

Lekkage: Lekkende radiatoren, leidingen of de ketel zelf kunnen het gevolg zijn van slijtage of corrosie.

Vreemde geluiden: Tikken, kloppen, of borrelende geluiden in de ketel kunnen wijzen op luchtbellen of vuil in het systeem.

Geen warm water: Als je geen warm water krijgt, kan dit duiden op problemen met de warmwatervoorziening, zoals een slechte klep of een defecte warmtewisselaar.

Is het te voorkomen?

Hoewel cv-storingen niet altijd te voorkomen zijn, kun je verschillende maatregelen nemen om de kans op storingen te minimaliseren. Hier zijn enkele tips:

Regelmatig onderhoud: Laat je cv-ketel jaarlijks onderhouden door een professional. Dit kan potentiële problemen vroegtijdig identificeren en oplossen.

Ontluchten: Luchtbellen in het systeem kunnen storingen veroorzaken. Ontlucht je radiatoren regelmatig om dit te voorkomen.

Houd de druk in de gaten: Zorg ervoor dat de waterdruk in de ketel binnen het juiste bereik blijft om problemen te voorkomen.

Vervang onderdelen op tijd: Onderdelen van de ketel hebben een beperkte levensduur. Zorg ervoor dat versleten onderdelen tijdig worden vervangen.

Wat kun je zelf doen?

Bij kleine storingen kun je zelf enkele eenvoudige stappen ondernemen voordat je een professional belt:

1. Controleer de thermostaat en zorg ervoor dat deze is ingesteld op de gewenste temperatuur

2. Controleer de waterdruk en vul bij indien nodig

3. Ontlucht de radiatoren als je borrelende geluiden hoort

4. Controleer de elektrische aansluitingen en zekeringen op stroomproblemen

5. Reset de ketel

Het is echter belangrijk op te merken dat je de ketel zelf niet mag openen of repareren, tenzij je een gekwalificeerde professional bent. Schakel hiervoor altijd een professional in die in het bezit is van het CO-vrij keurmerk. Of jouw monteur dit keurmerk heeft behaald, is makkelijk terug te vinden in het register van gasverbrandingsinstallaties. Dit is een website van de overheid. 

CV-storingen kunnen frustrerend zijn, maar met de juiste kennis en preventieve maatregelen kun je de kans op storingen minimaliseren. Regelmatig onderhoud, aandacht voor details en het opvolgen van eenvoudige zelfhulptips kunnen ervoor zorgen dat je altijd geniet van een warm en comfortabel huis, zelfs tijdens de koudste dagen van het jaar.

Kom je zelf niet uit een cv-probleem en wil je daarom contact met een vakman? Wil je een afspraak maken voor een onderhoudsbeurt of een onderhoudscontract afsluiten? Dan ben jij bij onze cv-monteurs aan het juiste adres. Voor meer informatie kun je gebruikmaken van de MyGo Matchmaker, waarmee je een overzicht krijgt van specialisten in je buurt die het beste passen bij jouw klus. Je kunt ook telefonisch contact opnemen via 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!