Legionella na terugkomst van vakantie

Legionella na terugkomst van vakantie

24 aug. '23 • Door MyGo redactie

Na een welverdiende vakantie is er niets fijner dan thuis te komen en te genieten van je eigen comfortabele omgeving. Maar wist je dat je thuiskomst ook een potentieel gezondheidsrisico met zich mee kan brengen? Een onderwerp dat wellicht niet direct in je opkomt, maar wel van groot belang is, is de mogelijke groei van legionellabacteriën in je waterleidingsysteem. In deze informatieve blog duiken we dieper in op wat legionella precies is, waarom het juist na de vakantie een zorgwekkend probleem kan vormen en welke essentiële maatregelen je kunt treffen om jezelf en je gezin te beschermen.

Wat is legionella en waarom is het gevaarlijk?

Legionella is een specifiek type bacterie dat kan leiden tot een ernstige aandoening bekend als Legionellose, of soms zelfs de gevreesde veteranenziekte. Deze bacteriën gedijen vooral goed in stilstaand warm water, bij temperaturen tussen de 20°C en 50°C. Wanneer besmet water wordt omgezet in kleine druppeltjes, bijvoorbeeld in een douche of fontein, kunnen mensen die deze druppeltjes inademen ernstig ziek worden.

Risico's na de vakantie

Tijdens je afwezigheid tijdens de vakantie kan het water in je leidingen langere tijd stilstaan en opwarmen. Dit schept de ideale omgeving voor de groei van legionellabacteriën. Het risico ontstaat wanneer je na je vakantie meteen gebruikmaakt van de kranen, douches en andere waterpunten. Hierdoor loop je het gevaar om deze potentieel gevaarlijke bacteriën ongemerkt in te ademen.

Welke stappen kan je het beste doorlopen bij thuiskomst?

Doorspoelen: Bij thuiskomst is het cruciaal om alle kranen, inclusief douche en bad, gedurende enkele minuten te laten doorspoelen. Dit spoelt het stilstaande water weg en zorgt ervoor dat vers water door het systeem stroomt.

Verhoog de temperatuur: Verhoog tijdelijk de temperatuur van je boiler tot minimaal 60°C en houd deze temperatuur gedurende ten minste een uur aan. Dit thermische proces helpt bij het elimineren van eventuele aanwezige legionellabacteriën.

Regelmatig gebruik: Voorkom stagnatie door regelmatig alle kranen in je huis te gebruiken, zelfs als je niet dagelijks doucht. Door het water regelmatig te laten stromen, verminder je het risico op bacteriegroei.

Professioneel onderhoud: Overweeg serieus om periodiek professioneel onderhoud en reiniging van je waterleidingsysteem te laten uitvoeren. Een deskundige kan ervoor zorgen dat je systeem optimaal functioneert en veilig is voor gebruik.

Hoewel je na je vakantie wellicht volledig ontspannen thuiskomt, is het van groot belang om ook bewust te zijn van mogelijke gezondheidsrisico's, zoals legionella. Door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen bij thuiskomst, kun je de gezondheid van jezelf en je dierbaren beschermen. Vergeet niet om je waterleidingen grondig door te spoelen, de temperatuur van je boiler te verhogen en regelmatig gebruik te maken van alle kranen in huis. Zo kun je met een gerust hart nagenieten van je vakantieherinneringen en blijven genieten van je thuisomgeving zonder onnodige gezondheidszorgen.

Heb je nog een andere klus die door een gespecialiseerde loodgieter moet worden uitgevoerd? Via de De MyGo Matchmaker kom je snel en eenvoudig in contact met een geschikte specialist voor jouw klus in jouw regio! Liever telefonisch contact? Dan staan de medewerkers van het MyGo servicecenter voor je klaar via 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!