Passiefhuis kozijn

Passiefhuis kozijn

27 mei '19 Door MyGo redactie

Voor een optimale isolatie van de woning is een passiefhuis kozijn de ideale oplossing. Dit type kozijn is op maat gemaakt voor drielaags glas én beschikt over een speciale isolatielaag. Het passiefhuis kozijn is onderdeel van passiefhuis bouw; een moderne manier van woningbouw, waarbij een woning met de hoogst mogelijke isolatiewaarde wordt gebouwd. De temperatuur in huis blijft vrijwel constant, terwijl het gebruik van energie standaard laag is. Je maakt enkel gebruik van passieve bronnen zoals warmte van de zon en interne warmtebronnen. Het passiefhuis kozijn vormt een essentieel onderdeel van dit type bouw.

Passiefhuis kozijn uitgelegd

Het profiel van een passiefhuis kozijn is uniek. Het is opgebouwd uit diverse lagen en met thermisch onderbroken ruimtes, waardoor warmte beter vastgehouden kan worden. Je voorkomt hiermee een warmtelek, ofwel de warmte van binnen blijft behouden en zo hoef je in huis minimale energie te verbruiken om alle ruimtes te verwarmen. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw waren houten kozijnen de standaard. Deze geven nog altijd een authentieke uitstraling en hebben enige isolerende waarde, maar het onderhoud van houten kozijnen is onprettig.

Het passiefhuis kozijn is opgebouwd uit een gedeelte hout en aluminium. Aluminium heeft als materiaal een verbeterde thermische eigenschappen. Dit type kozijnen gaan lang mee en vereisen minder onderhoud, dankzij de duurzame eigenschappen van aluminium. Vaak worden deze passiefhuis kozijnen geïmpregneerd, waardoor de uitstraling lange tijd erg mooi blijft. De gebruikte houtsoort is zeer duurzaam en doorgaans verkrijgbaar in de varianten EHP, EMP en EBP. Ondanks de hoge isolatiewaarde van de kozijnen in combinatie met drielaags glas, is de aanschafwaarde betaalbaar en daarom erg interessant voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Passiefhuis kozijn isolatiewaarde

De isolatiewaarde van een raam wordt op twee manieren uitgedrukt; de R-waarde en de U-waarde. De R-waarde staat voor de mate waarin het raam haar isolerende taak nakomt. Hoe hoger deze waarde is, des te beter is de isolatiewaarde. Bij een passiefhuis kozijn ligt de R-waarde hoger dan 0,833 in combinatie met het drielaags glas (HR++). De U-waarde staat voor de mate waarin warmte van binnenshuis ook daadwerkelijk behouden blijft. Hoe lager deze U-waarde, des te functioneler is de combinatie van raam en kozijn. Bij een passiefhuis kozijn en drievoudig glas ligt de U-waarde lager dan 1W/m2K.

Passiefhuis kozijn voor nieuwe en bestaande bouw

Bij grotere nieuwbouwprojecten is het passiefhuis bouw-principe een standaard waarvoor steeds vaker wordt gekozen en met een goede reden; de bewoner krijgt te maken met minimaal energieverbruik en dat heeft natuurlijk ook een positief effect op het milieu. Ondanks dat men met name bij nieuwbouw kiest voor passiefhuis kozijnen, is het ook bij bestaande bouw een interessante mogelijkheid. Wist je bijvoorbeeld dat isolatieglas behoort tot de meest efficiënte vormen van isolatie voor de woning? De terugverdientijd (TVT) is daarnaast slechts 5 á 6 jaar.

Ook kiezen voor het passiefhuis kozijn? Vraag naar de mogelijkheden!

Een passiefhuis kozijn kent dus veel voordelen en diverse mogelijkheden. Wil je hier ook voor kiezen? Er is vaak van alles mogelijk. Bekijk de directe mogelijkheden voor optimale glasisolatie.